Suomalainen maatalous ja ruuantuotanto ovat myös huoltovarmuuskysymys – Terveydenhuollon rinnalla elintarvikehuolto kivijalkana

Blogi, maanantaina 06.04.2020

Terveydenhuollon rinnalla oma ruuantuotanto ja elintarvikehuolto nousevat koronakriisin keskiöön. Oma ruuantuotanto ja myös ruuan riittävyys kriisitilanteissa ovat myös huoltovarmuuskysymyksiä. Itseasiassa hyvin sen kivijalkaa. Toimiva elintarvikehuolto pitää pystyä turvaamaan kaikissa oloissa. Meidän oman elintarvikehuollon vahvuuksia ovatkin edelleen ruuantuotantomme korkea omavaraisuusaste, mutta myös toimiva elintarvikeketju. Jos meitä verrataan tässäkin nyt vaikkapa Ruotsiin ja Tanskaan niin me olemme onneksemme vähemmän riippuvaisia tuonnista.

Ruokatiedolta täältä löytyy hyvän tietoa omasta ruuantuotannostamme. Meidän leipäviljasta tulee omasta maasta noin 65%.  Yllättävän alhainen osuus minusta sillä esimerkiksi myös tomaateissa päästään lähelle samaa noin 61 prosentin osuutta. Lihassa tilanne on edelleen vahvempi. Naudanlihastamme kotimaista on noin 81% prosenttia ja sianlihasta noin 95%. Maidossa tilanne on kutakuinkin omavarainen ja kananmunia riittää jopa reilustikin yli oman käytön. Valiolla muuten tässä äärimmäisen tärkeä ja ratkaiseva rooli. Valio käsittelee noin neljä viidesosaa maamme kaikesta lypsetystä maidosta. Kananmunia Suomessa tuotetaan jopa 115 prosenttia kulutuksesta. Maamme jalostettujen elintarvikkeiden kotimaisuusaste on Elintarviketeollisuusliiton mukaan noin 82 prosenttia. Ruuan ja juomaviennin oli noin 1,6 miljardia euroa ja tuonti noin 4,6 miljardia euroa vuonna 2018.

Olemme siis varautuneet hyvin ja on ollut hyvä, että uskottavan oman maanpuolusteksen tapaan olemme pitäneet huolta myös omasta ruuantuotannosta. Kovilla se on ollut pitkään, mutta onneksi tilanne on nyt kuitenkin edes tämä. Toivottavasti tämä kriisi osaltaan myös lisää kotimaisen ruuan arvostusta ja ymmärrystä siihen miten tärkeää on se, että meillä on omaa kattavaa ja riittävää ruuantuotantoa. Iso kiitos kuuluu siis suomalaisille maanviljelijöille ja ruoantuottajille ja myös kaikille jotka operoivat päivittäin ruokaketjumme parissa tilalta aina kauppaan asti.

Akuutein tilanne meidän ruokaketjussa on nyt aloilla missä tarvitaan ns. suurempaa kausityöntekijöiden panosta. Nyt jo tilanne vaikenee mm. maa- ja puutarhatiloilla. Kausityövoiman kokonaistarve on yli 16 000 kausityöntekijää jakautuen kevään kylvökauteen ja sitten sadonkorjuuseen. Nyt työvoimaa tarvitaan jo mm. istutus-, kylvö- ja valmisteluvaiheen töihin. Satokaudella myös suuri tarve peruna- ja juurestilojen lisäksi myös marjanpoiminnassa.

Ja pitää muistaa sekin, että eläintilojen pitää hoitaa eläimensä jokaisena päivänä. Myös siihen tulee varautua, että tilojen emännät ja isännät saattavat sairastua. Apua pitää olla saatava ja todella matalalla kynnyksellä. Itse olisin jopa valmis lisämään jo varautuen valmiutta tilatöiden lomitus/muihin töihin.

Maataloustuottajien keskusjärjestö MTK on aiheellisesti ottanut asiaa myös jo vahvasti kantaa, että esittänyt ratkaisuksi ongelmiin hallitukselle sekä ulkomaisen työvoiman saatavuuteen liittyviä uudistuksia, mutta myös kotimaisen työvoiman käyttöä helpottavia uudistuksia. MTK:n mukaan ”lupien käsittelyaikojen tulee olla korkeintaan viikko nykyisen kuukauden asemasta ja lupien hintoja tulee alentaa huomattavasti. Lisäksi edellytyksiä luvalle tulee keventää ja saatavuusharkinnasta tulee luopua.”

