Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja Timo Heinonen kiittelee urheiluministeri Sampo Terhoa (sin) historian ensimmäisestä liikuntapoliittisesta selonteosta. Tänään julkaistu laaja asiakirja käy läpi kattavasti liikunnan ja urheilun kysymyksiä maassamme.
-Olemme pitkään kaivanneet tällaista asiakirjaa mikä linjaa liikuntaa ja urheilua laajempana kokonaisuutena ja mille myös haetaan selkänoja eduskunnan päätöksestä. Tämä selonteko on uraauurtava ja varmasti vaikuttava. Iso kiitos urheiluministeri Sampo Terholle, jonka johdolla tämä lopulta saatiin tehtyä, kiitteli Timo Heinonen, joka on toiminut mm. Valtion Liikuntaneuvostossa kahdentoista vuoden ajan.
Heinonen muistuttaa, että liikunnallinen elämäntapa vaatii ympäristön mikä mahdollistaa sen ja kannustaa siihen.
-Päätöksentekoon tulisi tuoda osana mukaan liikunnan vaikutusarviointi. Esimerkkinä olen joskus maininnut vaikkapa koulut joissa usein parkkipaikat tehdään parhaille paikoille. Niille paikoille kuuluisi liikunnallinen koulupiha. Tällaiset pitäisi aina käydä hankkeissa läpi tai katsoa kevyenliikenteenväylien tarpeet ja tehdä niitä myös työmatkoja ajatellen, totesi Heinonen selonteon julkistamisen jälkeen painottaen, että kaikkien päätösten vaikutukset liikuntaan tulisi aina erikseen arvioida.
Heinosen johdolla päivitetään myös samaan aikaan liikuntapaikkarakentamista ohjaavaa Suunta-asiakirjaa. Heinonen haluaa jatkossakin tukea löytyvän myös uusille nouseville lajeille.
-Iso osa valtiontuesta menee jatkossakin palloilu-, jää- ja uimahalleille, mutta tarvitsemme myös hyviä harrastus- ja suorituspaikkoja muillekin lajeille. On tärkeä tukea skeittiparkkien, koulupihojen ja uusienkin lajien liikuntapaikkoja. Lisäksi voi mainita esimerkiksi ratsastusmaneesit ja erilaiset lähiliikuntapaikat, linjaa Heinonen.
Heinonen kiittelee myös ratkaisua missä hallitus päätti pääomittamaan perustettavaa olympiarahastoa siirtämällä sinne valtion omistamaa osakevarallisuutta enintään 20 miljoonalla eurolla.
-Tätä summaa kannataa vielä pohtia ja myös panostuotossuhdetta. Kokonaispanostuksen voisi nostaa hyvin 50 miljoonaan ja myös pääomistuksen voisi hyvin tehdä samassa suhteessa kuin yliopistoille olemme tehneet. Näin syntyisi aito ja tuottava rahasto mikä turvaisi urheilunrahoitusta tulevaisuudessakin, ehdottaa Heinonen.
Historian ensimmäistä liikuntapoliittista selontekoa Heinonen kiittelee laaja-alaisuudesta ja kattavuudesta. Heinonen toivoo päivitystä siihen jo kuitenkin ensi vaalikaudella ja myös samalla vielä rohkeampia linjauksia.
-Meidän tulee varmistaa, että yhteiskunnan liikkumisentaso nousee ja sen edellytykset paranevat. Mutta samaan aikaan pitää varautua siihen, että urheilun ja myös huippu-urheilun rahoitus turvataan tulevaisuudessakin. Pitää muistaa se, että ne eivät ole toistensa vastakohtia vaan toisten pareja, kannustaa Heinonen.