Päivä jää historiaan – Soinilaiset perustivat uuden Perussuomalaiset-ryhmän

Blogi, tiistaina 13.06.2017

Viime päivät ovat olleet Suomen politiikassa poikkeukselliset. Oman reilun kymmenen kansanedustajavuoden aikana olen nähnyt monenlaista, mutta täytyy myöntää, että nyt muutokset ovat olleet nopeita, räväköitä ja jopa yllättäviäkin. Halla-ahon johtamien perussuomalaisten jatko hallituksessa kaatui lopulta toimintakykyyn tai sen puutteeseen ja jakamattomiin yhteisiin arvoihin. Alleviivaan, että jokaiselle puolueella on ja saa jatkossakin olla omat arvot, mutta ihmisarvo, luovuttamattomat ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaatteet ovat sellaisia yhteisiä länsimaisia arvoja, mitkä jokaisen hallituspuolueen tulee jakaa. Näihin ei Halla-ahon joukot voineet sitoutua ja hallitustie oli loppuun kuljettu.

Timo Soinin kanssa istuntosalissa meidän ja keskustan kansanedustajia. Tunnelma oli helpottunut ja vahvasti yhteistyötahtoinen. Arvostan.

Perussuomalaisten puoluekokous valitsi viikonloppuna omien sääntöjensä mukaan puolueelle johdon. Muutos oli täydellinen, mutta myös demokraattinen. Jotkut ovat puhuneet tai sanoneet, että Soinin puolue kaapattiin, palatsivallankumouksella. Jotkut sanoneet, että Soinilta meni 20 vuotta rakentaa maahamme uusi suuri puolue ja vaihtoehto ja tehdä siitä hallituskelpoinen ja nyt Halla-aholta meni 20 tuntia tuhoa tämä kaikki. Tässä varmasti oma peränsä.

En muuten toisen puolueen valintoihin kantaa ota, mutta sen myönnän, että Timo Soinin kokema kohtalo oli koskettava. Soinin kanssa olen saanut tehdä töitä mm. ulkoasiainvaliokunnassa ja siellä opin häntä arvostamaan suuresti. Myös ulkoministerin tehtävänsä hän on hoitanut erinomaisella tavalla.

Jussi Halla-aholta suli muutamassa päivässä puolue alta. Mielenkiintoista nähdä miten asiat etenevät kunnissa.

Tänään Perussuomalaiset kansanedustajat tekivät sitten oman ratkaisunsa. Tätä kirjoittaessani ainakin 20 kansanedustajaa on ilmoittanut jättävänsä PS:n ja siirtyvänsä uuteen Uusi Vaihtoehto -ryhmään. Lisäksi useampi on vielä kertonut hakevansa ryhmän jäsenyyttä. Tietojeni mukaan ryhmä kasvaisi noin 27 jäseneen vielä tässä lähiaikoina. Vanhaan ryhmään jäivät vain hallislaiset. Soinilaiset ja vanhan SMP perintöä vaalivat ovat Timo Soinin johdolla ilmoittaneet valmiutensa jatkaa myös maamme hallituksessa.

Maamme suunta on tällä hallituskaudella saatu käännettyä. Nyt tarvitsemme ennen muuta vakautta ja jatkuvuutta, jotta talouskasvu saadaan vahvistumaan, työttömyys vähenemään ja pystymme tekemään välttämättömät uudistukset mm. sote-palveluiden varmistamiseksi kaikille suomalaisille jatkossakin. Tässä riittää tehtävää huomiseksikin.

Näin asiat etenevät. Eilen kaikki oli enemmän tai vähemmän ainakin julkisuudessa epävarmaa ja tänään kaikki näin. Itse olen tähän ratkaisuun tyytyväinen ja olen oppinut kunnioittamaan jokaisen henkilökohtaisia ratkaisuja ja niin tuen näidenkin tänään ison ratkaisunsa julkikertoneiden päätöstä.

Illalla vielä eduskuntaryhmät tekevät lopulliset päätökset jatkosta ja matka jatkuu.

Muuten normipäivä, jos niin voi tällaisena päivänä, eduskunnassa. Puolustusselonteko torstaina meiltä valmiiksi ja myös valtiovarainvaliokunnassa asiat etenevät timeoutin jälkeen jälleen normaalisti eteenpäin. Suomi voitti!

Kommentit