Timo Heinonen: Vihdoinkin tolkkua – kahvilat saavat jatkossa leipoa pullansa lähitilan raakamaidolla

Uutiset, torstaina 18.05.2017

Kokoomuksen kansanedustaja ja suomalaisen lähiruuan eteen pitkään työtä tehnyt Timo Heinonen kiittelee maa- ja metsätalousministeriön asetusmuutosta, joka tullessaan voimaan kesäkuun alusta purkaa tiettyjä, paljon julkisuudessakin esillä olleita elintarvikehygieniaan liittyviä normeja.

Jatkossa esimerkiksi raakamaitoa voidaan käyttää elintarvikkeiden valmistukseen myös sellaisissa vähittäismyyntipaikoissa, jotka eivät sijaitse maidontuotantotilan yhteydessä. Lisäksi elintarvikehuoneistojen rakenteelliset vaatimukset yksinkertaistuvat.

– Olen tyytyväinen, että asiassa liikutaan nyt oikeaan, turhia normeja purkavaan suuntaan. Elintarvikehygienia on luonnollisesti ruoantuotannon prioriteeteistamme tärkein, mutta turhaan yrittäjien ja tilallisten kiusaaminen ei ole järkevää. Nyt säädökset eivät enää aseta esteitä esimerkiksi pienille kahviloille ja ravintoloille, vaan he voivat jatkossa leipoa pullia lähellä tuotetulla raakamaidolla. Tällä todella helpotetaan monen pienyrittäjän ja tilallisen arkea ja parannetaan lähiruoan saatavuutta, Heinonen sanoo.

Heinonen kertoo olevansa tyytyväinen myös siihen, että ministeriö yksinkertaistaa elintarvikehuoneistojen rakenteellisia vaatimuksia sekä henkilökunnan suojavaatetusvaatimuksia. Jatkossa esimerkiksi päähineen käyttö pakkaamattomien elintarvikkeiden käsittelyssä ei ole enää automaattisesti pakollista, vaan riippuu tilanteesta.

– On myönteistä, että vaatimukset nyt yksinkertaistuvat. Esimerkiksi siivousvälineille ei jatkossa vaadita enää erillistä tilaa, vaan keskitytään siihen, että tarvittavat välineet ovat tarkoituksenmukaisia ja puhtaita. Tämä on maalaisjärjen mukaista ja palvelee sekä alan toimijoita että viranomaistyötä kaikkein parhaiten, Heinonen sanoo.

Kommentit