#tunnelihasi.

Blogi, tiistaina 15.03.2016

Tänään vietetään Kansainvälistä Kuluttajien Oikeuksien päivää. Tänä vuonna teemana on antibioottien käyttö lihantuotannossa ja tänä vuonna hieman Suomalaisen ruuan kampanjamme hengessä halutaan haastaa kuluttajat kysymään ja ravintolat kertomaan käyttämänsä lihan alkuperämaan.

Niin kuin viime viikkoina olen useamman kerran kirjoittanutkin alkuperätiedon saaminen pakatuista elintarvikkeista on helpottunut, mutta ravintoloissa lihan alkuperä on hyvin harvoin esillä. Pohjoismaissa poislukien Tanska antibioottien käyttö lihantuotannossa on hyvin vähäistä muihin EU-maihin ja Euroopan ulkopuolisiin maihin verrattuna. Jo yksin siksi on tärkeää tietää mistä liha tulee. Kuluttajalla tuleekin olla oikeus tietoon lihan alkuperästä myös ravintoloissa, jotta kuluttaja voi valita ja tukea sellaista lihantuotantoa, jossa antibiootteja ei käytetä turhaan.

20160301_181720_resized

#tunnelihasi: Poronkäristys Porotila Nousun kylässä Savukoskella.

Tänään ja miksei tästä eteenpäin aina kannusteaan kaikkia ravintoloiden asiakkaita vaatimaan tieto lihan alkuperästä. Mukaan voi osallistua seuraavalla tavalla:

1) Kysy ravintolassa mikä on ruoka-annoksesi lihan alkuperämaa.
2) Voit myös ottaa kuvan annoksesta.
3) Lisää kuva ja alkuperämaa johonkin sosiaalisen median kanavaan (Twitter, Facebook, In-stagram). Mainitse ruokailupaikka. Kerro myös, jos alkuperä ei selvinnyt.
4) Lisää julkaisuun tunniste #tunnelihasi

Säädösten mukaan elintarvikkeiden pakkauksessa on ilmoitettava valmistajan, pakkaajan tai EU:ssa toimivan myyjän nimi ja osoite. Lisäksi on ilmoitettava tarkemmat tiedot alkuperästä, jos sen ilmoittamatta jättäminen voi johtaa ostajaa harhaan elintarvikkeen todellisen alkuperän suhteen. Tämän tarkoituksena on varmistaa, ettei ostaja oleta elintarvikkeen olevan suomalaista alkuperää, jos se on valmistettu muualla tai tuotu Suomeen muualta. Itse olen puhunut ns. suomalaiseksi pesemisestä eli kuvin, sanoin ja värein luodaan tunne, että tuote olisi kotimainen vaikka paketin sisällä olisikin jotain aivan muuta. Siksi koskaan ei kannata luottaa muuhun kuin Joutsenlippuun tai selkeään tekstiin missä kerrotaan esimerkiksi ”Lihaa Suomesta” tai ”100% suomalaisista jauhoista”. Suomenlippu, peltomaisena tai jussipaitainen isäntä ei ole suomalaisen ruuan takuu.

Valmistajalla tarkoitetaan sitä toimijaa, joka on jalostanut tai koostanut elintarvikkeen tai muulla käsittelyllä saattanut elintarvikkeen lopulliseen muotoonsa. Valmistuksella tarkoitetaan elintarvikkeen yhdistämistä muihin ainesosiin, kypsentämistä, säilömistä tai muuta vastaavaa käsittelyä.

Onneksi laki määrää, että naudanlihasta, sianlihasta, lampaan- ja vuohen lihasta sekä siipikarjan lihasta, on aina ilmoitettava alkuperämaa, myös Suomi. Evira on lisäksi suositellut, että myös muun lihan alkuperä ilmoitetaan. Tämä koskee myös marinoituja tai maustettuja lihoja.

Kaloissa makeasta vedestä pyydetystä tuotteesta ilmoitetaan alkuperäinen vesialue ja jäsenvaltio tai kolmas maa, josta tuote on peräisin. Merestä pyydetystä tuotteesta ilmoitetaan joku seuraavista merialueista: Luoteis-Atlantti, Koillis-Atlantti, Itämeri, Läntinen Keski- Atlantti, Itäinen Keski- Atlantti, Lounais- Atlantti, Kaakkois- Atlantti, Välimeri, Mustameri, Tyynimeri, Etelämanner.

Viljeltyjen tuotteiden osalta ilmoitetaan maa, jossa viljely (kasvatus) on tapahtunut.

Lisäksi on siis olemassa lain vaatimuksen yli meneviä vapaaehtoisia alkuperämerkintöjä. Esimerkiksi omaa suosikkiani eli suomalaisen ruuan takuumerkkiä, Hyvää Suomesta – merkkiä, saa käyttää tuotteissa, jotka on valmistettu Suomessa ja joiden raaka-aineista vähintään 75 % on suomalaisia. Kuitenkin lihaa sisältävien tuotteiden lihan, kalaa sisältävien tuotteiden kalan, kananmunaa sisältävien tuotteiden kananmunan ja maitoa sisältävien tuotteiden maidon on oltava 100 -prosenttisesti suomalaista.

