Olen herätellyt keskustelua kansanvallan superviikonlopusta ensi keväälle. Se huipentuisi supersunnuntaihin, kun samana päivänä valittaisiin uudet kansanedustajat, europarlamentaarikot ja myös ensimmäiset maakuntien vaaleilla valitut maakuntavaltuutetut.
Tämä olisi järkevää monesta syystä. Maakuntavaalit siirtyvät nyt joka tapauksessa vähintään maaliskuulle. Eduskunta- ja eurovaalien normaalien vaalipäivien välissä ei ole kuin muutama päivä. Kolmien vaalien järjestäminen näin lähekkäin toisiaan ei ole taloudellisesti eikä toiminnallisestikaan järkevää. Vaalien toteutus maksaa paljon ja myös vapaaehtoisten vaalivirkailijoiden saaminen on jo nyt vaikeaa. Kannattaisi siis yhdistää ja hakea synergiaetua myös järjestelyiden puolelta.
Myös kiinnostus politiikkaa kohtaan ei ole ollut ainakaan kasvussa eikä tämä vaaliruuhka sitä ainakaan parantaisi. Nyt olisi mahdollista hakea eurovaaleille ja maakuntavaaleille vetoapua kansaa ylivoimaisesti eniten kiinnostavista eduskuntavaaleista.
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö teetti Kantar TNS Oy:lla tutkimuksen siitä mitä suomalaiset ajattelevat vaaleista. Tutkimusaineisto koottiin internetpaneelissa toukokuussa 2018 ja haastatteluja tehtiin peräti 6.193. Vastaajat edustivat 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöämme Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on noin yksi prosenttiyksikkö suuntaansa.
Mutta mitä tulokset kertovat. Tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta pitää eduskuntavaaleissa äänestämistä vähintään melko tärkeänä. Kuusi seitsemästä puolestaan kokee kuntavaaleissa äänestämisen tärkeänä ja maakuntavaaleissa (71 %) äänestäminen on kansalaisten mielestä hieman tärkeämpää kuin eurovaaleissa (67 %) äänestäminen.
Puolueittain eduskuntavaaleissa tärkeäksi äänestämisen kokeminen vaihtelee perussuomalaisten (87% pitää vähintään tärkeänä) ja kokoomuksen (97%) välillä. Tämä on hyvä uutinen meille ja osaltaan selittää mm. sitä, että yleisesti kokoomus saavuttaa vaaleissa noin 1-2%-prosenttiyksikköä gallupeja suuremman kannatuksen. Uskallan siis melkein sanoa, että tämänkin päivän gallupluvuilla kokoomus olisi vaaleissa edelleen Suomen suurin puolue.
Keskustan (88%), vihreiden (77%), kokoomuksen (76%), kristillisdemokraattien (76%), SDP:n (75%), vasemmistoliiton (75%), RKP:n (72%) ja perussuomalaisten (69%) kannattajista vähintään seitsemän kymmenestä kokee äänestämisen maakuntavaaleissa tärkeäksi. Tämäkin on rohkaisevaa. Itse olen ollut osittain huolissani siitä, että maakuntavaalit eivät herättäisi riittävää kiinnostusta kansanvallan näkökulmasta. Hyvä, että näin ei ainakaan tämän tutkimuksen valossa näytä olevan.
Eurovaaleissa aktiivisimpia äänestäjiä ovat kokoomuslaiset (81%) ja RKP:n (78%) kannattajat. Pienintä into on perussuomalaisilla (58%). Kun katsoo menneiden eurovaalien tuloksia niin tämä näkyy myös siellä. Tässä valossa jos vain Kokoomuksen etua ajattelisin niin eurovaalit kannattaisi ehdottomasti pitää erillään muista vaaleista. Tämä hyödyttää eniten siis meitä, mutta itse en näin politiikassa kuitenkaan ajattele.
Summa summarum. Nyt olisi kaikkien ja ennen muuta kansanvallan etu laittaa kolmet vaalit kimppaan ja saada kansan ääni kuuluviin kaikilla kolmella tasolla ja kolmissa vaaleissa parhaalla mahdollisella tavalla.
Niin ja lopuksi tärkeä huomio vielä tästä KAKS:n tutkimuksesta. Se mukaan nykyisin käytössä olevaa kansalaisaloitetta lain säätämiseksi eduskunnassa pitää tärkeänä kolme neljästä (76%) suomalaisista. Tätä pitää edelleen kehittää ja korjata mm. se, että Kansalaisaloitteet säilyvät voimassa myös yli vaalikausien eli ovat käsiteltävissä myös seuraavalla vaalikaudella jos nimien keräyksen ja käsittelyn väliin osuu vaalit. Nykyisin kaikki kansalaisaloitteet raukeavat aina vaaleihin.
Nyt takana jo puolustusvaliokunta ja kohta Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaostoa johtamaan. Ja tänään myös julkaistaan tuore Ajankohtainen Varttikin ja siinä aiheena puoluekokouksen jälkilöylyt. Lisään sen tännekin kun edit valmis.
…
Kello 21.00 ja kotona tai siis mökillä. Tänään eduskunnassa päätökseen jaostoni osalta lisätalousarvion käsittely. Kävimme vielä läpi mm. luontopalveluiden korjausvelkaa, Arandan toimintaa ja myös järjestöavustuksia. Meidän esitykset valmiit ja nyt ne valiokunnan kautta istunnon päätettäväksi. Sitten julkisia ja voin kertoa meidän ratkaisuista lisää. Hyviä päätöksiä.
Nyt päivä paketissa. Huomenna aamulla menen koeajamaan mopoautojen korvaajaksi tulevan ns. kevytauton Veholle. Minusta voisimme hyvin puhua nuorisoautoista. Antaisi oikeamman kuvan siitä mitä olemme nyt tekemässä.