Suomi jälleen mukaan NATO:n CMX-harjoitukseen – Vain harjoittelemalla opitaan

Blogi, torstaina 28.09.2017

Tänään julkaistiin tieto siitä, että Suomi osallistuu tänäkin vuonna  Naton CMX-kriisinhallintaharjoitukseen. Olemme mukana Naton kumppanimaana 4.-11.10. CMX17:ssa (Crisis Management Exercise 2017), mikä on Naton säännöllinen konsultaatio- ja päätöksentekoharjoitus. EU järjestää samassa yhteydessä ns. samanaikaisen, koordinoidun harjoituksen nimeltään EU PACE 17, mikä on osa EU:n ja Naton välisen yhteistyön kehittämistä.

Harjoitus perustuu siis kuvitteelliseen skenaarioon, eikä siinä liikutella joukkoja eikä käydä kuvitteellisia taisteluja kuin päätöksenteon tasolla ja pöydissä ja papereilla. Olemme olleet tässäkin harjoituskokonaisuudessa mukana jo pitkään aina vuodesta 1998 lähtien nyt siis jo yhdeksättä kertaa eli tässäkään ei ole mitään uutta eikä kummallista.

Naton jäsenmaiden lisäksi meidän kanssa harjoitukseen osallistuu myös Ruotsi ja EU. CMX17-harjoitukseen osallistuu Naton päämajan ja strategisen tason sotilasesikuntien lisäksi siviili- ja sotilashenkilökuntaa harjoitukseen osallistuvien maiden Nato-edustustoista ja pääkaupungeista. Meiltä tässä harjoituksessa on mukana mm. ulkoasiainministeriö, puolustusministeriö, pääesikunta sekä Nato-edustustomme Brysselissä. Harjoitus on siis osa ykkösluokan kumppanuusyhteistyötämme NATOn kanssa, mikä sekin alkoi jo edellisen hallituksen aikana siis silloin kun ulkoministerinä oli SDP:n Erkki Tuomioja.

EU järjestää CMX17 –harjoituksen yhteydessä ns. samanaikaisen, koordinoidun harjoituksen nimeltään EU PACE 17. Tämä on osa EU:n ja Naton välisen yhteistyön kehittämistä.

Puolustusvoimien ja koko Turpo- ja UTP-kokonaisuuden harjoitustoiminta siis jatkuu vanhaan tuttuun tapaan. Harjoitusmäärät tänäkin vuonna kutakuinkin samalla tasolla kuin aiemminkin ja niin on ensi vuonnakin. Eli vaikka julkisuudessa yritetään maalata kuvaa, että nyt jotenkin dramaattisesti olemme muuttaneet toimintatapaamme ja osallistuisimme johonkin sellaiseen mihin aiemmin emme ole osallistuneet ei pidä paikkaansa. Ja jos jotain uusia harjoituksia tulee niin niistä tehdään luonnollisesti päätöksen poliittisetkin puolet arvioiden aina erikseen TP-Utvassa. Ja toivottavasti harjoitustoiminta jatkuu aktiivisena jatkossakin sillä vain harjoittelemalla opitaan.

Tänään aamusta ensin Veikkauksen kokous ja sitten puolustusasioita PuV:ssa ja sitten ryhmäkokous ja työvaliokunta ennen kyselytuntia ja täysistuntoa.

Kommentit