SDP unohtamassa pääradan? – Rinteen Itärata lupaukset ihmetyttivät Lahden markkinoilla

Blogi, keskiviikkona 02.01.2019

Uusi vuosi starttasi tänään myös markkinoiden osalta käyntiin. Toistakymmentä vuotta on aina myös talven Lahden Kuukausimarkkinat aina kuuluneet ohjelmaani silloin kun eduskuntatyö on sen mahdollistanut ja yleensä tammikuussa aina onkin mahdollistanut. Niin tänäänkin pyryn ja myrskyn jälkeen suuntasin jo aamuvarhaisella Lahteen ja tammikuun kuukausimarkkinoille.

Krissen ja Hannun johdolla kaikki oli torilla jo valmista kun sinne kympin jälkeen pääsin. Torimyyjät tosin näyttivät myrskyä säikähtäneen sillä en koskaan toria ole näin tyhjänä kuukausimarkkinoilla nähnyt. Mutta meidän teltalla väkeä riitti ja kuuma glögi teki kaupan. Toinen teltta missä oli porukkaa selvästi muita enemmän oli perussuomalaisten teltta. Tämäkin enteilee sitä veikkaamaani jytkyjen jälkijärähtelyä vielä  kevään vaaleissa. PS voi hyvinkin nousta mukaan jos ei kärkikolmikkoon niin siihen heti mitalisijoille. Katsotaan mitä kevät tuo tullessaan.

Torilla tänään kuitenkin viimasta huolimatta kiva tunnelma ja monenmonta erilaista keskustelua mitä erilaisemmista aiheista. Ehkä kuumimpana kävi pääratakeskustelu tai oikeastaan se, että SDP on Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoituksen mukaan unohtamassa pääradan ja nostamassa Antti Rinteen (5.12.2018) puheiden mukaan kärkeen Itäradan. Se olisi siis uusi rata mikä ohittaisi Päijät-Hämeen ja siis Lahden ja olisi myrkkyä koko Kasvu-Suomelle ja myös ennen muuta Kanta-Hämeelle ja pääradan 3 miljoonalla asukkaalle.

Lahden markkinoilla tuttuja ja myös uusia juttukavereita. Olipa mukava nähdä myös Jukkaa ja Monaa tänään. Loppilaisten kohtaaminen 🙂

Minua Rinteen puheet Lappeenrannassa eivät yllättäneet sillä SDP:n vaihtoehtobudjetissa ei päärataa mainittu lainkaan. Ei siis demarit sille olleet esittämässä mitään suunnittelurahaa vaikka julkisuudessa muutamat ovatkin kovasti puhuneet siitä ja radasta. Rinteen puheet vahvistivat tätä käsitystämme että demareiden hankelistalla nyt päärata ei ole ykkösenä. Toivottavasti nyt pääradan varren demarivaikuttajat saisivat äänensä puolueessaan kuulumaan ja joukot maamme tärkeimmän liikennehankkeen tueksi yhtenä rintamana. Luulen, että ainakin Tampereella ollaan tästä todellakin ihmeissään demarileirissäkin ja uskoisin, että radan varren muissakin kaupungeissa demarivaikuttajien joukossa.

Myös Päijät-Häme on meidän tukena pääradan kehittämisessä. Pääradan toimivuus ja välityskyvyn parantaminen säteilee myös Lahden oikoradan toimivuuteen ja aikanaan Keravalta tuleva yhteys lentokentälle on myös pääradan ja oikoradan kannalta tärkeitä jatkohankkeita. Sitä ennen kuitenkin valmiiksi täytyy saada nyt vuoteen 2020 jatkuva pääradan remontin kakkosvaihe ja valmistelussa ja työnalla oleva pääradan lisäraiteet Riihimäki-Hämeenlinna-Tampere jne -välille. