Suomeen täytyy saada itsemurhien ehkäisyohjelma

Blogi, keskiviikkona 27.09.2017

Tänään jätin eduskunnassa esityksen itsemurhien ehkäisyohjelman tekemiseksi Suomeen. Asiaa on aiemmin esittäneet mm. mielenterveysjärjestöt ja kun minuun useampi henkilö otti myös asiasta yhteyttä niin lupasin asiaa viedä eteenpäin.

Joka vuosi maassamme lähes 1000 ihmistä tekee itsemurhan ja näin noin 5 000 suomalaista menettää lähiomaisensa itsemurhan kautta. Itsemurhayrityksiä on paljon enemmän – arvioiden mukaan vuosittain ainakin 10 000–20 000. Näin korkeista lukumääristä huolimatta meillä ei vielä ole itsemurhien ehkäisyohjelmaa.

Surunauha ry on läheisen itsemurhan kokeneiden yhdistys, joka järjestää vertaistukea ryhmissä, puhelimessa, verkkokeskustelussa, tapahtumissa ja tapaamisissa. Läheisensä menettäneet ovat palautteen mukaan hyötyneet tuesta, mutta he kertovat usein, että ovat saaneet etsiä tiedon palveluista itse. Tässä toiminnassa on mukana myös muutamia minulle tuttuja ja läheisiäkin ihmisiä. Muutamat tapaukset ovat koskettaneet minua erityisen rajusti. En niitä halua enempää täällä avata, mutta te tiedätte ketkä tiedätte. Ajatukseni teidän luona juuri nyt.

Itsemurhien ehkäisyohjelman avulla varmistettaisiin, että itsemurhaa yrittäneen tai itsemurhan tehneen läheiset saisivat jatkossa  tarvitsemaansa tukea matalan kynnyksen periaatteella. Itsemurhien ehkäisyohjelmaan tulisikin kirjata suunnitelma siitä, että jokaisen omaisen tulisi saada ammatillista kriisitukea sekä tieto vertaistuen tarjoajista. Itsemurhien ehkäisytyössä on kyse lopulta inhimillisyydestä, poliittisesta tahtotilasta ja yhteiskunnallisten varojen kohdentamisesta. Itseasiassa kansainvälisten selvitysten mukaan itsemurhien ehkäisyohjelmat ovat vaikuttavuudeltaan kustannustehokkaimpia tapoja käyttää yhteiskunnan varoja.

Esitetyn itsemurhien ehkäisyohjelman tavoitteena olisi saada itsemurhien määrä laskemaan alle 500 vuoteen 2025 mennessä ja saavuttaa itsemurhien ehkäisyssä sama taso kuin muissa Pohjoismaissa. Muilla Pohjoismailla onkin jo kansalliset itsemurhien ehkäisyohjelmat, joita seurataan ja joita päivitetään säännöllisesti. Ja nyt tein hallitukselle esityksen, että tämä jo järjestöjen esille nostama asia hoidettaisiin kuntoon meilläkin vielä tämän hallituskauden aikana.

….

Kello 22.31 ja illalla vielä tapaaminen riihimäkeläisen kaupunginvaltuutettu Anna Merentien kanssa. Hieman juttelimme meneillään olevasta ja enemmän tulevasta. Ennen tätä piipahdin lyhyesti myös Kokoomuksen mediaillassa ja sitä ennen pitkä päivä eduskunnassa jaostojen, valiokunnan ja täysistunnon parissa. Nyt kello jo paljon ja aamulla Veikkauksen kokous jo ennen eduskuntaa eli pakko sanoa vain Hyvät yöt! Teille kaikille! Huomenna jatkamme!

Kommentit