Sinä teet suojatien! – Ennen suojatietä pikemminkin hiljennetään kuin painetaan kaasua

Blogi, torstaina 23.03.2017

”Suojatie on sopimus kunnioituksesta. Että ennen suojatietä pikemminkin hiljennetään kuin painetaan kaasua. Että jokainen meistä voi liikkua suojatiellä turvallisin mielin. Ettei kukaan jää suojatiellä isompansa alle.”

Tähän sitouduin – itseasiassa jälleen kerran – tänään, kun eduskunnassa vietettiin turvallisen suojatien ja liikenteen päivään. Liikenneturvan kampanjan tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta edistämällä turvallista liikennekäyttäytymistä suojateiden yhteydessä. Ja lopulta niin se on, että me autoilijat – sinä, minä ja me teemme yhdessä suojatien.

Aikuisilla ja etenkin meillä autoilevilla on siis päävastuu lasten ja kaikkien jalankulkijoiden turvallisuudesta liikenteessä. Tutkimusten mukaan jopa yli puolet kuljettajista kertoo, että tarkkaamattomuus tai huomiointivirhe on ollut syynä siihen, ettei ole antanut kävelijälle tietä suojatiellä. Tuo silmänräpäyksen mittainen hetki voi maksaa ihmishenkiä. Ja juuri siksi tästä asiasta ei koskaan ole puhuttu eikä puhuta liikaa.

Lopulta kaikki lähtee nopeudesta ja keskittymisestä olennaiseen. Yksin jo vain oikea tilannenopeus antaa aikaa havainnoinnille ja säästää äkkijarrutuksilta – siis tekee suojateistä turvallisempia. Ja varmasti aikaa on enemmän reagoida kun katseen pitää siinä suunnassa mihin ollaan menossa.

Kampanjan järjestävä Liikenneturva kysyi meiltä suomalaisilta syitä, miksi pysähtyneet suojatien eteen ja antanut tilaa kävelijälle, joka on ollut aikeissa ylittää tien. Vastauksista nousivat esiin kiire ja huomiointivirhe tai huomion kiinnittyminen johonkin muuhun kuin käsillä olevaan liikennetilanteeseen. Samat taustatekijät näkyvät myös onnettomuustilastoissa.

Liikenneturvan Rainer Kinisjärvi totesi aikanaan kampanjan alkaessa, että ”Kun kiire yllättää, liikenteeseen lähdetään herkästi ottamaan menetettyä aikaa kiinni. Tällöin virheiden määrä voi kasvaa. Hätäilevän mielessä kiire on myös päällimmäisenä, jolloin keskittyminen on jossain muualla kuin liikenteessä ja havaintojen teko kärsii”.

Suojatieonnettomuudet ovatkin suurelta osin inhimillisen virheen seurausta: kuljettaja ei huomaa kävelijää tai tekee havainnon liian myöhään. Vilkaisu älypuhelimeen tai katsaus navigaattoriin voi luoda vaaratilanteen suojatielle tulevalle jalankulkijalle. Etenkin jos nopeutta on sallittua enemmän.

”Kävelijän turvallisuuden kannalta ero 30 km/h ja 40 km/h nopeuden välillä on käänteentekevä. Siinä, missä 30 km/h nopeudella ajanut kuljettaja sekunnin reaktioajan jälkeen jarruttamalla on saanut ajoneuvonsa pysähdyksiin, on vastaavassa kohdassa 10 km/h nopeammin ajaneella kuljettajalla nopeutta vielä reilusti yli kolmekymppiä”, todettiin kampanjan sivuilla.

Lain mukaan suojatiellä ajoneuvon kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille. Silti ylittäjänkin on oltava tarkkaavainen. Etenkin lasten kanssa on hyvä kerrata tienylityksen kultaista sääntöä: molempiin suuntiin on aina katsottava ennen tien ylitystä, suojatielläkin.

Liikenneturva listasi meille kuljettajille muistilistan. Kuljettaja, muista nämä:

Noudata nopeusrajoituksia. Aja koulujen läheisyydessä tavallista rauhallisemmin.
Anna tietä kävelijälle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.
Lähesty liikennevaloja sellaisella nopeudella, jolla saat auton pysähtymään ilman hätäjarrutusta valojen vaihtuessa keltaiseksi.
Pieni lapsi jää herkästi katveeseen. Seuraa koulujen läheisyydessä ja asuinalueilla tien reunoja ja katvealueita. Näin ehdit tekemään havainnot ajoissa.
Vältä auton peruuttamista alueella, jossa on leikkiviä lapsia.

….

Tänään saimme puolustusvaliokunnassa valmiiksi työmme EU-maiden sotilaallisen avun saamisesta ja antamisesta. Nyt on tärkeä vielä varmistaa, että lainsäädäntömme antaa myös mahdollisuuden kiireelliseen päätöksentekoon eli päätöksentekomallit tilanteisiin missä ratkaisu pitää tehdä tunneissa tai jopa minuuteissa. Tähän meillä ei vielä ole lainsäädäntöä olemassa ja se pitää nyt tehdä. Toivottavasti saamme kokonaisuuden valmiiksi tämän vuoden aikana.

Päivällä sain lounaskaverikseni myös Lopen nuorimman kuntavaaliehdokkaan ja Nuorisovaltuuston puheenjohtajan Rosa Laineen. Rosaan olen saanut tässä muutaman vuoden aikana tutustua paremmin ja täytyy sanoa, että aivan poikkeuksellinen nuori. Osaava ja ahkera ja vielä aikaansaava. Todellakin toivon, että Rosa menisi läpi myös kunnanvaltuustoon sillä hänenlaisia tekijöitä on harvoin tarjolla tuossa iässä. Voin lämpimästi suositella kaikille nuorille, mutta Rosalla on myös sydäntä kantaa huolta vanhempienkin asioista. Super tekijä!

Netta Tiitinen – 10 vuotta Taiteilijana.

Tänään kävin vielä työpäivän jälkeen taitelija ja ystäväni Netta Tiitisen 10-vuotisjuhlanäyttelyn avajaisissa Sipoossa Gumbostrand Konst och Form:ssa. Upea näyttely ja suuri sali täynnä ehtaa ja aitoa ihanaa nettaa. Ja taisi tänään avajaisiltana jo mennä valtaosa teoksista kaupan.

Tänä vuonna siis kuluneeksi 10 vuotta Netan ensimmäisestä lapsiaiheisesta taulusta. Taiteilija Netta on tainnut olla jo pikkutytöstä lähtien.  Netta kertoi, että ”kymmeneen vuoteen mahtuu paljon tarinaa, sitkeästä yrittämisestä, menestyksen alkuräjähdyksestä, aina elämän teräviin kompastuskiviin sekä maailmankuvaa avartaviin, elämänfilosofiin pohdintoihin”.

Kiitos Netta ystävyydestä ja upeasta näyttelystä! Odotan jo 20-vuotisnäyttelyä 😉

Kommentit