Kouluruoka pitää tarjota tavalla tai toisella jokaiselle koululaisille – Hallituksen pitää määrätä kunnat ja kaupungit hoitamaan asia kuntoon

Blogi, sunnuntaina 05.04.2020

Koulujen sulku jatkuu. Itse olen hyvin vakuuttunut, että ei koulut tule enää tänä keväänä edes avaamaan oviaan. Ja vaikka pystyisivätkin, toukokuun lopulla avaamaan, niin sinne on pitkä matka. Lapset ja nuoret siis jatkavat isolta osin etäopetuksessa kevättä ja todennäköisesti koko kevään.

Lopen kunta jakoi tällaisen kouluruokapaketin etäopetuksessa oleville koululaisille. Jakelu laajennetaan koskemaan nyt myös esikoululaisia.

Tästä tulemmekin ison kysymyksen ääreen. Tai niitä on itseasiassa useampikin. Ensimmäinen on kouluruoka. Esiopetus ja peruskoulu ovat lapsille ja nuorille ”pakollisia” oppivelvollisuuden kautta ja nyt kun lähiopetusta ei pystytä järjestään niin moni lapsi jää jopa kokonaan ilman päivän ainoaa lämmintäruokaa. Siksi nyt Marinin hallituksen pitää antaa sitova ohjeistus kunnille ja kaupungeille kouluruoan järjestämisestä kaikille etäopetuksessa oleville eskarilaisille ja koululaisille.

Malleja on jo nyt erilaisia. Meillä Lopella koululaisille ja nyt myös eskarilaisille jaetaan kerralla aina kahden viikon kouluruokapaketti. Jossain on ruokaa jaettu myös päivittäin soppatykeistä ja erilaisia malleja on. En tiedä onko joku kunta jakanut ihan rahaakin. Sitä en itse ole kannattamassa vaan minusta tärkein varmistaa, että lapset ja nuoret saavat ruokaa. Raha voi joskus mennä toissijaisiinkin asioihin ja joskus jopa vanhempien alkoholiin tai muuhun vastaavaan. Siksi ruoan jakaminen on järkevintä ja pakettiin hernekeittoa, pinaattilettuja, makaronilaatikkoa, näkkäriä ja vaikka porkkanaa naposteltavaksi ja kaurahiutaleita. Ja seuraavaan jotain muuta samankaltaista.

Tällaiset paketit pitää nyt saada lapsille ja nuorille asuinkunnasta riippumatta. Tämän varmistamiseksi Marinin hallituksen ja Opetus- ja kulttuuriministeri Li Anderssonin (vas) pitää antaa tästä kuntia sitova määräys. Valtio voi sitten jälkikäteen tukea kuntia niin kuin se joutuu jo nyt joka tapauksessa valtaisalla tavalla tekemään.

Toisena hallituksen tai OKM:n ja Opetushallituksen pitäisi nyt oikeasti antaa opettajille selkeät ja yksiselitteiset ohjeet arvioinnista. Jotain on yritetty antaa, mutta ne ovat liian epäselviä ja monitulkintaisia. Ja tiedän, että kyllä ne ykköset ja kakkoset ja vähän isommatkin voivat kevään pärjätä. Arvioinnin pitäisi kuitenkin olla tässäkin tilanteessa varsinkin isompien koululaisten kohdalla yhtenevää ja vertailukelpoista. Ja erityisen tärkeää tämä on sitten ysiluokkalaisten kohdalla joille viimeiset numerot ovat todella tärkeitä myös jatko-opintoja ja myös jatko-opintopaikkaa ajatellen. Ei voi olla niin, että keväällä ei numeroita voisi enää korottaa. Tämä on myös koululaisten perusoikeus ja oikeusturvakysymys. Siksi arvioinnin kriteerien ja muun pitää olla selvää ja yhtenevää. Se vaatii nyt kunnon ohjeistukset kuntiin, kouluille ja opettajille. Tämä pitää saada nyt pian kuntoon.

Ja kolmantena nostan esille sitten lasten ja nuorten henkisen kestämisen tässä tilanteessa. Monelle voi muuten olla todella raskasta ja jopa henkisten kestämätöntä olla kotona ja pärjätä ilman opettajaa, koulua, kavereita ja ystäviä ja isovanhempia ja sukulaisia. Moni voi tarvita tähän jopa ammattiauttajan apua. Ja monissa perheissä voi myös seinät kaatua muidenkin päälle, kun rajoitustoimet jatkuvat. Tämän kriisin iso lasku voi lopulta olla henkinen ja laaja pahoinvointi. Terapiatakuu pitää saada myös nopeasti voimaan. Ja myös perheet tarvitsevat pian apua ja tukea selvitäkseen tästä keväästä. Tässä meillä kaikilla on paljon tehtävää ja tehtävissä. Soitellaan ja ollaan yhteyksissä etänä, mutta moni tulee tarvitsemaan myös ammattilaisten apua.

Ja olen lähes varma, että kevään pitkittyessä ja etäopetuksen jatkuessa tulee myös eteen niitä tilanteita missä lapsia ja nuoria joudutaan siirtämään etäopetuksesta takaisin lähiopetukseen. Siihen tulee eteen vielä monenlaisia syitä. Valitettavasti. Ja se pitää olla myös lapsille ja nuorille myös aito oikeus ja mahdollisuus.

Ja viimeisenä ja vaan ei vähäisimpänä otan esille opettajat. He tekevät tällä hetkellä muun koulun henkilökunnan kanssa todella kovaa työtä. Monet muuten jopa tuplatyötä hoitaessaan etäopetusta ja myös lähiopetusta rinnan. Nyt pitää lopettaa puheet kouluvuoden aikaistamisesta syksyllä. Nyt pitää mieluummin puhua siitä, että näille ammattilaisille pitäisi maksaa nyt kuukauden extra-palkka ja antaa myös kaikki muu tuki. Ja sama erityinen asema ja tehtävä on myös mm. sairaanhoidon ja vanhustenhoidon ammattilaisilla, mutta tällä kertaa blogissani päätin käsitellä vain kouluja.

Kaunis kevätpäivä takana. Sää ei taida tietää mitä maailmassa muuten tapahtuu. Tänään ehdin ulkoilemaan ja nyt takana jo myös Kriisiajan Kokoomuskahvit Teamsissä. Erinomaista uutta tekemistä ja modernia yhteydenpitoa puolueemme puheenjohtaja Petteri Orpolta. Väkeä paljon videokahveilla mukana ja melkein puolitoista tuntia erinomaista keskustelua ympäri Suomen.

Nyt vielä hetkeksi keväästä nauttimaan. Sitten huomisen Maakuntahallituksen asioiden pariin ja myös eduskunnassa huomenna ylimääräinen Valtiovarainvaliokunnan kokous. Pääsiäisviikkoa kohden.

Kommentit