Trump ja Kim tapasivat – Voiko tapaaminen oikeasti johtaa johonkin hyvään?

Blogi, tiistaina 12.06.2018

Viime yön aikana olemme seuranneet tietoja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-Unin tapaamisesta. Ensimmäisiä tietoja on tapaamisesta jo tihkunut. Ne ovat olleet vähintäänkin toiveita herätteleviä, sillä esimerkiksi AFP kertoi, että entiset veriviholliset olisivat allekirjoittaneet dokumentin missä Pohjois-Korea sitoutuisi täydelliseen ydinaseriisuntaan ja USA osaltaan lupaisi Pohjoi-Korealle turvatakuut.

Tällainen kehitys olisi historiallinen toteutuessaan. Jos tälle saadaan myös vahvistus virallisesti niin tie on ainakin jollain tavalla avattu, mutta senkin jälkeen lopulliseen toteutumiseen on matkaa. Ja olen varma, valitettavasti, että myös epävarmuustekijöitä. Myös tietoa siitä, että USA lopettaa yhteiset sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa. Varmasti tässä tilanteessa järkevää jos tilanne oikeasti rauhoittuu ja jännitteet helpottaisivat. Turhaan ei silloinkaan pidä provosoida jos harjoitukset sellaisen viestin voivat antaa.

Tuoreimpien tietojen mukaan Singaporen dokumentti on siis vain julistus rauhanaikeista. Se sisältää nimittäin vain niukasti konkreettisia kohtia. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompea ja Pohjois-Korean neuvottelijan on tarkoitus  jatkaa neuvotteluja mahdollisimman pian.

Toivoa siis paremmasta on ja toivottavasti myös aitoa halua tahtoa edetä kohti rauhaa ja vakautta. Jos Trump tässä lopulta todellisuudessa onnistuu niin historia tulee muistamaan hänet aivan eritavalla kuin ensimmäiset ajat USA:n presidenttinä ovat antaneet uskoa.

Miksi sitten Kim Jong-un tähän olisi suostumassa? Ehkä siksi, että maan tilanne on vakava ja se on luhistumaisillaan. Paine ulkoapäin on kova ja myös maan sisältä. Uskon, että itsensä pelastaakseen hän tässä on toimimassa.

….

Tänään eduskunnassa aamu alkoi puolustusvaliokunnan kokouksella. Meillä käsittelyssä Afganistanin Resolute Support -kriisinhallintaoperaation jatko ja laajentaminen ja myös hallituksen viime vuoden kertomus.

Iltapäivällä tulen pitämään vielä ryhmäpuheenvuoromme Afganistan asiasta täysistunnossa. Mutta sitä ennen vielä valtiovarainvaliokunta ja myös palaveri sijoitussäästötileistä.

….

Kello 22.53 ja illalla vielä keskustelussa lakialoite minkä juuret ovat Lopella. Aikanaan loppilainen maanviljelija Aulis Nikkola otti yhteyttä rajusti kasvaneiden naakkojen aiheuttamista ongelmista. Tästä lähti liikkeelle tie mikä tänään sai yhden pisteensä kun eduskunnassa oli lähetekeskustelussa hallituksen esitys missä naakka esitetään poistettavaksi rauhoitettujen lajien listalta pesintäajan ulkopuolella. Tarkoitus saada laki voimaan vielä 1.8.2018 eli nopealla aikataululla.

Naakkakannat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti ja tuhoja on tullut niin kirkoille, vanhoille taloille ja uusillekin, maataloudelle ja myös eläimille. Hyvä, että nyt ylisuuria kantoja päästään rokottamaan ja turvaamaan myös muiden lajien elo. Nostin esille myös merimetsot joiden kohdalla pitäisi sama ratkaisu tehdä kuten myös rajusti kasvaneiden hanhien kanssa. Esitin myös mallia missä rauhoitus voitaisiin jatkossa koko maanosalta rajata myös vain jollekin alueelle jos jossain päin kannat ovat uhattuina. Näin voi usein olla ja toisaalla sitten kannat aivan ylisuuria ja paljon ongelmia.

Kiitos siis Aulikselle tämän tärkeän asian esille nostamisesta ja vihdoin se saadaan kuntoon. Parempi nyt kuin ei milloinkaan.

Tuota ennen siis myös tuo Afganistan keskustelu minkä puheenvuoroni löytyy tuolta Kynästä sivulta. Lisäksi esille nostin myös varmistuksena KriHa-veteraaniohjelman ja riittävän vakuutusturvan tehtäviin osallistuville ja myös ns. omasuojan riittävyyden. Lisään nuo puheet myös Youtube-kanavalleni ja Facebookiin huomenna.

Kommentit