Määräsikö Marinin hallitus Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemaan sotea ja siirtämään koronan hoidon syrjään

Blogi, keskiviikkona 07.04.2021

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pudotti pommin Uuden Suomen blogissaan. Lehtosen ”Korona ja lainvalmistelun kukkaset” -otsikoitu kirjoitus heitti nimittäin todella rajun ja synkän varjon pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja hänen johtamansa hallituksen niskaan. Lehtosen mukaan hallituksen sote-uudistus ajoi lainvalmistelussa koronatoimien ja erityisesti koronatestauksen edelle.

Täysistunto 26. maaliskuuta 2021. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta. Kuvassa pääministeri Sanna Marin (sd). Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

HUS:n johtaja nostaa esille neljä lainvalmistelun kukkasta. Hän kirjoittaa blogissaan, että ”Niistä ensimmäinen koskee koronatestausta maamme ulkorajoilla (HE 137/2020 vp.). Sanna Marinin hallitus yritti toteuttaa – sinänsä perustellun ja tärkeän tavoitteen – vaatia maahantulijoilta negatiivista koronatestitodistusta.”

Kappale jatkuu sitten todellisen uutisella. Jopa itseasiassa väitteellä mikä pitäisi selvittää viranomaisten toimesta? Keskellä maailmanlaajuista pandemiaa Marinin hallitus olisi siis laittanut Sosiaali- ja Terveysministeriön koneistot tekemään omaa ideologista sote-uudistustaan? Koronatoimien valmistelu olisi siirretty muille ministeriöille surullisen kuuluisin tuloksin? En haluaisi millään uskoa, että tämä on totta?

Lehtonen kirjoittaa blogissaan:

”STM:n oltua alkusyksyn 2020 kovasti kiinni sote-valmistelussa, ao. lakiesitys päätyi liikenne- ja viestintäministeriön valmisteltavaksi”.

Ja jatkaa… ”Perustuslakivaliokunta totesi LVM:n valmisteleman esityksen kuitenkin niin sekavaksi ja vastuutuksiltaan epäselväksi, ettei pitänyt mahdollisena korjata esitystä eduskunnassa hyväksyttävään kuntoon.  Kun hallitus ei uutta esitystä antanut, on Suomen ulkorajojen terveysturvallisuus edelleen kunkin aluehallintoviraston alueensa rajanylityspaikkojen osalta tyypillisesti kolmeksi viikoksi kerrallaan tekemän päätöksen varassa.”

Kyseessä siis olisi viime syksyn kovassa paineessa tehty ulkorajojen koronavuodon sulkuun tähdännyt esitys rajojen, lentokenttien ja satamien, ns. koronapakkostestauksesta. STM ei siis sote-kiireiltään olisi ehtinyt lakia valmistella vaan se olisi siirretty liikenneministeri Timo Harakan (sd.) ja Liikenne- ja Viestintäministeriön tehtäväksi. Ja niin kuin edellä Lehtonen kirjoitti niin sekavaa ja epäselväähän siitä tuli. Perustuslakivaliokunta joutui tyrmäämään Harakan johdolla  liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellun testausmallin keskeneräisenä. Tampereen Yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen itseasiassa arvioi tuolloin tätä esitystä perustuslakiblogissa, että tämä ”hallituksen esitys oli kenties epäonnistunein hallituksen esitys vuosikymmeniin ja että sen kohdalla meni kaikki pieleen”. Täystyrmäys siis silloinkin kuten nyt tuli PEV:ltä sitten myös Marinin esitykselle ulkonaliikkumisen rajoittamisesta.

Ja todetaan nyt vielä, että ulkorajojen, lentokenttien ja satamien rajakontrollia kyllä pystytään järjestämään, mutta se pitää tehdä hyvän lainvalmistelun ja asiallisen sääntelyn avulla, kuten entinen oikeusministeri Antti Häkkänen helmikuussa 2021 Ilta-Sanomissa totesi.

Muina koronalainsäädännön kukkasina Lehtonen mainitsee HE 245/2020 vp. eli tartuntatautilakiin tuodun asiakastilojen henkilömäärää koskeva säätelyn, kolmantena ”lainvalmistelun kukkanen koskee maahantulijoiden pakollisia terveystarkastuksia ja tartuntatautilain 16 §:ää” ja sitten ”Liikkumisrajoituksia koskeva hallituksen esitys (HE 39/2021 vp.) oli sitten aivan oma lukunsa”.

