Sorvi pyöriin välipäivinäkin – VR:n johdon tapaaminen Riihimäen ja Hämeenlinnan junavuoroista

Blogi, tiistaina 27.12.2016

”Kolmen kuukauden kesäloma ja kahden kuukauden joululoma”. Sellaisista aina lehdet kuittailevat meille kansanedustajille. No nyt loma kesti joulunpyhät ja kaksi arkipäivää ja tänään jo sorvi taas käyntiin.

Riihimäen kaupunginjohtajan Sami Sulkon kanssa olimme sopineet tälle päivälle VR:n johdon tapaamisen liittyen yhtiön Hämeen junavuorojen karsimiseen. Hämeenlinna ja Riihimäki menettivät useita nopeiden IC-junien vuoroja viime kesänä ja nyt työmatkaliikenteen ja opiskelijoiden kulkemisongelmat näkyvät jo Hämeen vetovoiman laskuna. Ihmisiä on muuttanut jo kapungeista pois kun kulkeminen pääkaupunkiseudulle on tullut vaikeaksi ja osalle jopa mahdottomaksi.

Tänään palaveerasimme ongelmista VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuun kanssa Riihimäen Asemalla kaupunginjohtajan työhuoneessa ja toivottavasti saamme korjauksia vuoroihin Hämeeseen jo kevättalven junavuorojen tarkastuksissa. Samalla täytyy löytää pitkäaikaisempi ratkaisu myös Riihimäki-Lahti -junavuorojen turvaamiseksi.

Itse esitin myös sitä että myös R-juniin lisättäisiin IC-junien tapaan WLAN-yhteyksillä varustettuja työntekijävaunuja. Moni haluaa ja joutuu tekemään työtä jo junassa ja se olisi järkevää mahdollistaa myös muissakin kuin IC-junissa. Ajatukseni luvattiin ottaa selvittelyyn.

Antoisa ja hyvä ja asiallinen palaveri ja nyt vain jatketaan yhdessä ja laajalla rintamalla vaikuttamista sen eteen että VR kuulee ja ottaa huomioon myös Hämeenlinnan ja Riihimäen suuret matkustajamäärät.

Itse jo hetki sitten esitin että VR:n henkilöliikenteen monopolista tulee luopua ja avata alaa kilpailulle. Itse olen varma että myös Hämeen asukkaat kiinnostavat muita toimijoita jos eivät VR:ää ala kiinnostaa. Asia on syytä nostaa vakavasti esille ja keskusteluun jo keväällä väyläverkkojen yhtiöittämistä päätettäessä. Henkilöliikenteen kilpailu toisi lisää vuoroja ja palvelua ja myös alempia hintoja raiteille.

Tänään illalla vielä veljen perheen kanssa joulun rääppiäisiin Mummulaan. Luntakin vähän yöllä maahan, mutta pulkkamäet saavat tai joutuvat vielä odottamaan.

 

 

Kommentit