Marinin hallitus ei saa eduskuntaa esityksiä ja valiokuntia perutaan – Samaan aikaan hallituspuolueet estivät Valtiovarainvaliokuntaa kuulemasta vanhustenhoidon rahoituksen varmistamisesta

Blogi, tiistaina 10.03.2020

Eduskunnassa on hiljaista kuin huopatossutehtaalla.

Pääministeri Sanna Marinin hallitus ei kykene tekemään päätöksiä. Tämä näkyy historiallisena hiljaisuuteena eduskunnassa. Eräs virkamies totesi viime viikolla, että ainakaan kuuteentoista vuoteen ei eduskunta ole ollut tällaisessa tilassa. Hallitus ei siis saa tehtyä sisäisesti päätöksiä ja näin ollen hallituksen esityksiä ei myöskään saada eduskuntaa ja valiokuntien käsiteltäväksi ja tämä taasen tarkoittaa sitä, että eduskunnan kokouksia perutaan liukuhihnalla. Kokouksia on maksimissaan yksi viikossa ja mikään ei etene.

Samaan aikaan hallitus kuitenkin haluaa estää eduskunnassa jo olevien muutamien lakien huolellisen ja perusteellisen käsittelyn. Iso ja tärkeä laki on vanhustenhoidon sitovan 0,7 -henkilöstömitoituksen säätäminen lakiin. Esitys on eduskunnassa, mutta rajusti ehkä jopa perustuslain vastaisesti vaillinaisena ja kyseenalaisena. Jos perustuslakivaliokunta pystyy työnsä ilman ulkoista painetta tekemään niin se tullee toteamaan esityksen perustuslainvastaiseksi. Esityksestä puuttuu rahoitus ja myös se on muodoltaan sellainen, että vanhustenhoidon kokonaistilanne tullee heikkenemään vaikka tavoite onkin hyvä ja kannettava.

Iso ongelma esityksessä on kuitenkin se, että hoitajamitoitukseen käytännössä välittömästi tarvittavaan 4 400 hoitajaan ja vuonna 2025 tarvittavaan 11 500 lisähoitajaan. Marinin hallitus ei ole kuitenkaan esittänyt käytännössä lainkaan rahoitusta. Tälle vuodelle rahaa on noin 100 lisähoitajaan eli 5 miljoonaa ja rahoitusvaje on jatkossa katastrofaalinen. Tämän myös Marinin hallitus tietää ja siksi ensin asiaa käsittelevä sosiaali- ja terveysvaliokunta äänesti hallituspuolueiden johdolla kumoon esityksen, että hoitajamitoituksen rahoitus olisi varmistettu kuulemisten kautta eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa. Tänään sitten valtiovarainvaliokunta käsitteli asiaa. Esitin viime viikolla, että me valtiontaloudesta vastaavana valiokunta antaisimme joka tapauksessa lausunnon sosiaali- ja terveysvaliokunnalle tarvittavasta rahoituksesta. Hallituspuolueet eivät tätä lisätietoa halunneet. Esitinkin, että omana asiana käsittelisimme valtiovarainvaliokunnassa vanhustenhoidon lisärahoitustarpeen niin hoitajien koulutuksen määrärahojen varmistamiseksi kuin myös lisähoitajien palkkarahojen varmistamiseksi. SDP keskustan ja vihreiden sekä vasemmistoliiton tukemana tämän estivät. Rahoituspohjaa ei siis haluta tosiasiallisesti varmistaa ja tämä käytännössä paljastaa sen, että Marinin hallitus ei aiokaan vanhustenhoidon hoitajamitoitusta todellisuudessa järjestää. Jättimäinen huijaus on etenemässä ja kupla kasvamassa. Puhkeaako se jo ennen kevättä 2023 jää nähtäväksi, mutta kunnat ja kaupungit joka tapauksessa tulevat ajautumaan historiansa pahimpaan kriisiin tämänkin myötä.

Eduskunnassa ei siis ole työtä eikä kokouksia ja ne tärkeimmät vielä Marinin hallituksen hallituspuolueen äänestyksellä estävät. Olemme todella vakavassa tilanteessa ja suunta on vaarallinen. Päätöksiä tehdään silmät ummessa ja tosiasioilta korvat ummistaen. Ja ei tämä Koronan leviäminen ja maailmantalouden sakkaaminen yhtään tämän vasemmistohallituksen tilannetta tule helpottamaan. Päinvastoin. Ja nyt tuntuu siltä, että ei myöskään tätä haluta Suomessa ottaa vakavasti ja ymmärtää. Maamme julkisen talouden alijäämä uhkaa kasvaa yli 10 miljardiin euroon. Näin käy niinkin nopeasti kuin jo ensi vuonna, jos nimittäin maamme talous ei tänä vuonna enää lainkaan kasvaisi. Osuuspankki jo julkaisi tällaisen talousennusteen.

Marinin hallituksella tuntuu vahvimpana ohjenuorana olevan vanha sanonta, että tieto lisää tuskaa. Kun tietoa ei haluta niin ehkä se sitten hetkeksi oloa helpottaa.

Eduskunnassa tänään myös palaveria loppu- ja ensiviikon Afrikan työmatkasta. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että nyt vain välttämättömät matkat pitäisi tehdä. Näillä tiedoilla en lauantaina lähde matkaan mikä siis etenisi Ranskan kautta Nigeriaan ja Norsunluurannikolle. En voi antaa itselleni anteeksi, jos veisin matkassa Koronan sinne tai toisaalta jos toisin takaisin tullessa tänne. Nyt ei pidä leikkiä vakavalla tilanteella.

 

Kommentit