Suomessakin hengityssuojaimet tullevat heti pakolliseksi, kunhan niitä on saatavilla – Käytännössä kaikissa maissa maskipakko on ollut osa exit-strategiaa

Blogi, tiistaina 28.04.2020

Hengityssuojaimet tulisi määrätä pakollisiksi julkisessa liikenteessä ja kaupoissa.

Ja näin uskon, että tulee tapahtumaankin Suomessa heti, kunhan hallitus pystyy varmistamaan hengistyssuojainten riittävyyden myös arkikäyttöön. Monissa maailman maissa on nimittäin näin tehty ja ainakin itse ajattelen niin, että ei kai koko muu maailma maskien suhteen voi olla väärässä ja Suomi olisi muka ainoana oikeassa? Syy siis siihen, että meillä ei tällaista ohjeistusta tai määräystä ole annettu taitaakin olla se, että, että nenäsuumaskeja eli hengityssuojaimia ei yksinkertaisesti ole.

Maailmalla laajasti julkisissa kulkuvälineissä sekä julkisilla paikoilla asioitaessa suositellaan jo käytettäväksi maskeja. Kansainvälisissä esimerkeissä miltei kaikkiin rajoitusten purkamistoimiin on aina yhdistetty suositus maskien käytöstä. Tauti leviää nimittäin juurikin pisaratartuntana ja laajamittainen maskien käyttö vähentänee mahdollisuuksia pisaratartuntoihin. Tavoitteena tuleekin olla, että kaupallisesti valmistettuja parempia suojia saadaan mahdollisimman pian myös kuluttajamarkkinoille. Ja eihän tämä tietenkään tullut yllätyksenä. Jo 7.2.2020 WHO WHO varoitti hengi­tys­suo­jainten loppumisen mahdol­li­suu­desta. Silloin olisi pitänyt myös Suomen hallituksen reagoida ja toimia. Se mahdollisuus hukattiin.

Esimerkiksi Saksan liittotasavallassa on eilisestä alkaen pääasiallisesti pakollista pitää kasvosuojainta julkisessa liikenteessä ja myös kaupoissa asioidessa. Osassa Saksan liittoosavaltioita riittää huivi tai kangaspala ja hieman alueittain määräykset vaihtelevat muutenkin. Myös Itävallassa ihmiset ovat joutuneet  käyttämään maskia käydessään kaupassa jo huhtikuun alusta lähtien. Itävallassa hengityssuojaimia jaetaan kauppojen ovella asiakkaille ja niiden käyttö on pakollista marketeissa vieraileville. Koronakriisin hoidossa maailmanlaajuisestikin erinomaisen hyvin onnistuneessa Etelä-Koreassa lähes kaikki ihmiset ovat jo pitkään käyttäneet hengityssuojaimia hallituksen suosituksen mukaisesti. Hengityssuojaimien käyttö kuuluu myös Singaporessa ihmisten arkeen ja myös siellä taudin hoidossa ja suitsimisessa on onnistuttu hyvin.  Monissa Aasian maissa, joissa jo koronan lisäksi aiemmista epidemioista on kärsitty on hengityssuojaimet arkipäivää. Ne ovat arkipäiväinen näky kaduilla ja nykyisin jo jopa osa tapakulttuuria. Näin sen pitäisi Suomessakin toimia vaikka ei tapakulttuurin osaksi tulisikaan enkä sellaista edes toivokaan ja itseasiassa varmasti toimisikin jos hengistyssuojaimia olisi hankittu mm. EU:n yhteishankintojen kautta riittämiin.

Hengityssuojainten tarkoituksena on siis nimenomaan estää viruksen leviäminen yskiviltä ja aivastelevilta ihmisiltä muille. Huhtikuun puolivälissä THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta nostikin jo myös arjessa käytettävät hengityssuojaimet esille. Tervahaudan mukaan oireettomienkin ihmisten kannattaisi alkaa käyttää kankaisiakin maskeja julkisilla paikoilla muiden ihmisten suojaamiseksi. Tervahauta siis puhui nimenomaan myös kankaisista hengityssuojaimista. Pitää kuitenkin muistaa, että itse tehty tai jonkun muun tekemä ns. kankainen kasvomaski ei ole hengityksensuojain. Mutta tällainenkin kuumassa pestävä kasvomaski voi estää virusta kantavaa ihmistä nimenomaan tartuttamasta muita vaikka se ei suojasikaan ainakaan tehokkaasti käyttäjäänsä virustartunnalta. Ja pitää muistaa sekin, että jos maskia tai myös oikeaa hengityssuojainta käyttää väärin, se voi jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä.

