Vierailulla Hyvinkään Martin Päiväkodissa – Kaksi kättä riittää moneen, mutta…

Blogi, maanantaina 02.11.2015

Tänään olin maanantain vierailulla Hyvinkään Martin Päiväkodissa. Erityislastentarhanopettaja Leena-Maija Järvenkallas kutsui tutustumaan taloon ja katsomaan mihin kaikkeen ne kaksi kättä riittävät. Päiväkotien työ ja varhaiskasvatus minulle tietenkin enemmän kuin tuttua niin isänä kuin koulutuksenikin kautta ja lukuisten vierailuiden kautta, mutta täytyy todeta, että kyllä taas tämäkin vierailu avasi silmiä moneen ja myös siihen, että maailma muuttuu hurjaa vauhtia.

image

Tänään vierailulla ja tutustumassa Hyvinkään Martin Päiväkotiin. Hieno paikka ja upeita lapsia ja osaavaa henkilökuntaa. Olipahan taas vanhalle opelle sydäntä herkistelevä päivä. Ja olipahan ruokajututkin 🙂

Hienoa työtä tehdään ja kyllä me vanhemmat voimme olla tyytyväisiä siihen, että meillä tällainen päiväkoti- ja vaka-järjestelmä on luotu ja sellainen missä etusijalla on aina jokainen lapsi yksilönä omine vahvuuksineen ja omine erityisinetarpeineen. Ja kyläähän siellä Martissa jälleen hieman vanhan opettajankin ja esiopettajankin sydän sykähteli ja sovimmekin, että nämä lapset aikanaan luokkansa kanssa myös tervetulleita eduskuntaan tutustumaan kunhan 2017 loppuvuodesta talo saadaan jälkeen käyttöön ja auki.

imageMutta kyllä päivä senkin osoitti, että ei ne kaksi kättäkään ihan mahdottomaan pysty. Näyttää siltä, että subjektiivisen päivähoito-oikeuden turvaaminen kaikille lapsille 20 viikkotunnin määrällä on perusteltu ja riittävä, mutta tämä ryhmien kasvattaminen kyllä voi osoittautua vielä ongelmaksi ja virheeksikin. Täytyy toivoa, että tämä vielä kertaalleen käydään huolella läpi niin hallituksen kuin eduskunnan valiokunnankin kanssa.

Hyvin tuli esille jälleen myös sekin miten päiväkotien työ on muuttunut ja monipuolistunut tässä viime vuosina ja erot myös kuntien ja kaupunkien välillä suuriakin. Hyvinkäällä oltiin tyytyväisiä mm. siihen että erityistätukea tarvitseville löytyy ammattiosaajia, mutta toki mm. puheterapian jonot helpolla pitkiä. Tosin monissa pienissä kunnissa ei tällaisia palveluita ole juuri lainkaan saatavana ainakaan oman henkilökunnan kautta. Mutta toivotaan, että tätäkin voidaan jälleen pian kehittää ja taata jokaiselle lapselle asuinpaikasta riippumatta kaikki mahdollinen tuki ja apu kasvunkin ja kehityksenkin eri vaiheissa.

Iso kiitos marttilaisille kutsusta ja päiväkodin ja sen arjen esittelystä. Vien asioita eteenpäin. Ja todella iso kiitos mainioille päiväkotilapsille – saitte hymyilemään ja jaksamaan taas. Tuli mieleen se Onnelin ja Annelin -leffan opetus, että ”maailman tulevaisuus riippuu sitä, miten pienempien käy”. Se kiteyttää meidän isompien vastuun mitä parhaalla mahdollisella tavalla. Ja ymmärretään myös se, että kaksi kättä on vain kaksi kättä.

….

