Toimintatapa, jonka soisi periytyvän seuraajallekin – Tasavallan presidentti Sauli Niinistö loi aivan uudenlaisen tavan toimia eduskunnan kanssa

Blogi, perjantaina 27.10.2023

Kahden presidentin aikana.

Olen itse saanut toimia ulko- ja turvallisuuspolitiikan parissa kahden eri tasavallan presidentin aikana. Aloitin näissä tehtävissä Tarja Halosen presidenttikaudella ja Sauli Niinistön koko kaksitoistavuotiskauden olen saanut jatkaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti heti kautensa alussa aivan uudenlaisen tavan toimia ”yhteistoiminnassa” myös eduskunnan kanssa. Hän haki työlleen myös parlamentaarista katetta ainoastaan lain vaatiman valtioneuvostoyhteistoiminnan lisäksi. Niinistön kauden alusta muistan paluumatkan, kun eräs edeltäneenkin presidentinkaudella toiminut – jopa kaikkein korkeimmissa tehtävissä toiminut – kiitteli ja kehui Niinistön tapaa ennennäkemättömäksi. Hänen kehunsa ja kiitoksensa jäivät mieleen, sillä hän tiesi mistä puhui ja myös sen miten tärkeä on myös parlamentti pitää asioiden äärellä ja tiedotettuna.

Näiden vuosien aikana olen istunut kymmeniä ja kymmeniä kertoja niin ulkoasiainvaliokunnan kuin ennen muuta pian jo kahdentoista vuoden ajan puolustusvaliokunnan kanssa niin Mäntyniemen kuin myös Presidentinlinnan pöydässä. Luottamuksellisia aina ajankohtaisia aiheita pöydällä. Aiheet ovat vaihdelleet pienemmistä isompiin – vaikeita aina. Tärkeitä.

Ja tätä keskusteluyhteyttä ja tiedon- ja ajatustenvaihtoa ei presidenttimme ole ylläpitänyt vain ulko- ja turvallisuuspolitiikan parissa, vaan olen itse myös aikanaan ympäristövaliokunnankin kanssa vastaavassa tapaamisessa käynyt. Tiedän myös hallintovaliokunnan saaneen kutsuja ja uskoisin, että muutkin.

Tänään puolustus- ja turvallisuuspolitiikan aiheiden parissa Mäntyniemessä. Keskustelut luottamuksellisia eli en niiden sisältöön mene, mutta toteampa vain, että järjestelmämme toimii.

Eli tämän toimivan Tasavallan presidentin ja eduskunnan yhteistoiminnan soisin jatkuvan myös maamme kolmannentoista presidentinkin valtakaudella.

Eduskunnassa tänään budjetin käsittely jatkui valtiovarainvaliokunnassa ja perjantain tapaan hieman lyhyempi päivä. Ensi viikolla Pohjoismaiden neuvoston kokousviikko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit