Suomeen julistettava yrityshätätila ja työpaikkahätätila

Blogi, tiistaina 06.04.2021

Mediassa kerrottiin pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen suunnittelevan seuraavaksi erikoiskauppojen sulkemista koronan takia. Toimi olisi siis vastaus viime viikolla täystyrmäyksen perustuslakivaliokunnalta saaneelle ulkonaliikkumisen rajoittamiselle. Perustuslakivaliokuntahan yksimielisesti puheenjohtajansa Antti Rinteen (sd.) johdolla esti Sanna Marinin hallitusta säätämästä edes pääkaupunkiseudulle ja Turun seudulle esitetyn kaltaista ulkonaliikkumiskieltoa. Hallituksen haluama malli oli rajusti perustuslainvastainen ja myös huonosti valmisteltu.

Huhtikuun alussa Elinkeinoelämän keskustliitto uutisoi tuoreimman yrityskyselynsä:

Palveluala uudessa aallonpoh­jassa, konkurssiuhka syvenee.

Suomelta puuttuu edelleen ns. Exit-strategia eli suunnitelma toimista ulos koronakriisistä. Me julkistimme jo Kokoomuksen oman esityksen tällaiseksi, sillä nyt alkaa olla jo myöhäistä.

Nyt jo lähes 40 prosenttia työnantajista on lomauttanut henkilöstöään viimeisen kuukauden aikana. Ja nyt jo yli joka kymmenes (14%) pelkää yrityksensä ajautuvan konkurssiin lähikuukausina. Piinaviikot siis jatkuvat yrityksillä ja monessa perheessä pelätään äidin tai isän ja jopa molempien työpaikkojen puolesta.

Viesti alkaa olla aikalailla samanlainen nyt jo ympäri Suomen ja myös eri alan yrityksistä. Konkurssiuutisia tulee koko ajan. Viime viikolla esimerkiksi pitkäaikainen ja valtakunnallisestikin menestynyt Sokerileipuri Suominen kertoi leipomonsa ja sen myötä myös kahvilaverkostonsa konkurssista. Myös toinen iso kahvilaketju oli minuun yhteydessä ja kertoi, että selviämiäninen näistä viikoista on hiuskarvan varassa. Vuosikymmenien menestynyt ja hyvin pärjännyt työ on ajautumassa konkurssiin vain ja ainoastaan koronan ja siihen liittyvien hallituksen määräämien rajoitustoimien takia. Viime viikolla kirjoitin myös liikunta-alan yritysten andingosta ja aiemmin myös elokuvateattereista, koko kulttuurialasta, tapahtuma-alasta, ravintoloista, lounaspaikoista jne. Nyt tuoreimpana tulee koko ajan viestejä erikoisliikkeiltä ja niiden kivijalkakauppojen ahdingosta. Jo valmiiksi kansainvälisten postimyyntiliikkeiden puristukseen joutuneet kivajalkakaupat ovat seuraavaksi konkurssijonossa, jos mitään ei tehdä.

Yritykset kaipaavatkin nyt jo Marinin hallitukselta konkreettista suunnitelmaa rajoitusten purkamisesta siten, että maamme saataisiin juhannuksena auki. Me Kokoomuksessa esittelimme jo oman Exit-strategian ulos koronasta. Yksi aivan oleellinen tässä olisi mm. pikatestien toimittaminen ihmisten koteihin. Esimerkiksi Saksassa valtio kustantaa koronan pikatestin eli ns. antigeenitestin kerran viikossa kaikille halukkaille. Pikatesteillä on mahdollista testata matalalla kynnyksellä myös oireettomia. Kotona tehtävillä pikatesteillä on siis tavoitteena löytää myös oireettomat koronatartunnat ja toisaalta myös oireettomat tartuttajat, kun yhteiskuntaa pikkuhiljaa aletaan avata sulkujen jälkeen. Esimerkiksi Saksassa näillä pikatesteillä on ollut erittäin hyvä suosio ja niitä on arvioitu suhteellisen luotettavaksi jopa 24-48 tunnin tartuttavuustilaa arvioitaessa. Esimerkiksi testin on voinut tehdä ns. varmuuden vuoksi ennen vaikkapa parturiin tai hierojalle menoa.

Meidän tulisi Suomessa ottaa nyt vastaava malli käyttöön oman Exit-strategiamme alkua. Toimittaa ihmisille esimerkiksi viestillä tilattuna vaikkapa kaksi pikatestiä viikossa postissa. Olen varma, että tällä tavalla pääsisimme aika paljon nopeammin eroon näistä rajuista rajoitustoimista.

EK:n selvitys nimittäin paljasti, että ahdinko on pitkittynyt. Esimerkiksi palvelualan osalta tulokset olivat nyt lähes yhtä heikkoja kuin vuosi sitten, mutta oleellisena erona vuodentakaiseen on nyt kuitenkin se, että monen yrityksen kohdalla viimeisetkin taloudelliset puskurit on nyt käytetty. Tätä muuten sanovat nyt lähes kaikki yritykset, kun niissä poikkeaa ja tunnelmia kyselee. Nyt esimerkiksi päätetty ravintolasulun jatko tullee laittamaan monen lounaspaikan, huoltoaseman kahvilan ja muun kiinni. Toivottavasti ei kuitenkaan pysyvästi.

