Suomi päättänyt edetä reippaammin itse – EU:n toimet ruuan alkuperän näkymäänsaamiseksi tuskaisen hitaita

Blogi, tiistaina 26.09.2017

Meidän kuluttajien kiinnostus ruuan alkuperää kohtaan on noussut kovalla vauhdilla. Tähän on varmasti osaltaan vaikuttanut jopa Euroopassa paljastuneet ruokahuijaukset ja toisaalta varmasti huoli lääkeaineiden ja kasvisuojeluaineiden joutumisesta ruokiin. Suomalainen ruoka on eettisesti tuotettua ja maailman puhtainta ja sitä kasvavassa määrin halutaan myös omalle lautaselle. Tai ainakin halutaan tietää mitä kaupasta ostetaan ja mitä ravintolassa lautaselle saadaan.

Tänä syksynä saimme pitkän väännön jälkeen voimaan määräyksen minkä mukaan myös einesruoissa täytyy kertoa ruuan alkuperä. Asetus on jopa niin tiukka, että paketissa pitää kertoa esimerkiksi lihaperunasoselaatikon lihan alkuperä jopa useampikin maa mainiten jos eläin on esimerkiksi teurastettu eri maassa missä se on kasvanut tai jos vielä eläimen syntymämaa on eri niin sekin pitää paketissa kertoa. Sama vaade koskee myös makkaroiden lihan alkuperää kuten myös leikkeleiden ja muiden. Jo aiemmin kesällä tuli vastaava vaade liha- ja maitotuotteisiin muutaman kuukauden siirtymäajalla. Vanhat paketit on nyt käytetty ja Suomessa valmistetuissa tuotteissa täytyy nyt lihan ja maidon alkuperäkin aina kertoa. Vaatimus siis koskee pelkän maidon lisäksi myös siis jugurtteja, rahkoja ja juustoja yms. Valitettavasti vielä alkuperämerkintävaateen ulkopuolelle jäi jäätelöt ja jopa lasten välipalatuotteita. En ymmärrä miksi nämä vielä vaatimusten ulkopuolelle jätettiin. Kuulemma jäätelö ei ole mukana sen takia, että EU ei sitä maitotuotteena pidä. No ehkä se merkintävaatimus voisi sitten olla niissä jäätelöissä missä raaka-aineena on maito! Tekemistä siis vielä riittää.

Myönteinen asia suomalaisille ruuanvalmistajille on myös se, että riittäväksi merkinnäksi riittää jatkossakin Hyvää Suomesta -joutsenmerkki. Ei siis pidä luoda turhaa byrokratiaa jos jo olemassa on aukoton merkki mikä kertoo ruuan olevan suomalaista. Toki itse toivoisin, että merkinnän hallinnoija olisi jatkossa tiukempi mahdollisia rikkeitä kohtaan. En voi ymmärtää sitä, että esimerkiksi Perniön Liha myi Joutsenlipun alla ulkomaista lihaa 47 000 kg ja jäi siitä kiinni. Joutsenlippua hallinnoiva Ruokatieto antoi kuitenkin yrityksen jatkaa Joutsenlipun käyttöä huijauksesta huolimatta.

Nyt kun merkki on osa tällaista velvoittavaa ”lainsäädäntöä” niin minusta rikkomuksiin pitää puuttua tiukemmin ja evätä merkin käyttöoikeus ainakin määräajaksi ja velvoittaa tämä aika säädösten mukaan merkitsemään alkuperä asetuksen vaatimalla muulla tavalla.

Näissä asioissa siis etenemme nyt Suomessa nopeammin ja reippaammin askelin kuin EU on saatu aikaan. EU:ssakin edetään asiassa, mutta todentotta liian pienin ja verkkaisin askelin. EU:ssa vaatimus on saatu ulotettua vasta naudanlihaan, kaloihin, muniin, hunajaan ja tuoreisiin vihanneksiin ja hedelmiin. Lisäksi muutama vuosi sitten soveltamisalaa laajennettiin sianlihaan ja siipikarjaan. Valitettavasti muutamat isot EU-maat vastustavat edelleen laajoja ja kattavia ruuan alkuperämerkintöjä Ranska etunenässä. Itse uskon, että seuraava vakava ruokakriisi tai tautiepidemia saa EU:kin etenemään asiassa kunnolla.

Meillä ollaan onneksi Suomessa nyt jo ottamassa seuraavaakin askelta. Aikanaan itse esitin, että ruoan alkuperämerkinnät tulee saada myös lounas- ja ravintolaruokaan. Nyt lausunnolla onkin asetus missä ravintolat ja kahvilat velvoitetaan kertomaan aluksi ainakin kalan ja lihan alkuperä. Alkuperä pitää siis ensi vuonna kertoa ilman erillistä kysymistä automaattisesti. Tämän jo saimme eduskunnan Fazerin ravintolassa toimimaan ja nyt se tulee siis jokaikiseen ravintolaan, kebabpaikkaan ja kahvilaan. Ruuan alkuperä pitää siis jatkossa näkyä aina ruokalistalla.

Meillä siis tässä asiassa edetään hyvin. Jokainen voi tämänkin jälkeen sitten itse valita mitä ruokaa ostaa ja onko ruuan alkuperällä vaikutusta itsellä siihen mitä ruokakassiin tai lautaselle ottaa. Syitä voi olla monia ja varmasti hintakin, mutta onneksi meillä myös tänä päivänä hyviä edullisia kotimaisiakin ruokia Atrialta ja jopa kauppaketju S-Marketiltakin. Ja koko ajan tulee lisää niin Lidlille kuin K-Kaupoihinkin.

Tänään eduskunnassa jatkoimme budjetin käsittelyä ja keskustelussa mm. opetusministeriön asiat, urheilu ja liikunta, oikeusministeriö ja liikenneasiatkin. Puheenvuoroni löytyvät pian Eduskuntatyö-linkin kautta jos haluat niitä lukea.

 

Kommentit