Täysistunto 30. syyskuuta 2020. Äänestyksiä ja välikysymys hallitusohjelman talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä. Kuvassa vasemmalta ministerit Ville Skinnari (sd), Timo Harakka (sd) ja Mika Lintilä (kesk). Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Aika tylyn piikin HUS:n Lasse Lehtonen heittää ministeröiden viramiesten suuntaan bloginsa lopputoteamana, että kannattaisi ehkä palata 1980-luvun lainvalmisteluun missä ”moni suomalainen laki oli pääosin kopioitu muiden Pohjoismaiden (tyypillisesti Ruotsin) lainsäädännöstä”.

”Kun esim. negatiivisen koronatestin edellyttäminen maahantulijalta tuntuu nyt suomalaisille lainvalmistelijoille kovin vaikealle, voisi enempien turhaantumisten välttämiseksi olla syytä palata tuohon vanhaan käytäntöön eli huonosti valmisteltujen suomalaisten lakiesitysten sijasta kopioida toimivia pohjoismaisia säädöksiä omaan lainsäädäntöömme.”

Päättää Lehtonen bloginsa ja jättää suuren kysymysmerkin ilmaan. Onko määräys valmistella keskellä koronakriisiä härkäpäisesti ideologista sotea tullut terveysministeri Krista Kiurulta, vai peräti pääministeri Sanna Marinilta vai onko tämän linjauksen ja toimeksi annon siunannut koko Marinin hallitus eli mukana myös Keskusta, Vihreät ja Vasemmistoliitto?

En voi kuin klasikkokirjaa lainaten todeta, että ”mää ihmettele oikke kauhiast tämmöst ja ole niinkun klavul päähä lyöty”.

Kello 7.33 ja jo jonkun aikaa kodin työpöydän ääressä. Ja en muuten voi lakkaa hämmästelemästä sitäkään, että mediassa mm. eilen Ylen A-Studiossa pääministeri Sanna Marinin hallituksen toistuvasti perustuslainvastaista lainvalmistelua ja huonoa valmistelun tasoa joutui olemaan puolustamassa oikeuskansleri Tuomas Pöysti. Niin kuin eilen jo täysistunnossakin totesin niin Marinilla ja hänen hallituksellaan näyttää olevan käytössä vanha SMP:n Veikko Vennamon toimintaperiaate, missä hyvät teot ja onnistumiset ovat aina itse tehtyjä, mutta epäonnistumiset ja virheet aina muiden.

Kello 18.00 ja illan ylimääräinen kunnanhallitus juuri päätökseen. Siirtyneiden kuntavaalien äänestysvalmisteluja ja myös osallistavan budjetoinnin voittajan eli Vojakkalan uimarannan kunnostuksen vahvistaminen ja vielä sitten ohjausryhmän perustaminen peruskouluresurssityöryhmään. Ei montaa asiaa, mutta tärkeitä kaikki.

Eduskunnassa tänään keskustelussa mm. hallituksen jätelakiesitys. Esitys on käsittämätön ja tuhoaa nyt sitten yksityiset firmat myös pakkausjätteen kuljetusten puolelta. Valtava sosialisointi vasemmistohallitukselta ja uskomatonta, että keskusta tätä esitystä oli tukemassa. Törkeäksi asian käsittelyn tekee vieläpä se, että lakia runnotaan nyt koronan varjolla eduskunnasta läpi vedoten pieneen osaan missä EU:n velvoitteet niskassa. Jos hallitus olisi tässä reilua pelannut niin tämä osuus oli käsitelty ja kiistanalainen ja vahvasti ideologinen osuus tai osuudet olisi jätetty koronan jälkeiseen aikaan. Yritimmekin tänään vielä siirtää käsittely lokakuulle, mutta Marinin hallituspuolueet SDP:n ja Keskustan johdolla halusivat jatkaa asian käsittelyä jo tänään ja vielä tehden sitä varten suitsait ylimääräisen täysistunnon iltaan. Sellaista demokratialla pyyhkimistä.

Mutta tälle emme nyt mitään voi. Olen kuitenkin enemmän kuin varma, että nämä temput tulevat koko ajan myös kansalle vahvemmin näkyviin ja pääministeri Sanna Marinin tapa hallituksensa kanssa toimia.

Kommentit