Suomi tarvitsee pian jälleen toimintakykyisen hallituksen – Ohjelma, luottamus ja toimintakyky olennaisia

Blogi, maanantaina 12.06.2017

Ohjelma, arvot ja toimintakyky olivat olennainen syy siihen, että Keskusta ja Kokoomus eivät voineet jatkaa Jussi Halla-ahon johtamien Perussuomalaisten kanssa samassa hallituksessa. Itseasiassa samaa maamme tarvitsee pikaisesti uudelleen eli sitoutuneen ja toimintakykyisen hallituksen mikä jakaa yhteisenä arvona jakamattomana ihmisarvon ja oikeusvaltioperiaatteen. Emme jatkossakaan voi hyväksyä vihapuhetta, mutta sananvapaus ja mielipiteen vapaus totta kai jokaisella pitää olla jatkossakin ja jokaisella puolueella omat arvonsakin. Mutta jotkin asiat ovat yhteisiä ja jakamattomia.

Mielenkiintoinen päivä minkä käsikirjoitus alkoi selvitä jo lauantaina kun perussuomalaiset valitsivat uuden puheenjohtajistonsa ja eilen kun tuore puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti linjapuheensa. Ja käytännössä hallituksen toiminnan mahdottomaksi olisi tehnyt kaiken tämän edellä kirjoittamani lisäksi myös se, että Halla-aho halusi pitää siitä kiinni, että hän olisi jatkanut työtään Europarlamentissä eikä maamme hallituksessa. Reilu kymmenen vuotta on minullekin paljastanut sen, että suurta hallituspuoluetta ei ole mahdollista johtaa missään muualla kuin valtioneuvoston pöydässä, Triossa tai kvartetissa tai missä tahansa vastaavassa puheenjohtajistossa ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä eduskunnasta käsin. Petteri Orpo totesikin, että kokonaisuus kaatui lopulta ohjelman lisäksi luottamukseen ja toimintakyvyn puutteeseen.

Itseäni harmittaa se, että moni erinomaisen hyvä ja hallituksessa hyvää työtä tehnyt perussuomalainen joutuu tässä sivuun. Eilen jo kehuin Timo Soinin, mutta yhtälailla hyvää ja linjakasta työtä ovat tehneet myös mm. puolustusministeri Jussi Niinistö, työministeri Jari Lindström kuin esimerkiksi myös eduskunnan puhemies Maria Lohelakin. Ja heidän lisäkseen lukuisat hyvinkin keskeisissä tehtävissä eduskunnassa toimineet perussuomalaisten kansanedustajat. Itse kun heistä monien kanssa olen saanut tehdä työtä mitä erilaisemmissa pöydissä ja mitä erilaisimmissa asioissa niin voin sanoa, että erinomaisia tekijöitä ja ahkeria ja osaavia kansanedustajia leijonan osa. Sinänsä harmi, että aika-ajoin heidän hyvä työ ja vastuunkanto ovat jääneet Seiskapäivän ja muiden kohujuttujen varjoon. Minun silmissäni heidän arvostuksensa on suuri ja minä tiedän mitä sanon.

Mutta politiikkaan kuuluu tämäkin, että puheenjohtaja tekee puolueessaan suuren linjan. Nyt perussuomalaiset ovat linjansa valinneet. Aika näyttää pysyykö ryhmä kasassa tai syntyykö eduskuntaan soinilaisten oma ryhmä vai mitä tapahtuu. Se on tulevaisuutta ja kun en ole ennustaja niin en sitä ryhdy arvailemaankaan.

Nyt istun eduskunnassa ja illalla kello 19.30 eduskuntaryhmämme kanssa koolla. Nyt vielä pieni taustapalaveri ja siitä illankokouksiin.

Aamulla ehdin kuitenkin aamun puhelin- ja viestittelyjen jälkeen piipahtaa nopeasti myös Riihimäen seudun kansanedustajien kesäkuun tapaamisessa. Sami Sulkon johdolla vierailimme tänään Lasipaja Mafka & Alakosken studiolla ja teimme Päivi Räsäsen ja Aino-Kaisa Pekosen kanssa yhden Helmi-vaasiin yhdessä hyväntekeväisyyteen lahjoitettavaksi. Ajankohtaiset asiat sotesta, OmaHämeestä, valtion maapolitiikasta ja muusta kävimme läpi Lehmustien Juhlatalossa missä nautimme myös mitä parhaimman lounaan. Suosittelen tutustumaan uusiutuneeseen Lehmushoviin.

Kello 21.46. Kokoomuksen eduskuntaryhmä antoi ilman äänestystä tukensa pääministeri Sipilän esitykselle hallitusyhteistyön päättämisestä perussuomalaisten kanssa. Hyvä ja perusteellinen keskustelu Petteri Orpon johdolla ja jo ennen illan kokousta istuimme Petterin kanssa vajaan tunnin työhuoneella. Itse uskon että tästä tulee hyvä lopputulos ja uskon että tilaa on myös kaikille jotka haluavat mukaan. Huomenna jatketaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä koolla maanantai-iltana eduskunnassa. Vastuunkanto ja huoli isänmaasta harteilla.

Kommentit