Hämeen Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Timo Heinonen: Hämeen lipussa vahva historia, mutta myös usko tulevaan

Uutiset, maanantaina 04.02.2019

Hämeen Maakuntavaltuusyo puheenjohtaja ja kansanedustaja Timo Heinonen vastasi maanantaina 4.2.2019 uuden Hämeen maakunnan Ilves-lipun naulauksesta. Hämeen linnassa järjestetty tilaisuus keräsi kuntapäättäjiä ja kunnanjohtajia ympäri Hämettä.

-Tämä on hieno ja tärkeä päivä. Pitää tuntea historiaa, että voi katsoa luottavaisesti tulevaisuuteen. Antti Ahosen aloitteesta syntyneessä lipussa on vahva historia, mutta myös luottamus tulevaisuuteen, totesi Timo Heinonen lipunnalauksen jälkeen.

Hämeen uuden maakuntalipun naulausseremonia järjestettiin Hämeen linnassa. Historiallinen linna sopi erinomaisesti seremonian järjestämiseen.

Juurevan ja pitkän historian omaavalla Hämeellä ei ole ennen ollut maakuntalippua. Hämeestä tuli järjestyksessä kymmenes manner-Suomen maakunta, jolla on vaakunan ohella nyt myös oma lippu. Idean isä on maakuntavaltuutettu Antti Ahonen, jonka tekemä valtuustoaloite johti lippua koskevan suunnittelukilpailun järjestämiseen. Suunnittelukilpailun voitti heraldikko Tuomas Hyrsky. Hämeen uusi maakuntalippu julkistettiin Suomen lipun 100-vuotispäivänä Hämeen maakuntavaltuuston kokouksessa viime vuonna.

Hämeen maakunnan tunnuksena on jo 1500-luvulta lähtien toiminut ilvesvaakuna, jossa ilveksen lisäksi on kolme tähteä ja neljä ruusua. Ilves on Hämeen maakuntanisäkäs, mutta tähdillä ja ruusuilla ei tunnuksessa ole virallista heraldista selitystä.

-Kolme tähteä voisivat kuitenkin merkitä Hämeen kolmea seutukuntaa; Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan seutuja. Neljä ruusua taas voisivat kuvastaa neljää ilmansuuntaa, kertoa siitä kuinka keskeiselle paikalle Häme on sijoittunut, Timo Heinonen totesi avauspuheessaan.

 

Yhteenkuuluvuutta ja historian kunnioitusta

Hämeen maakuntalippu on kumarrus maakunnan pitkälle ja arvokkaalle historialle ja omalle hämäläiselle identiteetille. Hämeen liitto kannustaa hämäläisiä toimijoita ja asukkaita hankkimaan maakunnan uusimman tunnuksen ja liputtamaan arvokkaasti maakuntalipulla aina sopivien tilaisuuksien tullen.

-Toivomme, että maakuntalippu liehuisi jatkossa paitsi kunnantalojen saloissa, myös yksityisissä juhlatilaisuuksissa. Seuraavaksi pohdimme maakuntalipulle myös virallista, omaa liputuspäivää. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia vuosittaisen liputuspäivän ajankohdaksi, maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen sanoo.

Maakuntalipun kuvitus perustuu Ahti Hammarin vuonna 1963 piirtämään mallikuvaan. Maakuntalippu noudattaa Hämeen vaakunan heraldista selitystä. Lipun suunnittelija Tuomas Hyrsky kertoi, että kilpailutyötä suunnitellessa pohjana oli niin hyvä vaakuna ilveksineen, ettei muutostarpeita juuri ollut.

-Lippua käytetään Suomen lipun tapaan. Pohdimme myös sitä voisiko Hämeelle saada ja löytää myös oman virallisen liputuspäivän. Ehdotuksia otamme vastaan, totesi Timo Heinonen ja kertoi, että lippuja voi tilata Hämeen liiton verkkosivujen kautta.

 

Lipun naulaajat naulausjärjestyksessä:

1. Sari Myllykangas, Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston pj
2. Ville Myllymäki, Hattulan kunnanvaltuuston pj
3. Emmi Lintonen, Forssan kaupunginvaltuuston 1. vpj
4. Kirsi Ojansuu-Kaunisto, Hämeenlinnan kaupunginhallituksen 2 vpj, kaupunginvaltuuston jäsen
5. Timo Kaunisto, Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston jäsen
6. Sari Rautio, Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja
7. Matti Puotila, Hattulan kaupunginhallituksen puheenjohtaja
8. Kari Ventola, Hattulan kaupunginhallitus
9. Pekka Määttänen, Hausjärven kunnanjohtaja
10. Jarmo Määttä, Jokioisten kunnanjohtaja
11. Sam Vuorinen, Ypäjän kunnanjohtaja
12. Antti Ahonen, Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston jäsen
13. Heikki Pusa, Hämeen liiton suunnittelujohtaja
14. Jouko Ylipaavalniemi, Hämeen liiton yhteysjohtaja
15. Tuomas Hyrsky, lipun suunnittelija
16. Anna-Mari Ahonen, Kanta-Hämeen maakuntajohtaja
17. Tarja Filatov, Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja
18. Timo Heinonen, Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtaja

Hämeen vaakunan heraldinen selitys:

Punaisessa kentässä kävelevä kultainen ilves, jonka korvatöyhdöt mustat; saatteena ilveksen yläpuolella kolme kuusisakaraista tähteä ja alapuolella neljä ruusua sijoitettuna 1+3; kaikki hopeaa. Hämeen ilves viittaa aikanaan rikkaaseen turkiksia tuottavaan maakuntaan ja eränkäyntiin. Heraldiikassa ilveksen tunnuksena ovat mustat korvatöyhdöt eli –tupsut.

Kommentit