Timo Heinonen: Lapsen törkeä raiskaus vihdoin rikoslakiin

Uutiset, torstaina 25.10.2018

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kiittelee oikeusministeri Antti Häkkästä siitä, että rikoslakiin saadaan vihdoin uusi säädös törkeästä lapsenraiskauksesta. Uusi säädös tulee koventamaan osaltaan seksuaalirikollisten tuomioita.

-Tämä esitys on osa hyvää kokonaisuutta missä vakavien rikosten tuomioita tiukennetaan. Tämä ja muut Häkkäsen esitykset palauttavat uskottavuutta oikeusjärjestelmäämme kohtaan, mitä yleisen oikeustajun vastaiset varsin kevyet tuomiot ovat pitkään heikentäneet, toteaa Timo Heinonen, joka on tehnyt useita esityksiä tuomioiden tiukentamiseksi.

Samalla esitetäänkin korotuksia myös lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistuksiin.

-Lähtökohta on tämän uudistuksen jälkeen se, että lapsi ei voi koskaan antaa suostumusta sukupuoliyhteyteen aikuisen kanssa. Tämä on yksi niistä asioista joista tein ministerille esityksen ja olen tyytyväinen, että tämä toteutuu näin nopeasti, kiittelee Heinonen.

Törkeää lapsenraiskausta koskeva säännös koskisi näin myös tilanteita, joissa pääsääntöisesti alle 16-vuotias lapsi olisi uhrina. Lapsen katsottaisiin olevan kaikissa tilanteissa aina kykenemätön puolustamaan itseään taikka muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

-Rangaistukset tiukentuisivat myös kun vähimmäisrangaistus nousisi kahdella vuodella neljään vuoteen ja maksimi olisi 12 vuotta. Törkeästä lapsenraiskauksesta voidaan siis jatkossa tuomita sama tuomio kuin taposta. Raiskaus onkin kuin murha, josta jää henkiin, muistuttaa Timo Heinonen.

Myös lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistuksia korotetaan ja jo aiemmin oikeusministeri Antti Häkkäsen toimesta on tiukennettu mm. rikoksenuusijoiden rangaistuksia.

 

Kommentit