Talouden kasvu ja työllisyyden vahvistuminen vaativat lisää toimia

Blogi, keskiviikkona 28.12.2016

Maamme BKT:n ennustetaan kasvavan tänä vuonna 1,6 % v. 2016 ja seuraavina vuosina vain  0,9 % ja 1,0 %. Vuoden 2016 alkuvuoden kehitys on ollut ennustettua nopeampaa ja kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä BKT nousi 1,6 % edellisen vuoden vastaavasta. Tänä vuonna kasvu on perustunut kotimaiseen kysyntään, erityisesti yksityisen kulutuksen kasvulle. Lisäksi rakennusinvestoinnit ovat lisääntyneet nopeasti. Työmarkkinoiden tilanne on parantunut alkuvuoden aikana ja työttömyysasteen trendi on laskenut jo 8,6 prosenttiin. Pieniä hyviä merkkejä on siis ilmassa, mutta työtä talouden tasapainottamiseksi pitää jatkaa.

Ensi vuonna yksityisen kulutuksen kasvu nimittäin hidastuu, kun kiihtyvä inflaatio hidastaa reaalitulojen kasvua. Kilpailukykysopimuksen vuoksi palkkasumman kasvu jää lyhyellä aikavälillä vaimeaksi ja myös yksityisten investointien kasvu hidastuu tilapäisesti ensi vuonna, kun ennusteiden mukaan rakennusinvestointien kasvu taittuu. Toivotaan, että toimemme mm. maankäyttö- ja rakennuslain uudistamiseksi antavat lisäpotkua rakentamiseen ja voimme todeta nuo ennusteet tältä osin vääriksi. Ensi vuonna 2017 julkisen kulutuksen määrä myös supistunee 0,5 %. Julkisia kulutusmenoja supistavat kilpailukykysopimukseen sisältyvät lomarahojen leikkaus, työnantajan sosiaaliturvamaksujen alennus ja vuosityöajan pidentäminen. Onneksi kuitenkin viennin kasvu kiihtyy vuosina 2017 ja 2018. Vientiä kasvattavat jo tiedossa olevat kuljetusvälinetoimitukset.

Kilpailukykysopimukseen liittyvät sosiaalivakuutusmaksujen muutokset ja veronkevennykset heikentävät julkista taloutta lyhyellä aikavälillä. Julkisen talouden sektoreista valtio ja kunnat ovat selvästi alijäämäisiä, työeläkesektori ylijäämäinen ja muut sosiaaliturvarahastot lievästi alijäämäisiä. Julkinen velka suhteessa kokonaistuotantoon jatkaa kasvuaan lähivuodet. Kilpailukykysopimuksen aikaansaaminen luo onneksi edellytyksiä hyödyntää avautuvia vientimahdollisuuksia ja se tukee luottamusta kotimaiseen talouspolitiikkaan. Sopimuksen suotuisat vaikutukset näkyvät talouskehityksessä kuitenkin vasta viiveellä. Näin siis todettiin tuoreimmassa talouden katsauksessa.

Tällaisissa taloustunnelmissa siis vuosi vaihtumassa. Työtä ja tehtävää siis riittää. Keväällä hallituksen on väistämättä tehtävä uusia päätöksiä talouskasvun vahvistamiseksi ja minusta pöytään pitää nostaa nyt Kiky:n yhdessä sopimisen hengessä myös paikallinen sopiminen ja toisena voisin mainita esimerkiksi ALV:n alarajan noston. Tarvitsemme nyt uusia rohkeita ratkaisuja talouden kasvun vahvistamiseksi ja näihin ainakin itse olen valmis.

Nyt kello 23.57 ja aika kiittää tästä päivästä. Tänään ehdin muutamaksi tunniksi myös uloskin. Kaunis talvisää näyttää palanneen ainakin hetkeksi ja siitä oli pakko nauttia hetki ainakin Loppijärven jäällä. Huomenna jatketaan. Hetken vielä kotikoneella kuitenkin töitä teen ja sitten nukkumaan.

Tagit: talous,

Kommentit