Lopen Seitsemän ihmettä

Kynästä, keskiviikkona 03.11.2021

Jokainen varmasti muistaa kouluajoiltaan tai ainakin kuulleensa maailman seitsemästä ihmeestä; Babylonin riippuvasta puutarhasta, Faroksen majakasta Zeuksen patsaasta Olympiassa ja muista. Ne olivat antiikin ajan rakennuksia ja monumentteja, joita pidettiin aikanaan suurina nähtävyyksinä. Valitettavasti näistä seitsemästä ihmeestä enää vain yksi on jäljellä eli Kheopsin pyramidi.

Seitsemän ihmeen, kreikkalaisen Filon Bysanttilaisen, luettelo syntyi 200-luvulla eKr. Alun perin niitä kutsuttiin kreikan kielessä ”theamata” eli nähtävyyksiksi, mutta myöhemmin sana muuttui muotoon ”thaumata” eli ihmeeksi. Määrä seitsemän oli luonnollinen tai siis ehkä juuri kaikkea muuta sillä, numerolla 7 on aina ollut paljon maagista ja uskonnollista merkitystä, ja se onkin yleinen luetteloissa.

Kuluvalla uudella vuosituhannella maailman seitsemän ihmettä päätettiin päivittää. Vuonna 2007 lähes sata miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa osallistui uusien ihmeiden äänestykseen. Kheopsin pyramidia ei egyptiläiset sallineet enää äänestykseen asettaa ja pyramidi saikin kunniaihmeen aseman. Äänestyksen voittivat Petran kalliokaupunki Jordaniassa, Kristus-patsas Rio de Janeirossa Brasiliassa, inkakaupunki Machu Picchu Perussa, Mayojen porraspyramidi Chitchen Itza Meksikossa, Colosseum Roomassa, Taj Mahal Intian Agrassa ja Kiinan muuri. Maailma on siis pullollaan upeita rakennelmia, mutta myös toinen toistaan sykähdyttävämpiä luontokohteita ja historiallisia paikkoja.

Meidän omassa lähes 8000 jäsenen LOPPI-ryhmässä pohdimme tänä vuonna yhdessä mitkä sitten olisivat meidän Lopen omat Seitsemän ihmettä?

Facebook-ryhmän jäsenet ehdottivat yli viittäkymmentä eri asiaa loppilaisiksi ihmeiksi ja näin syntyi Lopen oman äänestyksen listaus. Listalle ehdotettiin niin kokonaisuutena Lopen Luontoa, mutta myös luonnon erilaisia kohteita Komion lammesta Melkuttimeen, Istuinkiven siirtolohkareesta Hyrryn lähteeseen ja Tiirinkalliolle tipahtanutta Kaakkomäen Pirun heittämää kiveä kuin Kylmänojan kivilohkareitakin. Mutta listalle ehdotettiin myös motocrossin nelinkertaista maailmanmestaria Heikki Mikkolaa, jo edesmennyttä kirjailija Juhani Peltosta Elmonsa kanssa, tutkimusmatkailija Sakari Pälsiä kuin Mustinsuon Vihtoakin. Ja uudemmista ihmeistä listalle haluttiin mm. 85 vuotta täyttänyt talkooihmeenä syntynyt Läyliäisten Rukoushuone, Kartanoputiikki Punainen Tupa, Räyskälän Perunakuoppa -kahvila kuin Pelto-Seppälän tilan Mulli & Mallas -tilaravintolakin. Ja totta kai ihmeenä moni piti maailmalla menestystä niittänyttä Timotei -kuoroakin ja myös Poronpolkua, Marskin Majaa, Räyskälän Lentokenttää ja Lopen Perunaakin.

Lopulta peräti 879 äänestäjää kertoi mielipiteensä äänestäen Lopen seitsemää ihmettä. 6153 ääntä jakaantui niin, että kaikki ehdotetut ihmeet keräsivät ääniä. Näin syntyi listaus Lopen Seitsemästä ihmeestä: 1) Marskin Maja Punelian rannalla 539 ääntä, 2) Melkutin-järvi 473 ääntä, 3) Poronpolku 469 ääntä, 4) Lopen Peruna 444 ääntä, 5) Lopen Vanhakirkko Santa Pirjo 374 ääntä, 6) Lopen Luonto 344 ääntä ja 7) Räyskälän Lentokenttä 284 ääntä.

Lopen Seitsemästä ihmeestä saakin vaikkapa ensi kesälle kivan pienen Lopen kesä haasteen. Käykää katsomassa kaikki Lopen ihmeet ja nauttikaa myös Lopen luonnosta, osallistukaa mukaan listalle päässeeseen Poronpolkuun ja nauttikaa niitä parhaita ja maukkaimpia uusia Lopen Perunoita.

Ja oikeastaan voisin tuolta äänestettävien listalta vielä hieman niin kuin ikiloppilaisena suositella käytäväksi ainakin vielä… tai ehkä on parempi, kun en suosittele, vaan laitetaan koko pitkä lista tähän ja valitkaa sieltä. Kuka kiertää ja kokee kaikki yli 50 ihmettä ensimmäisenä?

Loppi on ihmeitä täynnä.

Haluan toivottaa kaikille kotiseutulehti Lopen Joulun -lukijoille oikein hyvää joulun aikaa ja hyviä lukuhetkiä tämän mainion – jo itsekin lähes ihmeeksi nousseen – lehden parissa.

Ja Lopen kunnanhallituksen puheenjohtajana – jo vuosia sitten itse itselleni ottamin oikeuksin – annan teistä jokaiselle luvan näin joulun alla olla hetken myös ihan vain Lopen uupuneita. Viimeistään sitten, kun se Lopen pernaloora on uuniin pantu.

Timo Heinonen
Lopen kunnanhallituksen puheenjohtaja
kansanedustaja

 

Tässä vielä kaikki mitä Lopen ihmeiksi ehdotettiin:

Cafe Lättis Geologisen Tutkimuslaitoksen Kaira sydänarkisto Hirvenharju Hyrryn lähde Istuinkivi -suuri siirtolohkare Jalolautta Juhani Peltonen ja Elmo Jylhäkummun teollisuusalue

Kaakkomäki, Kaakkomäen piru ja Pirunkivi Loppijärven

Tiirinkalliolla Kahvila Perunakuoppa Kallelan kievari ja Vojakkalan valtakunnallisesti merkittävä

rakennettu kulttuuriympäristö Kartanoputiikki Punainen Tupa

Katajamaan tuotteet Kerityn Mutinperä Komion lammet Koskicafe Mylly Kuningaslammi Kylmänojan kivilohkareet Kylmänojan torpan Paara Lopen AmpumarataLopen IsopappilaLopen KirkkoLopen Luonto Lopen Peruna Lopen Shell Lopen Uupunut Loppi-Hovi Läyliäinen Läyliäisten rukoushuone Marskin Maja Melkutin Mustinsuon Vihto Nelinkertainen maailmanmestari Heikki Mikkola Palolampi Peltoseppälän Mulli & Mallas Perunarock Poronpolku Rautakoski ja vanhan Ruukin alue Räyskälän kyläkauppaRäyskälän Lentokenttä Pirunlinna Salonkylässä Sakara Sakari Pälsi Saukkolan EK Seppä Ilmari Friman ja Lopen Leijona Sonnilammi Timotei-kuoro Topenon historiallinen kyläkeskus Vanha Kirkko Santa Pirjo

(Kirjoitus julkaistu alun perin vuoden 2021 Lopen Joulussa)

Kommentit