#kiittiope: Mistä sinä kiität opettajaasi?

Blogi, torstaina 05.10.2017

Hyvää kansainvälistä opettajien päivää!

Meillä Suomessa on syytä ja aihetta olla tyytyväisiä koulujärjestelmäämme. Perinteet ovat pitkät ja esimerkiksi meillä kotikunnassani Lopella juhlistetaan ensi viikonloppuna Koululaitoksemme 150. juhlavuotta. Tuon jälkeen on tapahtunut paljon ja tänäänkin niin varhaiskasvatuksemme kuin peruskoulumme ja toisenasteen koulutuskin ansaitsevat kiitosta. Yhtenä tärkeänä kulmakivenä on järjestelmässämme ollut aina opettajat ja tänä päivänä korkeakoulutetut opettajat varhaiskasvatuksesta lähtien.

Aamulla Twitterissä levisi tunniste #KiittiOpe. Sen takana ihmiset nostivat esille opettajia jotka ovat vaikuttaneet heihin poikkeuksellisen paljon. Joku kehui äidinkielen opettajaansa suomenkielen opinnoista ja siitä miten kaunis kieli meillä on ”turkulaisittainkin” puhuttuna. Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen kiitti alakoulunsa opettajaa, joka ”positiivisuudellaan loi luottamusta ujolle pojalle”. Yksi kiitti kuvisopea kuvaamataidon kerhosta jossa hän oli viikosta toiseen ainoa oppilas, historian ope herätti yhdelle innon yhteiskuntatieteilijän uralle ja kolmas kiitti opettajaansa turvallisen oppimisympäristön takaamisesta.

Ketä minä sitten kiitän?

Kyllä minuun vaikutuksen teki ala-asteen ensimmäinen turvallinen ja lämmin opettajani Aune Toivonen ja hänen jälkeen kiitoksen ansaitsee myös Pirkko Janger, Aira Kangas ja Martti Raekunnas, jotka yläkoulussa, lukiossa ja OKL:ssä herättivät kiinnostukseni luontoon Pekka-enoni kipinään puhaltaen. Kiitos kuuluu myös Tuulikki Suomalaiselle joka herätti minun yhteiskunnallisen kipinän. Ja iso kiitos myös rehtoreille Aulis Kollinille ja Aimo Riihimäelle. Aulis otti minut ensimmäisenä opettajaksi nuorena maisterispoikana ja Aimo seuraavaksi vaativaan erityisopettajan työhön. Kiitollinen olen myös opettajakollegoilleni Erikalle, Annelle, Kaisa-Marille, Niinille, Jutta-Riinalle, Sepolle ja Jussille. Ja kaikille muillekin. Seposta tuli minulle tärkeä opettajakollega ja aikanaan hän oli myös minun opettajani ala-asteella. Ja haluan sanoa vielä #kiittiavustaja. Sillä Marjo oli nuorelle opettajalle kultaakin arvokkaampi ja tärkeämpi. En olisi ilman Marjoa selvinnyt ja tänään Marjo on itse suuresti arvostamassani erityisopettajan virassa. Kiitti siis teille 🙂

Olen ylpeä ammatistani opettajana. Ja kiitollinen siitä, että sain vajaan kymmenen vuotta tehdä tätä yhtä maailman tärkeintä työtä.

Kiitti!

Toinen meidän koulun vahvuuksista ja menestyksen paaluista on ollut maksuton kouluruoka. Nyt viestejä tulee liikaa siitä, että ruokaa ei saa kouluissa eikö aina päiväkodeissakaan riittävästi. Täysipainoinen ja tarkoituksenmukaisesti järjestetty ohjattu kouluateria kuuluu kaikille. Tätä tukee OPS 2016, mutta myös kouluruokasuositus.

Itse toivon, että tänään esille nostetaan tämä. Meidän täytyy tiukentaa vaatimuksia ja taata, että lapset ja nuoret saavat riittävästi ruokaa – nälkäänsä. Ja haluan myös pitää esillä huolta lasten harrastusten kustannusten noususta ja myös toisenasteen koulutuksen kustannusten noususta. Jokaiselle lapselle tulee taata oikeus ja mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen ja ammattikoulun ja lukion maksuttomuus tulee taata. Nykyisin kaikille toisenaste ei enää ole mahdollisuus vaan osalle mahdottomuus.

Kello 22.27 ja makailen Helsingissä. Pitkästä aikaa täällä yötä kun illalla oli vielä Hämeen Opettajien OAJ tapaaminen ja hieman muutakin ohjelmaa kyselytunnin ja täysistunnon jälkeen. Päivä oli tutun vauhdikas budjettikäsittelyn viikko ja vielä pieni haastattelu, kun lupasin auttaa ystäväperheeni Viliä pienen toimittajakoulun tehtävän kanssa. Katsotaan mitä Vili sieltä Laajasalon Opistossa vääntää.

 

Kommentit