Myös kotimaisen työvoiman saamiseksi MTK esittää useita toimenpiteitä. ”Näihin kuuluu se, että maaseudun yritysten työnantajamaksujen maksamiselle annetaan määräaikainen lykkäys”. Myös ”maatalouden kausityön palkkatukea tulee korottaa määräaikaisesti.  Kauempana sijaitsevan työpaikan vastaanottamista helpottavaa liikkumisavustusta tulee myöntää määräaikaisesti myös alle kaksi kuukautta kestävistä työsuhteista. Nuorille ja opiskelijoille tulisi säätää määräaikainen palkkatuki kesätyöhön.” Jaan nämä huolet ja allekirjoitan ja tuen näitä toimia kiireellisinä. Näistä pitäisi saada Marinin hallitukselta ja maa- ja metsätalousministeri Jari Lepältä (kesk) pikaisesti esityksen eduskuntaan mielellään jo ennen pääsiäistä.

Huoltovarmuuden kannalta keskeisen tärkeä elintarvikehuoltomme perustan muodostavat kotimainen maatalous, nykyaikainen elintarviketeollisuus sekä tehokkaasti toimiva elintarvikejakelu ja kauppa. Pidetään näistä nyt myös yhdessä huolta. Ostetaan entistä tarkemmin kotimaista ja mielellään lähellä tuotettua ruokaa.

Itse tänään tein näin työmatkalla eduskuntaan. Aamukahvin nappasin Lopen Shelliltä. Shellillä palvelee nykyisin myös leipomo- ja konditoria ja sieltä matkaa uunituore ruisleipä. Tiskissä oli myös paljon muita leipomon tuoreita tuotteita. Ja Shellillä Sini myös tekee kakut tilauksesta eli kannattaa pitää mielessä, kun suomalaista tai makeaa pöytäänne tarvitsette.

Ihan viimeisenä huomiona vielä nostan esille myös koronakriisin haasteet kaikille eläinten kanssa toimiville. Agilityhallit ovat tukalassa paikassa ja myös koiraharrastajat laajemminkin. Ja todella isojen haasteiden edessä myös hevosia. Olenkin koko ajan yhä enemmän huolissani koronapandemian vaikutuksista hevosalaan. Hevosalahan suoraan työllistää on 7000 henkilötyövuotta ja välillisesti vähintään 15 000 henkea. Hevostallejahan maassamme on noin 16 000 ja hevosia yhteensä niin 75 000. Koronakriisi näkyy nyt ratsastustallien toiminnassa, mutta myös hevosenomistajien kasvava huolena mm. hevosten hoidon ja liikuttamisen suhteen erityisesti Uudenmaan raja-alueilla. Monessa tilanteessa hevonen ja sen omistaja asuvat maakuntarajan eri puolilla ja silloin liikkuminen on haastavaa ja jos ei jopa mahdotonta.

YLE kuvakaappaus uutissivulta kertoo tilanteen menevän koko ajan huonompaan suuntaan.

Talliyrittäjistämme iso osa on pienyrityksiä, liikevaihdoltaan noin 50.000-200.000 euroa. Ja oma lukunsa on sitten ravit ja niiden merkitys alalle. Ravikilpailutoiminta ollut maassamme pysähdyksissä 18.3.2020 alkaen ja tilanne jatkuu. MMM pitääkin huomioida omissa toimissaan laajasti koko toimintasektorinsa.

Ylellä tänään uusista koko ajan pahenevasta tilanteesta.

Nyt takana jo aamun Hämeen maakuntahallitus mikä sekin vedettiin nyt etänä Teamsin kautta. Eduskunnassa tänään sitten kiireisenä käsittelyssä EU:n koronatoimet.

Iltaa jo tänään kotona. Mukava Sajaniemen pyörälenkki lasten kanssa. Kaksitoista kilometria kivaa pyöräilyä – eikös siinä tullut ainakin yksi etäkoulun liikuntatunti kuitattua. Kevät etenee nyt vauhdilla, mutta huomiseksi lupailtiin sitten jo taas hieman viileämpää iltaa kohden.

Tänään myös MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kiinnitti samaan asiaan huomiota kuin minäkin täällä aamulla. Marttila totesi, että ”maatalous ja tilojen muu yritystoiminta jäänyt koronan kriisitukitoimien ulkopuolelle”. Ihmettelen tätä todella sillä maatalousministerin tehtävä on keskustalla ja keskusta myös valtiovarainministeripuolueena hallituksessa. Yritämme nyt luoda painetta hallitukselle, että maatalouden kriisiin tarvitaan toimia nyt tämän viikon kehysriihestä.

FAO eli YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö totesi myös koronan olevan uhka jopa koko globaalille ruokaturvalle. Näin se varmasti onkin ja siksi nyt on enemmän kuin tärkeää, että pidämme huolta omastamme. Ja olen varma, että tämä kriisi myös avaa monien silmät sille miksi oma ruuantuotanto on enemmän kuin tärkeää maallemme. Pidetään siitä ja ruoantuottajistamme huolta nytkin.

Eduskunnassa tänään istunto ja tällä viikolla vielä työt jatkuvat poikkeuksellisesti. Yleensä pääasiäisviikko talolla hiljainen, mutta nyt ei. Tai aika hiljainen nytkin.

 

Kommentit