Suomen hallituksen tulisi seurata Ruotsin esimerkkiä – Parempi olisi toimia etunojassa kuin katua takaojassa

Blogi, torstaina 12.03.2020

Korona leviää nyt äärimmäisen rajusti. Ruotsi päätti jo rajoittaa suuria yleisötapahtumia ja myös muualla Euroopassa tehdään vastaavia varotoimia. Suomessa tällaisia ei Marinin hallitus ole pystynyt tekemään ja eilen jo nostimme huolen päättämättömyydestä ja tekemättömyydestä esille. Pääministeri Sanna Marinin esiintyminen illalla Ylen A-Studiossa lisäsi vain huolta. Pääministeri ei pystynyt antamaan oikeastaan yhtään vastausta huolestuneelle kansalle vaan hänen epävarma ja kiemurteleva esiintyminen vain toi lisää kysymyksiä ja huolia.

Olemme pitkään pyrkineet antamaan työrauhan hallitukselle vakavan asian edessä, mutta nyt näyttää siltä, että ilman toimiamme ei Marinin hallitus tule toimimaan. Aiemmin jo nostimme esille huolen siitä, että Suomesta annettiin jatkua lentojen Italian Bergamoon eli pahimmille tartunta-alueille. Väkeä siis vietiin Suomesta yhä lisää sinne minne nyt valtaosan Euroopan tartunnoista juuret ulottuvat. Kysymys kuuluukin, että jos huoli olisi otettu vakavasti ja lopetettu lennot ainakin Suomesta Italiaan ajoissa niin olisiko tilanne täällä toinen eikä menisi siihen suuntaan mihin nyt eilinen tilannetta jo vei. Tänään uskon tilanteen Suomessa menevän vielä eilistäkin pahemmaksi. WHO:n päätös julistaa Korona pandemiaksi pitäisi viimeistään herättää nyt koko maailma ja myös Suomi toimiin.

Hallitus ei voi loputtomiin väistää vastuuta. Toivottavasti huoli otetaan nyt tosissaan ja saisimme tänään päätöksen rajoittaa mm. suuria yleisötapahtumia. Ruotsi jo kielsi yli 500 hengen yleisötapahtumat. Suomessa samaan aikaan jopa lääkärit suunnittelevat pitävänsä omat 3000 lääkärin lääkäripäivät? Onko tällaisessa tässä tilanteessa mitään järkeä? Ei ole. Päätös isojen tapahtumien eli yli 500 hengen tapahtumien väliaikaisesta perumisesta pitää saada nyt.

Myös kotiin varotoimena jäämistä pitää varmentaa ja helpottaa. Työntekijälle ei pidä aiheuttaa varovaisuudesta nyt mitään itselle tulevaa rasitetta vaan nimenomaan kannustaa päätöksellä varovaisuuteen. Ruotsin hallitus esimerkiksi poisti omalla päätöksellä heillä käytössä olleet potilaan vastuulle jäävät palkattomat karenssipäivät. Näin länsinaapurissa halutaan varmistaa ettei ainakaan kukaan sen takia päätä mennä töihin.

Myös päätöksiä matkustamisen rajoittamisesta tarvitaan. Vain välttämättömät matkat on enää syytä sallia ja muut perua. Nyt pitää olla rohkeutta ja päättäväisyyttä riittäviin rajoitustoimiin.

Toivotaan, että meillä ei päätöksiä tehdä jälleen liian myöhään. Korona-viruksen kohdalla ei sanonta parempi myöhään kuin ei milloinkaan ei vain enää auta. Mieluummin etunojassa kuin olla taudin kanssa koko maa pian ojassa.

Täysi tuki ja kannustus niin Marinin hallitukselle riittäviin toimiin. Yhdessä selviämme tästäkin parhaiten.

Kello 22.58 ja kämpillä. Hallitus lopulta sai tehtyä suosituksen yleisötapahtumien perumisesta. Kielloksi se toivottavasti muuttuu jo huomenna sitten AVI:en päätöksillä. Kielto koskisi kuitenkin vain yli 500 hengen tapahtumia ja jo nyt illalla tuli toiveita, että raja olisi syytä laskea kahteensataan. Tätä pitää kyllä vielä arvioida. Myös samalla sitä, että hallitus antaisi kunnille suosituksen sulkea päiväkodit ja koulut. Uskon, että ilman valmiuslain käyttöönottoa mitä sulkemiseen pakottaminen edellyttäisi saataisiin sama tulos välittömästi aikaan valtioneuvostotasoisella kehotuksella. Olen varma, että AVI:ien tapaan myös kunnat toimisivat hallituksen antaman käskyn tai kehoituksen mukaan.

Nyt näyttää nimittäin väistämättä siltä, että ensi viikolla tilanne tulee kriisiytymään ja nämä sulkemiset tehdään silloin. Olisi nyt parempi tehdä hieman enemmän ja ajoissa, kuin liian vähän ja liian myöhään.

Tänään myös itse peruin huomisen Talvisodan Päättymisen Muistoseminaarin Panssarimuseolla. Katsomme seminaarille uutta aikaa kun korona-tilanne hellittää. Eli viimeistään syksyyn saamme uuden ajan samoilla puhujilla. Eli Puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen ja Talvisota- ja Mannerheim-tutkija Lasse Laaksonen silloin tulossa. Pidän teidät ajantasalla, kun tilanne seminaarin järjestämisen sallii.

Illalla vielä puolueet kävivät tilannetta läpi ja myös Tasavallan presidentti Sauli Niinistö mukana näissä keskusteluissa. Jos valmiuslakia tarvitaan niin siihen on nyt myös valmius. Arvokasta, että presidenttimme tällaisessa tilanteessa näyttää vahvaa johtajuutta. Yhdessä tästäkin selviämme.

 

 

 

 

Kommentit