Avainlippu ei sen sijaan takaa täyttä kotimaisuutta eläinperäisten raaka-aineiden suhteen. Tuotteen pitää olla Suomessa valmistettu, mutta vaadittu 50 prosentin kotimaisuusaste lasketaan omakustannusarvosta, jossa otetaan huomioon raaka-ainekustannusten lisäksi myös muut syntyneet kustannukset (esim. henkilöstökustannukset, pakkaustarvikkeet ja tietyt markkinointikustannukset).

Sirkkalehtilippu on laatumerkki, jota suomalaiset viljelijät voivat käyttää. Tästä eilen kirjoitinkin täällä blogissanikin laajemmin. Sirkkalehtimerkin käyttö edellyttää mm., että kasvisten tuotannossa noudatetaan Laatutarha-ohjeistoa. Sirkkalehtilipulla ei kuitenkaan voida korvata sanallista tietoa alkuperämaasta.

Maakuntien Parhaat – laatumerkkiä voivat käyttää pienyritykset, joiden tuotteiden kotimaisuusaste on korkea (vähintään 80 prosenttia omakustannusarvosta (työ ja raaka-aine); pääraaka-aineiden kuitenkin 100 %).

Ja itseasiassa Suomen lippuakin saatetaan käyttää tuotteiden yhteydessä symboloimaan tuotteen suomalaisuutta ja kotimaisuutta. Tuotteen tulee olla sekä valmistuksen että raaka-aineiden osalta kokonaan tai pääosin kotimainen, muussa tapauksessa lipun käyttö johtaa kuluttajaa harhaan. Näin ei valitettavasti aina ole vaan jotkut firmat printtaavat Suomenlipun ja sinivalkoisen värityksen pakettiinsa sillä, että lupaavat tuotteesta muutaman sentin vaikkapa suomalaiselle urheilulle. Sekin sinänsä hienoa ja tärkeää, mutta suomalaiseksi se ei ruokaa kyllä tee.

Mutta… Muista kysyä aina myös ravintolasta mistä annoksesi liha tulee.

Tunnelihasi.

72357_10154038921601670_251875185686354624_n

Hämeenlinna Salibandyliigaan! Nyt ratkotaan kumpi Steelers vai LaSB.

11667320_10154038920161670_7762701568164632104_nKello 21.33 ja juuri Hämeenlinnasta kotiin.

Tänään illalla menin kavereiden kanssa katsomaan vielä Elenia Areenalle salibandyn 1-divarin ensimmäisen finaaliottelun. Vastakkain siis noususta SM-sarjaan pelaa nyt kaksi hämeenlinnalaista joukkuetta kun runkosarjan voittaja Lammin Salibandy ottaa mittaa sarjakakkosesta Hämeenlinnan Steelersistä. Kolmella voitolla noustaa liigaan ja ensi kaudella siis takuuvarmasti ainakin yksi hämeenlinnalaisjoukkue salibandyn korkeimmalla sarjatasolla.

Avausottelussa Elenia Areena oli jo loppuunmyyty ja lauantaiksi ainakin on tarkoitus saada lisää katsoja käyttöön, että kaikki halukkaat mahtuvat mukaan. Illan ottelun jatkoajalla vei nimiinsä LaSB ja torstaina sitten samassa hallissa toinen osaottelu ja kotijoukkueena vuorostaan Steelers.

Hieno tunnelma ja Lopenkin pojat hyvin esillä Ville Lastikan ja Teemu Metsälän johdolla. Torstaina sitten verkkoja töttörölle taas.

Eduskunnassa tänään tulevan Afrikan matkan ulkoministeriön briiffi ja sitten täysistunto missä käsittelyssä mm. postilain suurempi uudistus. Muutaman puheenvuoron itsekin salissa käytin ja lähinnä hahmottelin ja ministeri Berneriltä myös kyselin sen perään miten jatkossa alati vähenevän kirjepostin aikana voidaan taata kattava ja riittävä postinjakelu koko maahan. Pahimmillaan kirjepostin hinta tulee nousemaan niin korkeaksi, että määrä laskee vieläkin rajummin ja silloin uhattuna voi olla jo lehtienkin postijakelu ja moni muu. Tilanne ei ole helppo eikä siihen ole helppoa ratkaisuakaan olemassa.

Huomenna jatketaan ja luvassa kuulemma jälleen opposition tanssiliikkeitä. Istunnossa luvassa jotain yllätysäänestyksiä ja jarrutusta. Näin se demokratia Suomessa toimii. Voi siis tulla pitkä ilta jos huhut ja uhkaukset pitävät paikkansa.

Kommentit