Timo Heinonen Hämeenlinnan Kuukausimarkkinoilla: Pääradan hankeyhtiö keräsi kiitosta

Uutiset, tiistaina 05.02.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston jäsen Timo Heinonen sai eduskuntaan vietäväksi useammatkin kiitokset pääradan remontin etenemisestä Hämeenlinnan kuukausimarkkinoilta. Perjantaina helmikuun alussa saatiin julkiseksi päätös uuden Suomen Rata Oy:n perustamisesta ja sen myötä päärata saa oman kehitysyhtiönsä. Huhut ja huolet pääradan remontin etenemisestä näin hälvenivät.

-Oli totta, että tilanne oli ikävä. Itsekin sain mm. Hämeen Sanomissa lokaa niskaani, että päärata on unohdettu ja remontti pysähtyy. Tilanne oli ikävä sillä olimme sopineet, että asiasta tiedotetaan vasta kun hankeyhtiö on selvä ja ratkaisu tehty. Joskus tällaisiakin osumia tässä työssä täytyy vaan ottaa vaikka ne epäreiluilta totta vie tuntuvat, totesi Timo Heinonen Hämeenlinnan kuukausimarkkinoiden jälkeen.

Torilla olikin pääradan remontti puhuttanut ja Heinonen kertoi saaneensa useammatkin kiitokset eduskuntaan mm. valtiovarainministeri Petteri Orpolle ja liikenneministeri Anne Bernerille vietäväksi. Heidän kanssa asiaa vietiin eteenpäin ja kolmantena ministerinä asiaa oli ratkomassa työministeri Jari Lindström.

-Oli jo vuosia selvä, että budjetista ei näitä isoja hankkeita saada tarpeeksi nopeasti eteenpäin. Siksi etsimme ratkaisun millä päärata saadaan suunnittelun osalta valmiiksi siihen mennessä kun EU:n rahoituskausi alkaa, totesi Heinonen.

Kuukausimarkkinoilla Heinonen kertoi puhuttaneen myös junavuorot. Toimivat kiskot ovat kuitenkin avain sujuviin junavuoroihin.

-Kyllä ne käsikädessä menevät, mutta minusta junavuoroasia täytyy kyllä saada Hämeenlinnan ja Riihimäen osalta kuntoon jo ennen isoa raideremonttia. Tällä hetkellä liikenne ei suju sillä tavalla kuin pitäisi ei pohjoiseen eikä etelään. Junaliikenne on kohtuuttoman hankalaa ja silloin sen käyttö jää ja ruuhkat siirtyvät teille.

Heinonen piti itsestään selvänä, että pääradan lisäraiteet saadaan niin että junatilanne Hämeessä paranee. Uusia linjauksia Heinonen ei pitänyt uskottavina vaan ratkaisu löytyy nykyistä linjaa Hämeenlinnan ja Riihimäen kautta kehittäen. Myös Keravalta lähtevä Lentorata parantaa yhteyksiä niin Kanta- kuin Päijät-Hämeestäkin etelään.

-Tärkein on nyt välityskyvyn parantaminen eli lisäraiteet. Olemme käyneet keskustelua, että hankeyhtiöön lähtisivät myös Hämeenlinnan ja Riihimäen kaupungit mukaan. Se on tae siitä, että ollaan niissä pöydissä missä ratkaisuja osaltaan tehdään, muistutti Timo Heinonen.

Heinonen kävi aamukahvilla jo ennen markkinoita perinteen mukaan Hämeenlinnan Laurellilla. Aamukahvilla oli väkeä hyvin liikkeellä ja samoja aiheita taloudesta juniin ja koulutukseen oli sielläkin esillä.

-Talouden kestävyys puhutti ja tuntui monia huolettavan. On hyvä, että talouden realiteetit ovat varsin hyvin ihmisten mielessä, lisäsi Heinonen ja sanoi myös ammattikoulutuksen puhuttaneen.

Moni oli huolissaan ammattikoulureformin toimeenpanosta ja siitä, että nuoret saavat liian heikot opit työelämään.

-Olen kyllä itse samaa mieltä, että lähiopetuksen riittävä määrä tulee turvata. Se vaatii lisää resursseja, mutta ehkä myös sitovaa säädäntöä, totesi Timo Heinonen.

Aamulla Laurellin kahvilla väkeä oli jo liikkeellä, mutta torilla pienessä räntäsateessa oli hiljaisempaa.

-Muutamia hyviä keskusteluja. Ensin raskaanliikenteen tilanteesta ja myös palkoista ja sitten hieman keskustelua myös Hämeen vetovoimasta ja siitä kuinka nyt menetämme asukkaita. Myös monilla huolta siitä, että asunnot eivät käy kaupaksi ja myös niiden arvot ovat laskeneet koko maakunnassa, pohti Timo Heinonen ja kertoi ulkomaalaiselle raskaalle liikenteelle nyt päätettyjen tiemaksujen keränneen edelleen kiitosta.

Hämeenlinnan Markkinoilla Heinonen ehti tällä kertaa olla vain aamulla, sillä eduskunnassa vielä työt jatkuvat. Heinonen kiirehtikin pyryn keskellä Eduskuntaan puolustusvaliokunnan kokoukseen ja siten liikennejaoston kokoukseen.

-Olen luvannut äänestäjilleni ja kaikille, että hoidan työni huolella ja en jätä eduskunnan työtä vaali- enkä muidenkaan muiden töiden takia väliin. Työt ensin -periaate pitää tämänkin vaalikauden loppuun ja sitten tehdään vasta kampanjaan. Jos se ei riitä niin ainakin voin hyvällä omalla tunnolla todeta, että työt tehtiin huolella ja sydämellä.

Kommentit