Yritysten ahdinkoa on syventänyt siis laajemminkin juuri ravintoloiden sulkeminen sekä liikunta- ja harrastustiloja koskevat rajoitukset. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Turussa kolme neljästä yrityksestä arvioi, että liikkumisrajoitukset olisivat toteutuessaan vaikeuttaneet niiden yritystoimintaa. EK:n Petri Vuorio arvioikin, että ”yritysten kriisitukien tarve on nyt aiempaakin akuutimpi”.

Vuorio totesi samalla, että…

”Taloudellisen tuen ohella yrittäjät odottavat hallitukselta myönteistä kannustusta ja näkymää tulevasta. Välttämättömien rajoitusten kohdalla on tärkeää tarjota yrityksille hyvissä ajoin selkeää ennakkoinformaatiota. Sumea lähitulevaisuuden näkymä on nyt vaikeuttanut entisestään rajoitusten vaatimia sopeutustoimia. ”

Elinkeinoelämän keskusliitto peräänkuuluttikin ”ripeän rokottamisen ohella yritykset peräänkuuluttavat Suomen exit-suunnitelmaa”. Toimitusjohtaja Jyri Häkämies totesikin, että ”Hallitukselta kaivataan konkreettista ennakkosuunnitelmaa siitä, millaisilla välietapeilla ja aikatauluilla rajoituksia aiotaan purkaa suhteessa rokotusten etenemiseen ja tautitilanteen parantumiseen. Exit-suunnitelmaan kannattaa ottaa oppia tuoreesta Tanskan mallista ja asettaa tavoitteeksi saada Suomi auki juhannukseksi! ”

EK:n yrityskyselyllä selvitettiin työnantajien arvioita myös pääministeri Sanna Marinin hallituksesta. Hallitus saa koronapolitiikan arvosanaksi 2,3 asteikolla 1-5. Yritykset kritisoivat Marinin hallituksen poukkoilevaa päätöksentekoa ja epäselvää viestintää.

EK jakoi myös muuten aika pysäyttävää faktaa yritysten tilanteesta:

  • 14 prosenttia yrityksistä pelkää ajautuvansa konkurssiin lähikuukausina (6 prosenttia marraskuussa 2020).
  • 39 prosenttia yrityksistä on lomauttanut henkilöstöään edellisen 30 päivän aikana (26 prosenttia marraskuussa 2020).
  • Irtisanomiset ovat hieman vähentyneet. 8 prosenttia yrityksistä on joutunut irtisanomaan henkilöstöään (11 prosenttia marraskuussa).
  • Hallitus kaavaili liikkumisrajoituksia pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. 76 prosenttia näillä alueilla toimivista työnantajayrityksistä arvioi mahdollisten liikkumisrajoitusten haittaavan niiden toimintaa (42 prosenttia arvioi liikkumisrajoitusten haittaavan yritystoimintaa paljon ja 34 prosenttia jonkin verran).

Päättäjät saivat koronakriisin hoitamisesta seuraavat arvosanat asteikolla 1-5 (1=erittäin heikko, 5=erittäin hyvä): Marinin hallitus 2,30, Aluehallintovirastot 2,60 ja kuntapäättäjät 2,64.

Ja kaiken kaikkiaan yli kolme neljästä yrityksestä (76%) arvioi, että niiden luottamus pääministeri Sanna Marinin hallituksen kykyyn tehdä työllisyyttä edistäviä päätöksiä on melko tai erittäin heikko. Ja lähes saman verran, 73 prosenttia yrityksistä, kuvaili luottamustaan hallituksen kykyyn edistää yrittäjyyttä melko tai erittäin heikoksi.

Tilanne on niin vakava, että Suomeen tulisikin nyt julistaa työpaikkahätätila ja yrityshätätila.

….

Kiitos viesteistä liittyen aamuiseen avaukseeni yrityshätätilan ja työpaikkahätätilan julistamiseksi. Esitykseni on saanut hyvin näkyvyyttä ja myös merkillepantu mediassakin ja toivottavasti myös maamme hallitus tämän ottaisi vakavasti. Rajuja uutisia tulee koko ajan ympäri Suomen ja konkursseja tulee lähes joka alalta.

Tänään eduskunnassa keskustelimme aika kovastikin näistä ravintolarajoituksista. Saa nähdä puuttuuko perustuslakivaliokunta vielä keskustan peliin alueellisten koronarajoitusten suhteen. Osa keskustasta pelasi Lapin ulos koronarajoituksista jättäen kuitenkin Kittilän ja Levin ravintolasulun piiriin. Kiukkuisia näytti olleen saman verran kuin naapurikunnassa tyytyväisiäkin, jos ei jopa enemmänkin. Mutta tänään myös muut keskustalaiset aika rajustikin arvostelivat tätä ja kysyivät meidän tapaan, että onko alueita kohdeltu yhdenmukaisesti ja tasavertaisesti? Itse nostin esille monta muuta matalan tai lähes olemattoman koronailmaantuvuuden aluetta ja kuntaa ja näihin kuitenkin Marinin hallitus päätti ravintolasulut laittaa. Voisin tuon oman puheeni vaikka huomenna tänne myös videona vielä linkata, niin kuulette, miten hulluun asentoon osaoptimoiva tai oikeastaan oma-alueoptimoiva aluepolitiikka voi koronatoimetkin ajaa. Ollaan vaarallisilla ja hulluilla vesillä. Toivottavasti perustuslakivaliokunta puuttuu tähän vielä.

 

Kommentit