Sosiaaliturvan uudistus käyntiin – Kohti työllisyyttä ja toimeliaisuutta parantavaa ja eriarvoisuutta vähentävään sosiaaliturvaa

Blogi, keskiviikkona 04.10.2017

Hallitus on laittanut liikkeelle sosiaaliturvan suuremman uudistamisen. Uudistuksen tavoitteena on saada sosiaaliturvan kokonaisuudesta paremmin tämän päivän tarpeisiin vastaava kokonaisuus. Sinisenä lankana on työllisyyttä ja toimeliaisuutta parantava ja eriarvoisuutta vähentävä sosiaaliturvan kokonaisuudistus.

Puolivälin riihessä sovitussa valmistelussa otetaan huomioon niin perustulokokeilun kuin osallistumistulokokeilun ja muidenkin käynnistettävien tutkimusten, laajan kuulemiskierroksen ja selvitysten tulokset sekä kansallisen tulorekisterin tuomat mahdollisuudet.

Tavoitteena on etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja pitkään jatkuneen yhteiskunnallisen eriytymisen pysäyttämiseksi. Tavoitteena on luoda sosiaaliturvamalli mikä antaa jokaiselle suomalaiselle edellytykset pärjäämiselle suomalaisessa yhteiskunnassa ja malli mikä omalta osaltaan luo ja vahvistaa yhdenvertaista ja tasa-arvoista Suomea. Osana kokonaisuudistusta selvitetään myös kustannus-, työllisyys-, tulonjako- ja muut vastaavat vaikutukset, jos asumisen tukeminen irrotetaan toimeentulotuesta ja hoidettaisiin pelkästään asumisen tukien kautta.

Uudistus on niin mittava, että nyt tehdään taustatyötä ja valmistelutyötä asialle ja niin kuin valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi niin uudistus ei synny vain vipua vääntämällä vaan nyt tehtävä valmistelutyö on tarkoitus saada valmiiksi ensi vuoden aikana ja vuoden 2019 aikana sitten voitaisiin tehdä päätöksiä ja ratkaisuja.

Samaan aikaan osallistavasta sosiaaliturvasta toteutetaan kokeilu ensi vuoden alusta lähtien. Tämän myötä aikuissosiaalityöhön luodaan osallistavan sosiaaliturvan uusi palvelukokonaisuus. Näin sosiaalityölle halutaan antaa entistä enemmän välineitä tukea pitkään työttömänä olleita henkilöitä.

Tällaisia ajatuksia tänään. Istunnossa mielenkiintoinen keskustelu ensi vuoden verotuksesta. Ensi vuonna kenenkään työnverotus ei kiristy ja yleensäkin verokokonaisuus on nyt valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla rakennettu työtä, työllisyyttä ja talouskasvua tulevaksi. Lapsivähennys poistuu niin kuin aikanaan SDP:n puheenjohtaja silloinen valtiovarainministeri Antti Rinne esitti. Hän esitti mallin vain väliaikaiseksi tai määräaikaiseksi ja jos silloin valtiovarainvaliokunta oli lähes yksituumaisesti pitänyt lapsivähennysta huonona ja epätehokkaana keinona auttaa lapsiperheitä. Nyt painopiste onkin laitettu reilunpiin kohdennuksiin ja parin sadan euron vähennys on korvattu keskituloisen perheen kohdalla jopa yli 1200 euron alennuksella päivähoitomaksuihin. Tällainen muutos jo tuntuu arjessa ja lisäksi lähes 7000 uutta pienituloista perhettä saavat ensi vuonna kokonaan maksuttoman päivähoidon. Isoja ratkaisuja ja toivottavasti aiempaa vaikuttavampia. Ja monta muuta panostusta lapsiperheisiin ja meille ihan tavallisille suomalaisille perheille.

Päivään mahtui tänään myös Valtiovarainvaliokunnan jaostojen kokouksia ja puolustusvaliokuntakin. Ja lounastauolla yksi ystävä Riihimäeltä kävi eduskuntaan tutustumassa ja minua Deryan kanssa moikkaamassa.

Kommentit