THL:n pääjohtaja totesi HS:ssä 14.4.2020: ”Suosittelen, että kangasmaskia käytetään muiden suojaamiseksi mahdolliselta tartunnalta. Jos haluamme olla vastuullisia aikuisia ihmisiä, voimme tällä toimenpiteellä hidastaa leviämistä”

Myöhemmin Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) viestittivät, että ne eivät anna virallista ohjeistusta tai yleistä suositusta käyttää hengityssuojaimia tai kangasmaskeja julkisella paikalla liikuttaessa. Ulostulossa todettiin silloin, että ”asiantuntijalausunnot eriävät kankaisten maskien hyödyistä ja haitoista sekä niiden oikeasta ja vääränlaisesta käytöstä”. Ministeriön ja THL:n mukaan laajamittainen itsetehtyjen kankaisten suojaimien tai maskien käyttö julkisilla paikoilla voi pahimmillaan johtaa vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen. Itse ajattelen kuitenkin, että näinkin voi olla, mutta vaikutus voi olla myös toisinpäin. Maskia käyttävää henkilöä väistetään ja näin myös turvavälit säilyvät paremmin. Hengityssuojaimien näkyminen myös luonnollisesti muistuttaa vakavasta tilanteesta. Nyt nimittäin on jo kaupoissa nähtävissä lipsumista näistä turvaväleistä. Välillä kaupoissa meno on kuin juhannusviikonloppuna konsanaan.

Tällainen maski käytössä nyt Helsingissä ja kaupoissa kertakäyttömaski. Kankainen 90 pestävä kangasmaski on loppilaisen Tikkituvan Rauna Armisen tekemä. Erinomaisen laadukas ja hyvin istuva!

Ja onhan kankaisia hengityssuojaimia on otettu käyttöön myös kotihoidossa, kun kirurgisia suu-nenäsuojuksia ei ole riittänyt kaikille. Eli hyötyä niistä aivan varmasti on. Pitää vielä alleviivata, että  kasvomaski ei suojaa maskin käyttäjää koronavirukselta, mutta se voi kylläkin suojata muita, koska se voi vähentää yskimisen ja aivastelun aiheuttamaa pisaroiden leviämistä.

Itselläni on ollut käytössä kertakäyttöisiä suusuojia ja nyt myös muutama kankaisiakin suusuoja. Loppilainen ompelija Rauna Arminen teki Tikkituvassa meille konepestävät maskit.

Itse siis uskon, että Suomessakin vielä tullaan näkemään maskipakko kaupoissa ja julkisessa liikenteessä ainakin kaupungeissa ja pk-seudulla heti kun se on hengityssuojainten saatavuuden kannalta mahdollista.

Kello 13.02:

Tässä muuten mielenkiintoinen teksti luettavaksi professori Juhani Knuutin ESTE strategiasta.

Kello 22.21. Eduskunnassa tänään valtiovarainvaliokunnan kokous ja sitten täysistunto missä esillä mm. konkurssilainsäädännön väliaikainen muutos pelastamaan firmoja tässä vaikessa tilanteessa ja myös työttömyysturvan saamisen nopeuttaminen. Isoja juttuja ja nyt näyttää siltä, että todella monen kohdalla nämä asiat myös edessä ja pöydällä. Nyt tarvitaan pikaisesti toimia, että yritykset ja työpaikat säilyisivät tästä kriisistä yli.

Kiitos myös palautteesta liittyen aamuiseen avaukseeni kasvomaskeista. Alla nyt myös kuva tuosta loppilaisen Rauna Armisen Tikkituvan erinomaisen hyvästä ja laadukkaasta nenä-suusuojuksesta. Näitä voitte Tikkituvalta postillakin tilata ja kestävät siis 90 asteen pesun.

 

 

Kommentit