Timo Soinille kuuluu kiitos – Muuten taidan nukkua vielä ainakin toisen yön

Blogi, sunnuntaina 11.06.2017

Perussuomalaiset valitsi eilen uuden puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat. Puoluekokouksessa nähtiin varmasti perussuomalaisten sisäinen jytky, kun halla-aholaiset valtasivat ja syrjäyttivät kertaheitolla kaikki soinilaiset ja entiset SMP-sydämisetkin. Muutos on varmasti suuri ja tulee osaltaan varmasti haastamaan myös koko puolueen. Se on kuitenkin heidän sisäinen asiansa ja sen sitä sen enempää julkisesti tai täälläkään ruodi.

Eilen päättyi myös yksi iso aikakausi suomalaisessa politiikassa, kun perussuomalaisten perustaja ja isä Timo Soini jätti puheenjohtajuuden 20 vuoden jälkeen. Itse sain tutustua Soiniin reilu kymmenen vuotta sitten kun nousin eduskuntaan. Perussuomalaiset oli silloin pieni puolue ja monet kerrat sain kaiman kanssa jutella niin eduskunnan lehtienlukusalissa kuin kahvilassakin. Soinilla muuten sukulaisyhteys Lopelle ja myös edesmenneet SMP:n Anna-Liisa ja Rainer Lemström olivat yhteys kotikuntaani. Näistä monet kerrat juttelimme.

Viime kaudella eli kaudella 2011-2015 sain sitten tehdä töitä läheisemmin jytkyn myötä isoksi puolueeksi kertarysäyksellä nousseen perussuomalaisten puheenjohtajan kanssa. Timo Soini tuli Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi ja itse valiokunnan pöydän ympärille jäseneksi. Ennakkoasenteista huolimatta Soini vakuutti nopeasti kaikki osaamisellaan ja sitoutumisellaan ja hetken päästä ei enää kukaan kyseenalaistanut hänen paikkaansa ison ja keskeisen valiokunnan johdossa. En osaa sanoa myöskään yhtään sellaista tapausta tai tilannetta missä Soini olisi tehnyt jonkin virheen, irtioton yhteisestä ulkopolitiikasta tai muutakaan. Soini oli puheenjohtajana erinomainen ja ansaitsi sen kautta ilman vastalauseita myös seuraavan askeleen eli ulkoministerin keskeisen ja tärkeän tehtävän. Myös sen hän on hoitanut esimerkillisen hyvin ja sitoutuneesti. Toivottavasti työ jatkuu eikä ainakaan Perussuomalaiset sitä itse estäisi.

Timon tapa toimia ja tehdä on tehnyt minuun vaikutuksen. Hän on julkisesti sanonut olevansa populisti ja niin myös toiminut, mutta päätöksenteon pöydissä miehen sanaan ja sovittuun on voinut aina luottaa. Se on politiikassa arvo ja voima mitä itse arvostan. Nostankin olemattoman hattuni ilmaan kiitokseksi kaimalle. Ja varmasti hänelle löytyy tärkeää tehtävää myös tämän hallituksen jälkeenkin.

Mutta nyt on hyvä nukkua vielä toinen ja ehkä kolmaskin yö ja sulatella ison puolueen muutosta. Mitä huominen tai tuleva tuo tullessaan niin se ratkeaa ajallaan. Vastuunkantajia ja uudistamiseen pystyviä tämä maan tarvitsee huomennakin ja se olkoon tärkeässä painossa vaakakupissa tulevaisuudessakin.

Nyt kello 17.16 ja juuri kuuntelin suorana Jussi Halla-ahon linjapuheen. Se antoi myös vastauksia ja herätti toki kysymyksiäkin. Niin sen varmasti piti tehdäkin.

Taidan lämmittää saunan ja käydä Seppo Kääriäisen tapaan pienellä iltalenkillä. Pohditaan.

 

Kommentit