Suomen omat toimet lyijyhaittoihin riittäviä

Kynästä, lauantaina 12.09.2020

EU päätti jahtikautemme alkajaiksi lyijyhaulien käyttökiellosta kosteikoilla. Ajatus kuullostaa järkevältä, mutta Suomen kannalta se on kaikkea muuta. Suomessahan on jo näin omalla metsästyslainsäädännöllä vastuullisesti toimittu, mutta nyt tehty päätös käytännössä tarkoittaa lyijyhaulien täyskieltoa. Voimaan tullessaan lyijyhaulien käyttö metsästyksessä, mutta myös ampumaradoilla päättyisi Suomessa siirtymäajan jälkeen.

EU:n REACH-komiteassa syntynyt päätös oli pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle valtaisa epäonnistuminen. Vaikuttamistyö ei tuottanut tulosta ja lopputulos on suomalaisten metsästäjien näkökulmasta kohtuuton.

Päätöksellä kielletään lyijyä sisältävien haulien ei vain käyttö, vaan jopa hallussapito ns. kosteikkoalueilla ja niihin liittyvillä 100 metrin suojavyöhykkeillä. Tulkinta on niin lavea, että tuhansien järvien, pelto-ojien ja suo- ja turvemaiden Suomessa kielto niittää lähes yli koko Suomen maan. Pelkona onkin, että Marinin hallitus Keskustan tuella tuleekin vielä kuittaamaan Suomeen totaalikiellon. Se kattaisi sitten myös kaikki ampumaradat.

Metsästäjäliiton selvitysten mukaan ns. Ramsarin kosteikkomääritelmä tulee tekemään lyijyhaulipatruunoilla metsästämisen käytännössä mahdottomaksi Suomessa. Kohtuullista olisi ollut sitoa ratkaisu näkyvään veteen. Näin meillä on vastuullisesti jo toimittukin. Lyijyhaulien käyttöhän on ollut meillä kiellettyä vesilintujen metsästyksessä jo vuodesta 1996 alkaen.

Kyse ei siis ole siitä, että vastustaisin ja, että myös Metsästäjäliitto vastustaisi esitystä siksi, että joudumme luopumaan lyijyhaulien käytöstä todellisilla vesilintujen elinalueilla, vaan siksi, että nyt hyväksytty ehdotus ei ole järkevä. Lyijyn haittojen ehkäisy vesistöistä on nimittäin ollut meillä, ei vain tahtotila, vaan aito toimintamalli jo ennen EU:nkin kieltoja.

Eikä huolemme lopu tähän. EU:ssa valmistellaan jo toista vieläkin laajempaa lyijykieltoa. Toteutuessaan se kieltäisi lyijyn kokonaan sekä hauleissa, mutta myös kiväärien luodeissa. Tämä iskisi myös ampumaradoillemme ja myös vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön.

Jos Marinin hallitus epäonnistuu täysin ja kielto astuu voimaan niin vähintä mitä hallituksen tulee tehdä on aselupakäytäntöjen keventäminen niin, että kelpaamattomaksi muuttuvan haulikon voisi päivittää esimerkiksi teräshaulit kestävään aseeseen pelkällä ilmoitusmenettelyllä.

Timo Heinonen
Kansanedustaja (kok)
metsästäjä

Kommentit