Supo: Turvapaikanhakijoista merkittäviä vaikutuksia maamme turvallisuudelle – Ministeri Petteri Orpo vahvisti eduskunnalle mukana tulleet ISIL-taistelijat

Blogi, tiistaina 03.11.2015

Tänään Supo eli Suojelupoliisi julkisti kaksi uutta maamme kansalliseen turvallisuuteen vaikuttavaa arviotaan. Toisessa arvioitiin turvapaikanhakijoiden määrän vaikutuksia maamme turvallisuuteen ja toisessa päivitettiin maamme yleistä turvallisuustilannetta. Näissä esille nousi se tosiasia, että terrorismin uhka on kasvanut Suomessa.

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttari kertoi, että ennen muuta turvapaikkatilanteen äkillinen muutos on merkinnyt  merkittävää uhkaa maamme turvallisuudelle ja maahamme on muodostunut nyt terroristiryhmien tukiverkostoja. Suojelupoliisi seuraa näitä terrorismia tukevia verkostoja ja niissä toimivia ihmisiä kaikilla resursseillaan, mutta tällä hetkellä ei ole kuitenkaan konkreettisia viitteitä maahamme suunnitelluista terrori-iskuista. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan maahamme kohdistuva terrorismiuhka on kuitenkin kohonnut kuluneen vuoden aikana. Kyseessä on kuitenkin ”vain” yksittäisen iskun uhka ja senkin riski on kuitenkin pieni.

Sisäministeri Petteri Orpo esitteli tänään eduskunnassa nopeasti pahentuneen pakolaistilanteen vaikutuksia mm. maan sisäiseen turvallisuuteen.

Sisäministeri Petteri Orpo esitteli tänään eduskunnassa nopeasti pahentuneen pakolaistilanteen vaikutuksia mm. maan sisäiseen turvallisuuteen.

Merkittävä ja huolestuttavakin, mutta ei yllättävä oli nyt julkisuuteenkin annettu tieto siitä, että maahamme tulleiden turvapaikanhakijoiden joukossa on yksittäisiä maahanmuuttajia, joilla on yhteyksiä väkivaltaisiin islamistisiin ryhmiin. Itseasiassa kaiken kaikkiaan Supolla on seurannassa jopa noin 300 henkilöä joiden toimintaa tutkitaan ja seurataan mm. vastaanottokeskuksissa. Tässä 300 epäilyn henkilö joukossa on myös muutamia kymmeniä Syyrian taisteluihin osallistuneita suomalaisia tai Suomesta lähteneitä taistelijoita jotka ovat jo nyt palanneet takaisin Suomeen. Ja tämän myötä on syntynyt erilaista terrorismia tukevaakin toimintaa, missä pyritään värväämään erityisesti nuoria miehiä radikaali-islamismin pariin. Tämä toiminta on voimistunut kasvaneen turvapaikanhankijamäärän myötä.

Aiemminhan on jo julkisuuteen kerrottu meiltä terroristijärjestö DAESH:n eli ISIL:n (Suomessa usein ISIS:n) joukkoihin lähteneistä suomalaistaistelijoista. Tässä joukossa on siis ollut niin maahanmuuttajataustaisia lähtijöitä kuin myös suomalaisia käännynnäisiä. Tänään Supo päivitti tiedot julkisuuteenkin siitä, että nyt jo kaiken kaikkiaan 15 meiltä lähtenyttä taistelijaa on kaatunut taisteluissa lähinnä Syyriassa. Takaisin palanneiden määrä on 20.

Tuon toisen eli kansallisen turvallisuusarviomme mukaan maamme sisäistä turvallisuutta uhkaa nyt myös maahanmuuttoa vastustavien viharikosten uhkan kasvu. Arvioissa todettiin, että kasvanut maahanmuutto on nostanut esiin myös täysin uusien äärioikeistoryhmien tunnuksia käyttäviä henkilöitä. Samaan aikaan on syntynyt myös maahanmuuttoa kannattavien joukkoja ja Suojelupoliisi pitääkin mahdollisena, että tilanne kärjistyy näiden ryhmien välillä. Sisäministeri Petteri Orpo pitikin suurimapana uhkana nyt kantasuomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välisiä mahdollisia konflikteja. Orpo vahvisti myös turvapaikanhakijoiden joukossa olevan ISIL-taistelijoita. Ministeri alleviivasi myös sitä, että terroristiseen toimintaan osallistuneille ei turvapaikkaa anneta ja heidät tullaan palauttamaan takaisin.

Minusta on lisäksi syytä jatkaa toimia myös sen eteen, että on keinot puuttua näihin Suomesta DAESH:n joukkoihin ja nyt palanneisiin henkilöihin. Minusta terroristijärjestöön kuuluminen tai sen toimintaan osallistuminen pitää kriminalisoida nopealla lainsäädännöllä.

 

Mutta alleviivataan nyt vielä sitäkin, että tämän myötä ei todellakaan pidä leimata kaikkia pakolaisia ja turvapaikanhakijoita eikä todellakaan sortua mihinkään ylilyönteihin. Mutta on hyvä, että näistäkin puhutaan avoimesti ja kohonnut uhka tunnustetaan.

Nyt kello 23.13 ja kämpillä. Tänään illalla täysistunnon jälkeen vielä mediatapaaminen ja nyt vasta kotona. Eduskunnassa tänään värikäs keskustelu taloudesta ja myös lähetekeskustelu kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta. Tämä nyt siis etenee ja pian kaupat saavat vapaasti itse päättää aukioloajoistaan nykyisen moniportaisen ja sekavan aukiololainsäädännön sijaan. Palaan aiheeseen huomenissa ja lisää vaikka myös videon tuosta puheenvuorostani tänne.

Eduskunnassa tänään myös yksi laajempi haastattelu liittyen verkkotiedusteluun ja verkon yksityisyyden suojaan ja pari tapaamista mm. kehitysyhteistyömäärärahojen parissa. Huomenna aamusta saman asian kanssa jatkamme kun hallinto- ja turvallisuusjaoston kokoukseen saamme kuultavaksemme kehitysministeri Lenita Toivakan.

 

 

 

Kommentit