Nyt Hyvinkäällä vielä hetki ja sitten Riihimäelle Suomen Metsästysmuseon hallituksen kokoukseen. Huoli museoiden valtionosuusuudistuksen vaikutuksista on ilmeinen, mutta katsotaan nyt miten selviämme. Auttaa jokainen voi myös käymällä museoissa. Meillä Metsästysmuseollakin aukeaa pian aivan mahtava uusi Asesali missä hieno kokoelma suomalaisia aseita ja myös Erkki Kaupin patruunavitriinit. Palataan niihin kunhan sali avataan tämän kuun lopulla museon juhlien yhteydessä.

Kello 20.27 ja kotona jo iltaa. Valtuuston kokous tänään puolessa tunnissa ohi ja ensi vuoden veropäätökset lopulta yksimielisesti läpi. Veromme nousee nyt 21,5% ja aletaan todellakin olla jo kipurajalla. Itse pahaa pelkään, että tämä tulee jo näkymään myös kiinnostuksessa kuntaamme kohtaan myös asuinkuntana. Toivottavasti olen väärässä ja hieman tätä keventääksemme teimme tänään kokoomuksen johdolla valtuustoaloitteen minkä myötä kuntamme kaikki tontit tulisivat ensi vuoden ensimmäiseksi puolikkaaksi myyntiin puoleenhintaan. Kokeiltaisiin siis tonttialea Janakkalan tapaan missä vastaavalla tempauksella tänä vuonna saatiin aikaan hyviä tuloksia. Tämän aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja oli siis Sirpa Hopearuoho ja meidän ryhmän lisäksi esitystä tukemassa myös osa keskustan valtuustoryhmästä. Toisen aloitteemme teki Kari Maunula ja siinä esitetään helpotuksia vapaa-ajanasuntojen muuttamiseksi vakinaisiksi asunnoiksi. Aloitteen myötä lähtökohdaksi tulisi se, että muutos hyväksyttäisiin aina ja näin saisimme kuntaamme lisää asukkaita ja elinvoimaa. Aloitteet nyt kunnanhallitukselle valmisteluun ja toivottavasti menevät myös läpi.

Lopen kokoomuksen valtuutettuja varapuheenjohtaja Sirpa Hopearuohon kanssa palaverissa valtuuston kokouksen jälkeen

Valtuuston kokous oli lyhyt ja yksituumainen. Veroja oli pakko korottaa, että pystymme edes lähelle nämä palvelut turvaamaan myös ensi vuonna. Kuvassa Tiina Seppälä, Eeva Pyhälammi, Sirpa Hopearuoho, Anniina Lucenius ja Riitta Joutsi-Hänninen pohtimassa veropäätöstämme.

 

12189050_10153741506511670_7465336730045339326_n

Jarmo Laukkanen ja Riitta Joutsi-Hänninen palaverissa valtuustonkokouksessa.

12108884_10153741506111670_7832582336996590604_n

Kari Maunula esittelee valtuustoaloitettaan Saija Grönholmille.

11231090_10153741505951670_4712704346163006339_n

Tämä kuva kuvastaa hyvin meidän kokoomusryhmän yhteishenkeä ja tekemisen meininkiä. Tykkään. Kuvassa oikealta Riitta Joutsi-Hänninen, Kari Maunula ja Aleksi Rautiainen.

Valtuustoa ennen pidimme myös Lopen Kokoomuksen hallituksen ja valtuustoryhmän kokouksemme. Hieman alustimme ensi viikon syyskokouksen asioita ja myös ensi vuoden kunnan budjettia. Joitain muutoksia tulemme todennäköisesti nyt suunniteltuun vielä esittämään. Niistä teemme päätökset ensi maanantaina syyskokouksen yhteydessä Launosten uudella koululla ja eskaritalolla. Tervetuloa siis mukaan sinne ja muutenkin vireän yhdistyksemme toimintaan kehittämään kotikuntaamme.

Nyt kotona iltaa ja huomenna aikainen reissu jälleen eduskuntaan. Tiukka kokousviikko sielläkin odottamassa.

 

Kommentit