Suden kannanhoidollinen metsästys alkaa alkuvuodesta

Kynästä, tiistaina 09.11.2021

Pitää antaa kiitosta, kun on aihetta kiitokseen. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), jonka vastuulle kuuluu myös metsästys, kertoi nimittäin juuri, että suden kannanhoidollinen metsästys on päätetty aloittaa tammi-helmikuussa 2022. Suden kannanhoidollisessa metsästyksessä lähdetään ministeri Lepän mukaan liikkeelle maltillisella 20 suden kiintiöllä ja metsästys kohdennetaan enintään neljään laumaan tai reviirin merkanneeseen pariin. Marinin hallituksen tekemä päätös on pitkään odotettu ja kaivattu.

Itse en susia vihaa. Sudet kuuluvat suomalaiseen luontoon, mutta eivät toki pihapiireihin. Maamme susikanta ei ole ollut ainakaan 100 vuoteen näin vahva, eikä se tällä metsästyksellä vaarannu. Alkuvuodesta maaliskuussa 2021 Luonnonvarakeskus arvioi, että maassamme olisi noin 279-321 sutta. Kesällä Luke arvioi, että nyt alkaneen marraskuun yksilömäärä on jopa yli 450. Maamme susikannaksi arvioidaan nyt noin 32-38 perhelaumaa. Susikanta on siis vahva ja elinvoimainen. Vahvempi kuin moniin sukupolviin.

Ruotsissa, mikä on pinta-alaltaan meitä suurempi maa, on suotuisan suojelun tasoksi määritelty 300 sutta tai vaihtoehtoisesti 30 laumaa. Ruotsissa myönnettiinkin jo aiemmin 33 lupaa ja metsästys alkaa siellä tammikuussa. Tosin Ruotsin eduskunnan määrittelemälle 300 yksilön tasolle pääsy olisi edellyttänyt länsinaapurissakin yli sadan suden metsästyskiintiötä. Sielläkin edetään siis maltillisesti.

Meillä sudet ovat olleet tänä vuonna aiempaa röyhkeämpiä. Susivahinkoja on kirjattu runsaasti ja pelkästään lampaita on kuollut susien hyökkäyksissä yli 50. Myös huoli susien ihmisarkuuden vähentymisestä on kasvanut. Tähän on yksinkertainen syy: ihmisestä ei ole enää pitkään aikaan ollut sudella mitään varaa, kun metsästystä ei ole ollut.

Maatalouden aiheutuneiden vahinkojen lisäksi sudet ovat aiheuttaneet myös koko ajan enemmän koiravahinkoja. Syyskuussa kerrottiin, että runsaan kuukauden aikana sudet tappoivat tai raatelivat 23 metsästyskoiraa. Susitilanne estääkin jo monissa paikoissa koiran käyttöä hirvi- ja peurajahdeissa kuin pienriistakin metsästyksessä ja sen tiedämme, mitä sen myötä sorkkaeläinten kannoille tapahtuu. Pelti tullee rytisemään entistä kiihtyvämmällä tahdilla teillämme.

Nyt Marinin hallituksen alkuvuodesta aloitettavaksi päättämä suden kannanhoidollinen metsästys ei siis tule vaarantamaan susikantaamme. Toivottavasti se kuitenkin tekee osaltaan susista edes hieman ihmisarempia ja mahdollistaa myös metsästyksen kohdentamisen nyt niin, että maataloudellekin aiheutettuja tuhoja voidaan pienentää.

Maltillinen, järkevä ja tarpeellinen päätös. Kiitos siitä maamme hallituksella ja maatalousministeri Jari Lepälle.

Timo Heinonen

kansanedustaja (kok)

Metsästäjä

Kommentit