Rinteen joukot ryöstämässä Itsenäisyyden juhlarahaston – Sitrasta otetaan rahaa vaalilupausten rahoittamiseen

Blogi, torstaina 30.05.2019

”Kuinka he kehtaavat, ja kyllähän he kehtaavat.”

Vanha Timo Soinin toteamus on ollut tänä keväänä mielessä useammin kuin usein.

Sitran hallitus esittää puheenjohtajansa Martti Hetemäen johdolla, että Sitran taseesta otetaan 100 miljoonan euroa aloittavan Rinteen hallituksen käytettäväksi (l. vaalilupausten maksamiseksi).

Hetemäki johtaa siis Sitran hallitusta, mutta on myös Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö. Näyttääkin siltä, että Sitran puolueeton toiminta ja oman alkuperäisen tarkoituksen mukainen toiminta on nyt painostettu toimimaan puoluepoliittisesti hallituspuolueiden toiveiden mukaan ja vaalilupausten maksamiseksi.

Sitra perustettiin 1967 eduskunnan lahjana itsenäiselle Suomelle. Sille sovittiin riippumaton asema, minkä nyt siis Antti Rinne on valmis keskustan tukemana rikkomaan.

”Sitra oli aikoinaan eduskunnan lahja 50-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle. Riippumattoman rahaston tehtävä on luodata tulevaisuutta sekä edistää talouden määrällistä ja laadullista kasvua.”

Sitran kotisivuilla kerrotaan lisäksi ja alleviivataan, että ”Sitra on poliittisesti ja taloudellisesti riippumaton tulevaisuustalo, eikä minkään eturyhmän tai puolueen juoksupoika. Poliittinen ja taloudellinen riippumattomuus ovat Sitran toiminnalle ja sen uskottavuudelle äärimmäisen tärkeitä.”

Tämän kaiken Antti Rinne on nyt siis valmis rikkomaan ja politisoimaan Sitran tästä eteenpäin.

Pystyikö Hetemäki kahden roolin asemassaan ja myöskään Sitran hallitus tulevan maan pääministerin edessä toiminaan poliittisesti riippumattomasti ja Sitran perusperiaatteiden mukaan? Tätä voi hyvin kysyä, kun kesken hallitusneuvotteluiden Sitran hallitus Hetemäen johdolla esittää irrotettavaksi Sitralta 100 miljoonaa.

Esityksestä päättää myöhemmin Sitran uusi hallintoneuvosto vahvistaessaan Sitra-lain 9§:n mukaisesti rahaston talous- ja toimintasuunnitelmat seuraaville vuosille. Sitran hallintoneuvoston kokoonpano on yllätys yllätys sama kuin Suomen pankin pankkivaltuusto, ja se muodostetaan Suomen hallituksen muodostamisen jälkeen. Tulette näkemään hallinnon missä Suomen Pankin ja sitä kauppa myös Sitran puheenjohtajana on demari ja hallinnossa enemmistönä hallituksen eli SDP:n, Keskustan, Vasemmistoliiton, RKP:n ja Vihreiden kansanedustajia ja näin he jyräävät läpi Sitan ryöstön.

Keskusta vielä päättyneellä kaudella tätä SDP:n esitystä ja tavoitteita Sitran tyhjentämisestä vastustivat, mutta näyttää, että se maakuntahallintohaave saa aikaan monenlaista. Kaikki näyttää olevan myytävänä. Myös 101-vuotiaan itsenäisen Suomen itsenäisyyden juhlarahasto. Toistan: Kuinka he kehtaavat ja kyllähän he kehtaavat.

Vai voisiko olla niin, että hallitusneuvotteluiden pitkittyminen sovitusta jo nyt toista vuorokautta voisikin tarkoittaa sitä, että Keskusta ei olisikaan tähän suostumassa? Muutakin turvattavaa keskustalla nyt olisi sillä huhu kertoo, että myös kotitalousvähennystä ollaan leikkaaamassa rajusti. Kotitalousvähennys on luonut tähän maahan merkittävästi työtä ja myös uusia yrityksiä ja mikä myös hyvää suitsinut harmaata taloutta. Nyt tällekin harmaan talouden tehokkaalle ja monelle perheelle ja eläkeläisellekin tärkeä kotitalousvähennys on menossa silppuriin. Itse esitin päinvastoin kotitalousvähennyksen triplaamista erityisesti energiaremonttien kohdalla. Näin öljylämmitteiset talot vaihtuisivat nopeasti maalämpöön ja ilmavesilämpöpumppuihin. Siinä voittaisi myös ilmasto. Ja onhan hyviä ja tarpeellisia kohteita esitetty muitakin mihin kotitalousvähennys olisi järkevää laajentaa.

Helatorstai jo illassa. Kaunis kevätpäivä ja kohti kesää mennään. Iltakahvit tänään Lopen Pilpalan Lättähatulla. Lättikselle kannattaa ehdottomasti ajella kesällä jos paikka ei vielä ole tuttu ja jos on niin olen varma, että ajelette uudestaankin.

Kommentit