THL ja Puskan pelottelu menivät metsään – Alkoholilain uudistus ei lisännytkään käyttöä

Blogi, tiistaina 28.05.2019

”Alkoholinkulutus väheni vuosikymmenessä viidenneksellä, alkoholikuolemat kolmanneksella”

Näin on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja THL (Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos) ja alkoholilain maltillisenkin uudistamisen vastustajat hahmottelivat karuja kuvia kuinka uudistus saa Jepen juomaan ja alkoholin käyttö lisääntyy ja alkoholikuolemat lisääntyy. Arviot olivat, että vuositasolla alkoholikuolemat lisääntyvät 150:llä vuodessa.

Nyt THL:nkin oma tutkimus kertoo muuta. Viime vuoden alusta voimaan tullut uusi alkoholilain muutos ei juuri ole lisännyt alkoholin kokonaiskulutusta. Hienoinen nousu tilastoihin saatiin hieman korottamalla jo itsekin arviota eli arviota siitä miten paljon alkoholia tuodaan ulkomailta. Minusta on jopa vaikea uskoa, että ulkomaantuontikaan olisi nyt noussut kun mm. Viro on korottanut alkoholiveroaan ja tämänkin myötä suomalaisten matkailu Viroon on vähentynyt. Ilman tämän tuontiarvion korotus olisi todennäköisesti käynyt niin, että alkoholilain jälkeen alkoholin kokonaiskulutus olisikin laskenut? Sehän olisi ollut jo aikamoinen arvovaltatappio monille vaikka asia olisikin ja onkin myönteinen. Jeppe ei siis sillä tavalla juokaan.

Suomalaista jopa yli puolet (54%) pitääkin nykyisiä alkoholipolitiikkaa mm. rajoitusten osalta hyvänä. Tiukemman alkoholipolitiikan kannattajia kyselyssä oli vain 12 prosenttia vastaajista. Sen sijaan nykyistä höllempää alkoholipolitiikkaa kannatti lähes kolmannes vastaajista eli 28 prosenttia. Eniten suomalaisten mielipiteitä jakoi se, missä viiniä tai vahvempia yli 5,5-prosenttisia juomasekoituksia ja oluita pitäisi saada myydä. Mielenkiintoista oli se, että nyt jo yli puolet suomalaisista (53 %) oli sitä mieltä, että viinejäkin pitäisi saada ostaa ruokakaupasta. Vahvoja viinoja ruokakauppaan sen sijaan halusi alle kolmannes suomalaisista eli 28% vastaajista.

Hyviä myönteisiä uutisia ja turhan ja tiukan sääntelyn purku on vienyt juomakulttuuriamme juuri siihen suuntaan mitä toivoimme. Määrästä on monessa tapauksessa siis tingitty ja mäyräkoiran sijaan ostettu pullo parempaa ja hieman vahvempaa olutta. Eikös se ole järkevä ja sellainen eurooppalainen suuntaus.

….

Tänään päivällä kävin Oikeusministeriössä pienessä palaverissa ystäväni oikeusministeri Antti Häkkäsen kanssa ja sitten ryhmäkokous vaalitulosten analysoinnin parissa ja täysistunnossa tänään keskustelussa opintotuki ja siihen tarvittavat korjaukset. Itse uudistin esitykseni, että opintotuen vapaantulon rajoja korotettaisiin tai niistä jopa luovuttaisiin kokonaan. Onhan se hullua, että opiskelijoita Suomessa rangaistaan edelleen ahkeruudesta. Siitähän pitäisi mieluumminkin palkita.

 

Kommentit