Talouskasvu ja työllisyyskehitys pysähtynyt – Marinin hallitus hukkasi aikansa varautua

Blogi, keskiviikkona 11.03.2020

Eilen nostin blogissani esille sen miten pääministeri Sanna Marinin hallitus pyrkii vaikenemaan kaikessa siitä, että rahaa ei ole. Kuvasin myös hieman sitä tilannetta missä nyt talouden ja työllisyyden näkökulmasta mennään. Nyt on jo tosiasia se, että tuo 75% työllisyysaste vaalikauden lopussa 2023 ei enää tasapainottaisi julista taloutta edes hetkeksi vaan nyt jo etunojassa tehdyt menolisäykset tarkoittavat sitä, että tavoitteeksi asetettu työllisyysaste ei enää riitä julkisentalouden tasapainottamiseksi.

OP maaliskuu 2020 koronan vaikutus perusskenaariossa

Tavoitteeksi asetettuun ja nyt jo siis riittämättömäksi todettuun työllisyysasteeseen ei enää pelkällä talouskasvulla päästä vaan se vaatii uusia työllisyystoimia. Ja kun nyt näyttää jo siltä, että talouskasvu OP:n arvion mukaan jää tämä vuonna jopa 0% ja Danskenkin tuoreimman arvion mukaan vain 0,3% niin maali karkaa koko ajan kauemmaksi. Kuten eilen jo kirjoitin niin talouskasvun jäädessä nollaan niin alijäämä kasvaa ensi vuonna jo 9mrd siis ilman uusia lisämenoja ja toki myös ilman elvytystä ja mahdollisia leikkauksia. Julkisentalouden alijäämä olisi siis valtiovarainministeri Katri Kulmunin johdolla repeämässä vaalikauden lopussa näin jo lähes 12 mrd.

Ja tätä kaikkea siis nyt varjostaa vielä Koronan vaikutukset. Tuoreimmat arviot antavat olettaa, että talouden notkahdus ei jäisikään ”vain” V-käyräksi vaan olisikin mieluummin tätä pitkävaikutteisempi U:n muotoinen käyrä. Loppuvuosi voisi olla siis laaja-alaista, mutta toki hidasta kasvua, mutta muukin on vielä mahdollista.

Tilanne lisää riskejä merkittävästi mm. meidän takausvastuiden (60mrd) kautta ja pörssilaskun myötä. Eikä poissuljettuna voida pitää Italiasta alkavaa uutta eurokriisiäkään.

Rinteen ja Marinin hallitus on siis hukannut vuoden hyvää aikaa toimia ja tehdä. Nyt taitaa olla jo monessa mielessä housuissa ja tuntuu, että osa jo halvaantunut toimimaan lainkaan.

Eduskunnassa tänään korona-huoli kasvoi. Rajoitamme jo rajusti eduskunnan tilaisuuksia ja vierailuja ja niin kuin eilen kerroin myös ulkomaanmatkoja. Tilanne on vakava ja itse pohdin myös eduskunnan ensimmäistä korona-keskustelua, missä itse kysyin sitä miksi maamme hallitus ei rajoita suoria edestakaisia lentoja Suomesta Pohjois-Italian pahimmille korona-alueille. Silloin Marinin hallitus meni virkamiesten selän taakse. Nyt näyttää siltä, että isoimmassa osassa Euroopan tartuntoja on juurikin vahva yhteys Italiaan. Voi siis todeta, että olisi kannattanut ja pitänyt ottaa asiat vakavammin.

Päivällä eduskunnassa ehkä kevään viimeinen vierasryhmä, kun kotikunnan yläkoulun Jopo-luokka pääsi taloon tutustumaan. Huomisesta asti ovet vierasryhmiltä säpissä. Valitettavasti joudumme siis kaikki sovitut vierasryhmät peruuttamaan ja myös Nuorten Parlamentin päivän. Harmin paikka, mutta nyt pakko ottaa vakavasti.

Eduskunnan kevään ainakin toistaiseksi viimeinen vierasryhmä oli mainio nuorten yläkoululaisten ryhmä Lopelta. Kiitos nuoret vierailusta.
Nyt siis talo sulkee ovensa ainakin huhtikuun loppuun asti korona-viruksen takia. Toukokuuhun palataan myöhemmin, kun näemme miten pandemia etenee.

Eduskunnan työpäivän mm. Puolustusministeri Antti Kaikkosen kuulemisen jälkeen illalla vielä kävin puhumassa Riihimäellä rotareiden kokouksessa. Taloutta, lupausten kuplaa, turvallisuutta ja vähän muutakin. Ei puutu aiheuta mistä puhua minun työpöydältä.

 

Kommentit