Onnea kotikunnan koululaitos – Lopen Heikkilän Koulu avattiin tasan 150 vuotta sitten

Blogi, lauantaina 07.10.2017

Lopen kirkkoherra Karl Fredrik Abelard von Qvanten oli uudistusmielinen pappi, joka ymmärsi kunnallishallinnon perustamisen suuren merkityksen. Vuonna 1866 kirkkoherra toisen vaimonsa Edla Johannan kanssa lahjoittivat Lopen Seurakunnalle Heikkilän rälssitilan puustelliksi opettajalle ylhäisemmän kansakoulun perustamista varten Josef Pälsin kehotuksesta. Nimimies Otto Tammelander oli ensimmäisenä ottanut kunnassamme kouluasian esille ja nyt asiassa edettiin.

Heikkilän koulu Lopen kirkonkylällä Pappilan takana. Talossa asui myöhemmin mm. kirjailija Juhani Peltonen.

Koulun ensimmäinen opettaja Albert Mäkeläinen.

Pitäjäläiset ottivat Von Qvantenin tilalahjoituksen kiitollisuudella vastaan ja sitoutuivat saamaan aikaan kansakoulun Heikkilän tilalle. Koulu avattiin tänään tasan 150 vuotta sitten eli 7.10.1867. Rovasti von Qvanten vihki koulun käyttöön samana päivänä ja toimi myös koulun johtokunnassa. Lopen Koululaitos juhlii tänä vuonna von Qvantenin perintöä vaalien 150. juhlavuottaan.

Tässä lasten opetusta 1930-luvulta Hevosojan kiertokoulusta.

Kirkkoherran Von Qvanten kuoli 1867 lavantautiin 63-vuotiaana. Taudin kirkkoherra oli saanut käydessään ahkerasti sairastuneiden kodeissa usein öiseenkin aikaan ja kolmenkin peninkulman päässä. Leski Edla Johanna eli 82-vuotiaaksi Heikkilä tilaan kuuluneessa Leskenmäessä. Tänäkin vuonna loppillaiset nuoret saavat edelleen stipendejä opiskeluunsa Qvantenin opintorahastosäätiöltä. Haku taitaa itseasiassa olla juuri paraikaa nyt käynnissä ja jaossa Qvantenin perinnön tuloja 30 000 euroa. Kannattaa loppilaisten laittaa hakemuksia seurakuntaan.

Onnea siis tänään Lopen Koululaitokselle. Laitos, aika kauhea sana, mutta ehkä kuvaa tätä pitkää historiaa parhaiten. Tänään koulumme ovat elinvoimaisia ja hienoja moderneja oppimisympäristöjä ja erityisen ylpeä olen siitä, että koulumme on nyt peruskorjattu ja rakennettu uudestaankin niin että kouluissamme ei ole ilmennyt enää sisäilmaongelmia. Viimeinen korjaus on paraikaa meneillään. Itse lupaan olla tässäkin jatkossa aina heräillään ja jos ongelmia ilmenee niin niihin vaadin puututtavan heti. Sisäilmaongelmavapaa kunta on varmasti vetovoimatekijä pian.

Tänään istutin Lopen Koulujen kunniaksi Pekkalan puulajimetsään Lehtikuusen. Se kasvaa siellä toivottavasti ainakin sata seuraavaa vuotta ja muistuttaa upeista kouluista ja tasa-arvosta ja maamme menestyksen perustasta.

Kiitollisena muistelen omia kouluaikojani Lopella, mutta myös aikoja kun sain olla opettajana Lopella ja nyt koululaisen isänä. Kiitos kaikille Lopella opetaneille ja opettaville! Ja onnea!

Tänään kävimme myös Lasitehtaan koulun Aleksin markkinoilla ja illalla sitten RTV:n 66 juhliin. Ja tulkaahan te kaikki huomenna juhlistamaan Lopen kouluja ja 100-vuotiasta isänmaata kauneimpien koululaulujen pariin Loppisaliin. Hätäpäissäni lupauduin solistiksi 🙂

 

 

 

Kommentit