Tutustumassa Hämeenlinnan Jaarlin Päiväkotiin – Lopella valtuustoilta

Blogi, maanantaina 25.09.2017

Tänään jatkoin syksyn varhaiskasvatukseen tutustumiskierrostani Hämeenlinnassa. Aiemmin olen käynyt vakaan tutustumassa Lopella, Ypäjällä, Riihimäellä ja Janakkalassa ja tänään vuorossa olleen Hämeenlinnan jälkeen vielä ensi viikolla teen vierailun Hyvinkäälle. Yritin kerätä tähän alkusyksyyn mahdollisimman kattavan tarjonnan erilaisesta varhaiskasvatuksesta ja erilaisista toimipisteistä erilaisissa kunnissa ja kaupungeissa. Kierros onkin ollut enemmän kuin onnistunut ja antanut todella kattavan kuvan siitä millainen tilanne ja millaista varhaiskasvatusta maassamme lapset saavat. Yleisarvosanana voisi hyvin todeta, että laatu on yleisesti korkeatasoista ja henkilökunta huippuosaajia, mutta arvokas lisä on myös se, että yksiköt voivat olla myös tiettyjen laatukriteereiden ympärillä myös hyvinkin erilaisia ja erilailla painottuneita.

Jaarlin Päiväkoti Hämeenlinnan Poltinaholla oli hieno esimerkki päiväkodista missä englannin kieli on tuotu jo pienten lasten arkeen ja päiväkodilla myös luonto ja liikunta vahvasti mukana. Samaan kokonaisuuteen kuuluu myös kaksi metsäeskaria Hämeenlinnassa ja paikkoihin on enemmän tulijoita kuin voidaan mukaan ottaa. Hienoa ja laadukasta varhaiskasvatusta.

Ensi vuonna aloitamme Suomessa myös maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilun. Tavoitteenamme on kokoomuksessa ollut, että varhaiskasvatus voitaisiin saada tulevaisuudessa esimerkiksi 20 tunnin osalta maksuttomaksi ja avata näin yhä useammalle lapselle mahdollisuudet päästä osaksi korkeatasoisesta suomalaisesta varhaiskasvatuksesta. Itse myös toivon, että voisimme ryhmäkoot palauttaa nyt mahdollisimman pian vanhaan ns. 1/7-suhdelukuun. Lopella jo päätimme, että tulemme tätä esittämään ensi vuodelle ja toivottavasti tähän päästään jo alkuvuodesta tai viimeistään syksystä 2018 lähtien. Päätöksiä ei tästä ole vielä tehty, mutta tätä nyt Lopella ajamme. Ja toivottavasti myös mahdollisimman moni muukin kunta tekisi tämän paluuliikkeen pienempiin ryhmiin nyt kun tilanne se talouden näkökulmasta paremmin sallii.

Iso kiitos vielä Jaarlin Päiväkodin johtajalle Sari Louhio-Järviselle ja Pauliina Hirviniemelle kutsusta ja koko talon tai talojen väelle ja lapsille mukavasta aamupäivästä. Hienoissa käsissä lapset ovat!

Lisää voitte kurkata Kieli- ja liikuntapainotteisesta yksityisestä Jaarlin Päiväkodista netistä: www.jaarlinpaivakodit.fi.

Iltapäivällä sitten pieni palaveri yhdestä todella mielenkiintoisesta uudesta tapahtumasta Lopelle ja sitten illalla johdin kotikunnan valtuuston kokousta. Esityslistalla oli tänään kuluvan vuoden talouden osavuosikatsaus, mikä osoittaa, että hyvällä tavalla kuntamme asiat edenneet tänäkin vuonna ja kokouksessa valitsimme myös kuntaamme uuden taloussuunnittelijan. Samalla teimme siirtomäärärahapäätöksen liikennehankkeista vesi- ja viemäriliittymien peruskorjaamisen, kun kuntamme rahaa ei tarvittukaan Vähikkäläntien liikenneturvallisuuden parantamiseen vaan tuo Marjarinteen tienylitys hoitui ELY:n rahoituksella. Joskus näinkin.

Valtuustossa jätettiin kaksi aloitetta. Kunnanjohtajan tekemää esitystä joustavan perusopetuksen ja kuntouttavan luokan toiminnan vakinaistamiseksi vahvistettiin vielä Leila Ahlqvistin ja meidän lähes koko valtuuston allekirjoittamalla aloitteella missä Jopo-luokkaan tulisi jatkossa myös nuoriso-ohjaaja. Toisessa aloitteessa Riitta Joutsi-Hänninen esitti ensi vuoden budjettiin varattavaksi määrärahaa Läyliäisten nuorisotilatoiminnan aloittamiseksi ja vakinaistamiseksi. Riitta esitti toimintaan rahaa millä Läyliäisiin saadaan vastaavasti toimiva nuorisotila kun nyt jo Launosissa toimii. Hyvät aloitteet molemmat!

Muuten asialista ja pian myös pöytäkirja löytyy kuntamme nettisivuilta www.loppi.fi ja jos kysymyksiä tai muuta siitä ilmenee tai tulee mieleen niin minulle voi aina soittaa tai laittaa viestiä.

Kommentit