Onko Katalonian tilanteeseen edes mahdollista neuvotella ratkaisua? – Pitää olla.

Blogi, perjantaina 06.10.2017

Espanjan Katalonian tapahtumista on tullut minullekin joitain yhteydenottoja. On kysytty mistä siinä oikein on kyse ja toisaalta miksi EU-maat tai Suomi tai jopa en ole asiaan laajemmin tai tiukemmin kantaa ottanut. Täytyy nyt todeta, että heti tuoreeltaan asiaan kantaa kyllä otin ja tuomitsin väkivallan ja toivoin neuvotteluja osapuolten välille. Vastaavia kannanottoja on kuultu myös EU:sta ja meidän johtaviltakin poliitikoilta. Toisaalta monen mielestä ne ovat olleet liian mietoja ja riittämättömiä. Ymmärrän senkin.

Mistä kaikki sitten juontaa juurensa. Espanjassa vuonna 1936 alkanutta sisällissotaa seurasi aina vuoteen 1975 asti kestänyt Francon sotilasdiktatuuri. Francon kuoltua Espanja kuningaskunnaksi ja kuninkaaksi tuli Francon valitsema seuraaja, Juan Carlos I. Pääministeriksi silloin tuli Adolfo Suárez, joka aloitti uudistukset maassa salliten mm. poliittiset puolueet 1977 ja järjestäen ensimmäiset vapaat vaalit. Nykyinen edelleen voimassa oleva Espanjan perustuslaki hyväksyttiin vuonna 1978 ja siinä Katalonia sai Baskimaan ja Galicia tapaan itsehallinnon. Katalaaneista perustuslakia tuki silloin yli 90 prosenttia. Nyt luin jostain, että enää neljännes katalaaneista antaa tukensa Espanjan perustuslaille, mikä siis lähtee ”Espanjan kansan jakamattomuudesta” ja lisäksi ”yhteisestä ja jakamattomasta kotimaasta kaikille espanjalaisille”.

Espanjan itsehallintoalueet erovat toisistaan paljonkin. Pitkään esillä oli Baskien vapautusarmeija ETA iskuineen ja omine tavoitteineen ja nyt siis viime aikoina vahvasti Katalonia. Espanjan keskushallitus on pyrkinyt rajoittamaan innokkaimpien itsehallintoalueiden valtaa ja myös itsenäistymispyrkimyksiä ja vedonnut tuohon vuoden 1978 perustuslakiin ja sen ”Espanjan jakamattomuuteen”. Perustuslaki on todella voimassa, mutta toki sitäkin voi pohtia ajalla mitä maassa Francon jälkeen elettiin eli missä olosuhteissa perustuslaki tehtiin. Mutta on Espanjan oma asia päättää perustuslainsa muuttamisesta tai muuttamattomuudesta.

Itse kuitenkin tuomitsen jyrkästi tuollaiset poliisin toimet mitä Kataloniasta on nähty. Minusta väkivallalla ei poliisi voi vastata tällaiseen rauhanomaiseen toimintaan. Tuntuu, että poliisi on ylittänyt toimivaltansa. Vaikka kansanäänestys olisikin ja varmasti onkin maan perustuslain vastainen niin on vaikea ymmärtää, että sellaiseen keskushallinto ja poliisi vastaavat asein – onneksi kuitenkin vain kumiluodein.

EU-johtajat ovat korostaneet neuvotteluja Katalonian ja Espanjan hallituksen välillä kriisin ratkaisemiseksi. EU komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans  totesi, että kyseessä on Espanjan sisäinen asia ja kehotti osapuolia neuvottelupöytään. Toisaalta Timmermans viittasi ilmaisunvapauteen perusoikeutena, mutta jatkoi, ”ettei yksi mielipide ole toista arvokkaampi vain kovaäänisyytensä vuoksi”.

Itse olen pohtinut, että löytyykö ääripäiden välille ratkaisua neuvottelemalla? Se voi olla vaikeaa. Mutta se on toisaalta ainoa mahdollinen tie asiassa edetä. Itse olen pohtinut, että kansanäänestys tai sen kautta tehty itsenäisyysjulistus ei lopulta ole se tie mitä edes katalonialaiset nyt hakevat vaan tämä kaikki on tien tasoittamista kohti ennenaikaisia aluevaaleja. Niissä separatistit tavoittelisivat sitten lisää kannatusta itselleen ja tavoitteelleen.

Lopulta minusta ainoa oikea tie on Espanjallekin sallia katalaanien mielipiteen mittaaminen laillisessa kansanvaalissa. Kyllä lopulta länsimaisen sivistysvaltion olemassa olon oikeutus tai sen menettäminen lähtee siitä, että kansojen tulee saada päättää omasta asemastaan ja kohtalostaan.

Kello 20.12 ja kotisohvalla. Eduskunnassa tänään jaosto, valiokunta ja täysistunto ja vielä teimme päivällä eduskunnan ensimmäisen Eduskunta Facebook Liven. Ensimmäinen EFL on nähtävissä minun Facebook-sivuilla ja aiheina mm. alkoholilain kokonaisuudistus ja muutamat muut aiheet.

Kotiin sitten Riihimäen kautta ja Lopella ratsaille. Teeban kanssa laukat Hunsalassa ja mukava tuokio olikin ratsastella. Kiitos Tiina ja hepat 🙂

Kiitos myös palautteesta liittyen aamuiseen kirjoitukseeni Kataloniasta. Olen sitä mieltä, että vaikeistakin asioista pitää uskaltaa sanoa mielipiteet ja ottaa kantaa. Siksi tästäkin ja kiitos kiitoksista.

Muistuttelen vielä tulevan sunnuntain Lopen Koululaitos 150 vuotta juhlakonsertista Loppisalissa. Tervetuloa laulamaan yhdessä kauneimpia koululauluja.

 

Kommentit