Huomenta Unkarista. Budapest on kaunis tänäänkin. Kävin tuossa eilen ruokakaupassa. Hinnat edullisia niin ruuassa kuin muutenkin. Ja eurooppalaisittain myös kuohuviinipullon sai patongin kanssa samasta kaupasta.
Hallitusneuvotteluissa sopimamme mukaisesti vahvempien alkoholijuomien tuominen ruokakauppoihin etenee. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) lähetti esitysluonnoksen lausuntokierrokselle viime viikolla. Esityksessä ehdotetaan alkoholilakiin muutosta, joka sallisi käymisteitse valmistettujen 5,5–8,0 prosentin vahvuisien alkoholijuomien myymisen ruokakaupoissa ja myös kioskeilla. Uudistus siis koskisi oluita, siidereitä ja makeita viinejä.
Ehdotettu lakimuutos on siis sovitun mukainen ja osa pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman toteutusta. Keväällä Säätytalolla sovimme, että hallitus uudistaa alkoholipolitiikkaa vastuullisesti eurooppalaiseen suuntaan. Uudistusten tavoitteena on myös reilun ja avoimen kilpailun edistäminen. Jos kaikki etenee nyt sovitussa aikataulussa niin lakimuutos olisi tarkoitus saada voimaan ensi kevään aikana.
Todetaan nyt täälläkin, että tämä prosenttirajan korotus ei siis koskisi näitä ns. limuviinoja eli lakiteknisesti sanottuna juomasekoituksia.
Nyt tehtävä uudistus siis jatkaa alkoholilain kokonaisuudistusta. Tämän vuonna 2018 tehdyn isomman uudistuksen vaikutuksia on nyt käytetty tämän seuraavan askeleen valmistelussa. Edelliskerralla vähittäiskaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nostettiin aiemmasta 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Nyt enimmäisraja siis nousee 8 prosenttiin. Isomman uudistuksen arvioitiin nostaneen alkoholinkulutusta noin kolme prosenttia. Nytkin korotuksen välittömät vaikutukset arvioidaan melko vähäisiksi.
Samaan kokonaisuuteen kuuluu myös tavoitteemme selkeyttää alkoholin etämyyntiä koskevan epäselvää tulkintaa. Hallitusneuvotteluissa sovimme, että jatkossa suomalaisillakin tulee olla oikeus ostaa etämyyntimenettelyn kautta alkoholia toisissa EU-maissa toimivilta yrityksiltä. Verkkokaupan ja alkoholin kotiinkuljetuksen mahdollistava lainmuutos on paraikaa valmistelussa sosiaali- ja terveysministeriössä. Tässä tavoiteaikataulu olisi voimaantulon osalta ensi vuoden jälkimmäinen puolisko – ehkä loppuvuosi. Tavoitteena näissä kaikissa siis mahdollisimman kilpailuneutraali sääntely.
Työn alla myös lainmuutosta, joka mahdollistaisi suomalaisille pien- ja käsityöläispanimoille, pientislaamoille ja viinitiloille aiempaa laajemmat mahdollisuudet myydä tuotteita valmistuspaikoilta suoraan kuluttajille vähittäismyyntiluvalla. Ja loppuvuoden aikana on tarkoitus saada liikkeelle vielä myös selvitys viinien (max 15%) myynnin vapauttamisesta. Tästä olisi tarkoitus taasen tehdä päätöksiä puoliväliriihessä 2025.
Hallitusohjelman mukaan teetetään myös riippumattoman selvitys alkoholipolitiikan sääntelyn siirtämisestä työ- ja elinkeinoministeriöön nykyisen sosiaali- ja terveysministeriön alta.
Täällä nautittu vielä Suomen loppukesäisistä lämmöistä. Kaunis kaupunki missä viimeksi olin Jarskin ja Teron ja kumppaneiden kanssa F1-reissussa. Mukavia muistoja ja pitäisikö joskus tehdä sekin uudestaan?
…
Kello 22.14 ja kaunis on tuo Tonava. Iltavalaistus ja vielä aika lämmintäkin. Viisisataa vuotta vanha Rudas -kylpylä oli kyllä upea paikka. Ja oli mukava myös tavata vähän tuttujakin. Huomenna vielä täällä ja illalla kotiin.