Tuulimyllyt ja niiden puolustajat seisovat hiljaa kohmeessa – Tuontisähköä tarvitaan ennätysmäärä

Blogi, perjantaina 08.01.2016

Eilen maassamme tehtiin söhkökulutuksen uusi ennätys. Paukkupakkanen nosti kulutuksen uusiin huippuihin 14900 megavattia ja uusi ennätys tehtiin illanpimetessä kun tuntikeskiteho nousi 15100 megawattiin. Sähköstä kolmannes jouduttiin tuomaan edelleen ulkomailta tuontisähkönä kun oma kapasiteettimme riitti vain 10700 megawatin tuottamiseen. Kotimaan reservissä oli enää 300 megawattia ns. tehoreservikapasiteettiä. Huoltovarmuus siis ontuu edelleen  ja olemme mm. venäläisen ydinsähkön ja ruotsalaisen ja virolaisen sähkön varassa. Itseasiassa tuontikapasiteettikin oli jo täydellä teholla Venäjältä ja Ruotsista eli aikalailla äärirajoilla menemme vaikka pakkaset vasta ihan normaalia keskitalven tasoa. Mitä sitten tapahtuukaan kun tulipalopakkaset iskevät eteläänkin?

Onneksi normaalit talven kovemmat pakkaset osuivat juuri tähän hetkeen. Venäjällä on päällä lomakausi ja nyt sieltä riittää sähköä vientiin. Mutta kulutuksen noustessa siellä normaalille tasolle voi tilanne muuttua nopeastikin.

Samaan aikaan siis tuulimyllyt seisovat eikä aurinkosähköäkään ainakaan vielä täällä näillä päivillä käyttöön kunnolla saada. Ja tuntuu siltä, että juuri näinä kriittisinä hetkinä on kylmästä kohmeessa ja pysähdyksissä niin tuulimyllyt kuin niiden nimeen yksin vannovat vihreätkin. Muistan kuinka energiakeskustelussa kerrankin eräs vihreiden kansanedustaja vastasi kysymykseen ydinvoiman korvaamiseksi tuulivoiman. Osa yleisöstä nyökytteli tyytyväisenä tietämättä missä tilanteessa nyt myllyjen varassa todellisuudessa olisimme. Kylmää olisi ja kriisitilanne päällä. Mutta näin joskus politiikka toimii pelkillä mielikuvilla ja toisilla lähes pelkästään niiden varassa. Tuulivoimaakin siis maahamme mahtuu, mutta ei se yksin tämän maan energiatarvetta ratkaise. Ei koskaan,

Me tarvitsemme siis vielä pitkään vakaata ja päästötöntä ydinvoimaa uusiutuvan energian rinnalla. Valmistuessaan Olkiluoto 3 ja myöhemmin mahdollisesti myös Fennovoima tulevat vähentämään merkittävästi juuri näiden kriittisten hetkien tuontiriippuvuutta. Mutta myös häiriöriskejä. Eduskunnan parlamentaarista energiaryhmää vetävä Kai Mykkänen totesikin Facebookissan, että ”näiden kanssa hiilestä luopuminen on mahdollista toteuttaa kohtuullisen kivuttomasti, ilman niitä kyse on selvästi suuremmasta haasteesta.” Mykkänen muistutti, että ”ei siksi, etteikö tuulivoimaa voisi Suomessakin lisätä vielä enemmän vaan siksi että välillä ei tuule ja sähkön varastointi on ainakin vielä hyvin kallista.”

”Samalla tarvitsemme kulttuuria ja tekniikkaa jonka myötä kulututtajat, kiinteistöt ym oppivat tekemään sitä, mitä teollisuus jo tekee: kun huippukulutus nostaa sähkön hintaa, automatiikka säätää kulutusta alas ja itse asiassa varautuu jo etukäteen esim sähkölämmityksessä lämmittämällä enemmän ennen ennustettua piikkiä. Tällainen voi tasata vuorokauden sisällä huippukulutusta tuntuvasti ja tarkoittaa siis meille kaikille mahdollisuutta säästää rahaa. Energiaremontissa hintavaihtelut kasvavat, vuosilasku voi laskea.”

Mykkänen kirjoitti myös huoltovarmuudesta ja siitä miten nyt harkitaan tiettyjen markkinoilta poistuvien laitosten hankkimista tavalla tai toisella valtion kustantamaksi reserviksi. ”Sellainen kylmä reservi ei ehtisi auttaa tällaisissa muutaman päivän pakkaspiikeissä. Siitä olisi iloa lähinnä, jos kaapelit Ruotsiin jostain syystä sammuisivat puoleksi vuodeksi tai jokin yllättävä tapahtuma saisi Suomen esim sammuttamaan ydinvoimaloita pitkäaikaisesti.” ”Sen sijaan nopean tehoreservin laajentaminen näyttäisi olevan niin tyyristä, että poikkeuksellisten tehopulatilanteiden pitäisi olla huomattavasti näkyvää tulevaisuutta vakavampia että kannattaisi. Pääsemme kaikki halvemmalla ottamalla silloin tällöin vastaan hintapiikkejä (kun keskimääräinen tukkuhinta on samalla historiallisen alhainen), oppimalla hyödyntämään kysyntäjoustoa ja yrittämällä luoda nykyistä pitkäjänteisemmän energiapoliittisen ympäristön, jossa investointeja kaikkeen päästöttömään tuotantoon uskalletaan tehdä markkinoilla, ei valtion omistamaan tai maksamaan tehoreserviin.”

Vaikka jo kevättä kohden menemmekin ja silloin myös tuulimyllyt ja niiden nimeen vannovatkin heräävät niin nyt on syytä ottaa vakavasti maamme sähkön huoltovarmuus. Helsingin Sanomat kertoi juuri miten voimalayhtiöt ovat vähentäneet tuotantoa hiilellä ja öljyllä niiden muututtua kannattamattomaksi. Itseasiassa voimalayhtiöillä ei ole enää varakapasiteettiä sillä tavalla kuin ennen kun suljetut voimalat ovat kokonaan poissa pelistä. Vuodessa on poistunut käytöstä 900 megawattia ja suuntaus jatkuneen.

Tilanteesta on syytä olla huolissaan eikä enää ole varaa tyhjille puheille ja pelkkien haaveiden varaan nojautuvalle energiapolitiikalle. Se ei lämmitä yhtään mieltä kun sähköt 35 pakkasessa katkeavat.

Eduskunnassa oli tänään hiljaista. Muutaman kollegan sentään näin ja enemmän virkamiehiä. Pakkanen tainnut pelästyttää kaikki pois ja osan kaukomaillekin. Tänään työasioita eteenpäin ja huomenna sitten motorsportin juhlapäivä. Suunnaksi Suomen moottoriurheilun pääkaupunki eli Jyväskylä ja luvassa Mestareiden ilta.

 

 

 

Kommentit