Rinteen hallitus ajaa sote- ja maakuntamalliaan jo perustuslailliseen umpikujaan – Voimaan vasta vuoden 2023 vaalien jälkeen

Blogi, keskiviikkona 29.05.2019

Säätytalolta on kerrottu keskustan vaatimuksesta etukäteen, että sote-malliksi on päätetty 18 maakuntaa ja niille tuleva maakuntavero. Eduskunnassa kun muutamalta demarivaikuttajalta kyselin, että miten he tähän ovat suostuneet niin vastaus oli yksiselitteinen: Ei niitä maakuntia tällä mallilla tule. Ne kaatuvat perustuslakiongelmiin.

Kyllä. Demarit näyttävät tehneen sellaisen lehmänkaupan missä keskusta on lähtenyt mukaan luullen saavansa maakuntahallinnon, mutta SDP on antanut heille lahjan vähän kuin aikanaan valtio antoi Marsalkka Mannerheimille. Silloinhan eduskunnan lahjaksi antama talo paljastuikin muiden omaisuudeksi eikä lahjaa koskaan voitu näin ollen antaa. Rinne taitaa historian siis olla lukenut hyvin ja vanhaa mukaillen luvannut Keskustalle sellaista mitä ei hän voi mennä edes lupaamaan.

Maakuntahallinto nimittäin törmäsi jo päättyneellä vaalikaudella Keskustan Juha Sipilän johdolla perustuslain ongelmiin. Keskustahan yritti kovasti ja myös demarit antaa sellaisen kuvan, että perustuslailliset ongelmat olisivat olleet ihmisten hoitoon pääsyn nopeuttamiseen liittyviä eli hoitojonojen purkamiseen liittyviä. Tässäkin toki oli haasteita mutta ne oli ratkottavissa, mutta totuus oli se, että Sipilän ja Keskustan Sote-maakunta -uudistus kaatui juurikin maakuntahallintoa käsittelemään ns. MaKu2 -kokonaisuuteen.

Nyt Rinne on puhunut tarkoituksellisesti ja taitavasti itsehallintoalueista. Tästä hän saa soppaan mukaan perustuslain mikä tosin tässä vaiheessa jätetään kertomatta. Perustuslaki nimittäin edellyttää alueelliselta itsehallinnolta tai -hallinnolle myös verotusoikeutta. Tätä Rinne ei enää voinutkaan luvata ja tämä ns. siirrettiin parlamentaariseen valmisteluun ja näin demarit tiesivät, että maakuntaveroa ei tule sillä se voisi tulla vain Kokoomuksen kuolleen ruumiin yli. Itsenäinen verotusoikeus nimittäin vaatii perustuslainmukaisen säätämisjärjestyksen. Näin siis asia siirtyisi seuraavalle vuonna 2023 aloittavalle eduskunnalle.

Perustuslaki edellyttää ja myös meilläkin kansalliseen lainsäädäntöön viety Euroopan paikallisen itsehallinnon peruskirja, että itsehallintoalueen edellytyksenä on vaalien lisäksi verotusoikeus. Nykyinen voimassa oleva Suomen perustuslaki tuntee kuitenkin vain valtion verotusoikeuden rinnalla kunnallisen verotusoikeuden. Nämä verotusoikeudet on säädetty siis perustuslaissa ja niin pitää säätää myös mahdollinen maakuntaverokin. Perustuslakia ei Rinteen hallitus kuitenkaan pysty muuttamaan vaan se tapahtuu vasta seuraavan vuonna 2023 keväällä aloittavan eduskunnan toimesta ja silloinkin 2/3 enemmistöllä.

Takalukko on siis pitävä ja tähän kuulemma SDP on lehmänkauppansa perustanut. Maakuntahallintoa ei siis tule nyt aloittavallakaan vaalikaudella. Keskusta taisi jäädä lehmäkaupassa siis täysin ilman lehmää?

Säätytalolta kuuluu muutenkin kummia. Hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne kertoi eilen, että taloudesta on päästy sopuun. Hän käytti epämääräistä ilmaisua, että ”Normaalin talouskasvun olosuhteissa ei tule lisää velkaa”. Tällä Rinne viittasi noin 2 prosentin talouskasvuun. Tällainen talouspohja on kuitenkin puhtaiden haaveiden ja toiveiden varassa sillä kahden prosentin talouskasvua ei nykyinen hallitus ole saamassa eikä sellaista ole tulevinakaan vuosina tulossa.

Valtiovarainministeriön virallisten arvioiden mukaan maamme talouskasvu jää jo tänä vuonna 1,7% ja hidastuu tästä edelleen alle 1,5 prosentin kasvuun. Ja vaalikauden lopulla 2022-2023 VM:n arvioiden kukaan talouskasvu on enää alle prosentin luokkaa. Myös työllisyys aste on jäämässä reilusti tavoitellusta 75%. Vaalikauden lopulla ollaan arvioiden mukaan noin 73,3 prosentin työllisyysasteessa.

Säätytalolla sovittu 1,2 miljardin euron menolisäykset katettaisiin siis tosiasiallisesti ainakin 500 miljoonan euron osalta lisävelanotolla. Loppu 700 miljoonaa on SDP:n johdolla sovittu katettavaksi veronkiristyksillä. Uskallanpa melkein jo sanoa, että näiden veronkorotusten myötä myös nuo edellä kertomani VM:n talouden kasvun ennusteet ovat ylioptimistisia.

On hämmentävää jos Keskusta tämän tulee hyväksymään. Vaikka he nyt onnistuisivatkin toivottavasti blokkaamaan yritysverotuksen kiristykset pois niin palkansaajien ja eläkeläisen verotus kiristyisi ja se tukahduttaisi kotitekoisesti talouskasvuamme. Ja kun maailman ja Euroopankin talouden vetovoima on niin ja näin on Rinteen kaikessa mainostama ”normaalin talouskasvun aika” puhtaasti itsepetosta.

….

Kulta-Leijonien ja Jukka Jalosen Mitalijuhlat Graniitin aukiolla Riihimäellä

Hieno päivä sai huipennuksen kun Jukka Jalosen, Antti Pennasen ja Leijonien Maailmanmestaruutta juhlistettiin Jukan kotikaupungissa Riihimäellä. Graniitin aukio tupaten täynnä väkeä ja upea tunnelma. Kiitos Jukka ja Antti sekä Riihimäen Kaupunki, Timotei, Gaudete, Hämeenlinnan Mieskuoro sekä Jani Forsman ja Kalervo Viitanen sekä tunnelmaa nostattanut DJ Jani Unkuri. Upea ilta ja vahvoja tunteita!

Kommentit