Ihmeellisyydet pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen toimintatavoissa saavat vain yhä kummallisempia piirteitä. Eilen kävi ilmi, että Työ- ja Elinkeinoministeriö oli jätetty kokonaan sivuun hallituksen ns. Korona Exit-strategian valmistelusta. Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi Ylellä 7.4.2021, että ”hän itse tai edes koko elinkeinoministeriö eivät ole olleet mukana hallituksen exit-strategian valmistelussa”.
Lintilä totesi, että ”Itse asiassa en tiedä siitä mitään. Valmistelu on ollut valtioneuvostossa ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliassa” ja kertoi olleensa mukava vain jonkin raakaversion evästyskeskustelussa. Olen Lintilän kanssa samaa mieltä siitä, että elinkeinoministerin olisi ehdottomasti oltava tällaisessa työssä aivan sen ytimessä mukana. Lintilä luetteli, että ”on ihan selvää, että jos ajattelee niitä sektoreita, joita omalla vastuullani on – yritystoiminta, matkailu ja niin edelleen – kyllä exit-strategialla on niiden kannalta aivan äärettömän iso merkitys.”
Eilen TEM:n ja Lintilän syrjäyttämistä exit-strategian valmistelusta uutisoinut Kauppalehti muistutti kuitenkin kuinka nimenomaan ”koronapandemia ja rajoitukset ovat ajaneet yrittäjät vaikeaan ahdinkoon. Tuoreen gallupin mukaan maaliskuu toi jälleen vaikean käänteen: yrityksensä alasajoa suunnittelee jo 12 prosenttia pk-yrityksistä. Se tarkoittaa noin 35 000 yritystä”. Ei kai kukaan voi olla eri mieltä siitä, että yrityksistä, yrittäjyydestä ja suomalaisista työpaikoista suurelta osin vastaava ministeri ei kuuluisi tällaiseen pöytään?
Ylen Aamu-TV:ssä myös mukana ollut Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen oli myös tuohtunut Marinin hallituksen toimista ja totesi lähetyksessä, että…
”Ei ole mistään kotoisin, että strategiaa valmistellaan ilman elinkeinoministeriötä, koska elinkeinojen avaaminen on aivan keskeinen osa ulospääsyä tilanteesta.”
Eilen myös Keskustan riveistä tilannetta arvioitiin kovasanaisesti. Keskustan kansanedustajista mm. Joonas Könttä twiittati, että ”Exit-strategia valmistelussa ilman elinkeinoministeriä? Eipähän jää epäselväksi tapahtuma- tai ravintola-alalle kenen käsissä (Marin&Kiuru) alan vapautuminen on! Tämäkin sotku olisi ollut vältettävissä. Koronanyrkki ei olisi vieläkään myöhäistä perustaa.”
Jotenkin kaiken tämän keskellä eilen tuli mieleen, että taasko? Muistattehan kuinka 6.10.2020 elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoi lähes samat jo legendaariksi muodostuneet sanat: ”En minä tiedä siitä mitään”.
”Uskokaa nyt, en minä tiedä, mitä siellä tällä hetkellä suunnitellaan. Kysykää pääministeriltä.”
Silloin kyse oli samaisen STM:n valmistelemista uusista koronatoimista joista silloin Työ- ja elinkeinoministeriö ja elinkeinoministeri Mika Lintilä oli jätetty sivuun.
No, toivotaan, että sotkut selviävät. Nämä nyt toistuvat ongelmat aivan alleviivat sitä, miten tärkeää olisi ollut jo silloin yli vuosi sitten tehdä se Tasavallan presidentti Sauli Niinistön esittämä koronan johtoryhmä, koronanyrkki. Koronakriisi olisi tarvinnut selvää edestä johtamista ja selkeää johdonmukaisuutta. Mutta nyt katse pitäisi saada takaisin palloon ja keskittyä huolella siihen, että korona saadaan nyt nitistettyä ja sen jälkeen määrätietoisin askelin yhteiskuntaa avattua ja ulos tästä koronaahdingosta. Nyt jo pitäisi olla tietoa miten kesällä toimitaan ja miten ravintolat, tapahtumat, kaupat, teatterit ja muut pääsevät toimimaan kohti normaalimpaa aikaa.
Näin se meistä pitäisi tapahtua: Miten Suomi avataan? – Kokoomuksen keskustelunavaus koronan exit-linjaukseksi.
…
Kello 22.09 ja kämpillä.
Pitkä päivä siis tänäänkin ja illalla vielä esitimme eduskunnassa, että 18.4.2021 eteenpäin ei enää uusia ravintolarajoituksia maahamme Marinin hallituksen esittämällä tavalla määrättäisi. Esitys nimittäin pakottaisi sulkemaan kaikki ravintolat jo kello 18.00 illalla ja lopettamaan anniskelun jo kello 17.00. Käytännössä siis täyssulku jatkuisi lounaspaikkoja ja päiväkahviloita lukuunottamatta aina kesäkuun loppuun asti ja tuhoisaahan sen olisi. Mutta nyt näyttää siltä, että SDP:n ja Keskustan johdolla nämä esitykset läpi runnotaan ja nähtäväksi jää miten niitä sitten käytettäisiin ja millaista jälkeä jo nyt konkurssiaallon keskellä olevalle alalle ne toisivat. Me esitimme tämän lakiesityksen hylkäämistä.
Kyselytunnilla tänään esillä mm. tuo hallituksen hahmotella exit-strategiaksi. Esitys on varsin vaatimaton ja aikalailla tyhjä. Toivottavasti nyt siihen saataisiin nopeasti päivämääriä koska teatterit, konsertit ja muut saadaan käyntiin. Ja myös päivämääriä koska yhteiskuntaa avataan muutenkin. Nyt tarvittaisiin siis tiekarttaa kohti normaalia ja valoa ja myös keinoja siihen pääsemikseksi. Yksi tällainen olisi puheenjohtajamme Petteri Orpon (kok.) esittämä koronapassi tai koronatodistus, jolla ihminen osoittaisi saaneensa rokotuksen tai tuoreen negatiivisen koronatuloksen ja pääsisi näin mukaan tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Mallia on pidetty syrjivänä, mutta voi kysyä, että onko se sitten järkevää, että nyt jo rokotetut ikäihmiset eivät voisi päästä senioritilaisuuksiin tai muistikerhoon sen takia, että 20-50 -vuotiaita ei olisi vielä rokotettu? Olisiko tämä siis perustuslain mukaan muka syrjivää? Voi hyvin kysyä, että eikö jo näitä yli 70 kansalaisia syrjitty sitten vastapainoksi viime keväänä, kun Marinin hallitus määräsi heidät pysymään omissa kodeissaan?
Ja malli ei olisi konserttien eikä teattereiden eikä muidenkaan kannalta ongelmainen sillä rokotustodistuksen rinnalla myös tuore esimerkiksi 48 tuntia vanha tai mieluumminkin ovella otettava vartin pikatesti avaisi ovet rokotuksen tapaan. Eikö tämä olisi järkevää? Saataisiin kulttuurialaa, tapahtumia ja ravintoloita koronaturvallisesti auki ja myös taloutta avattua?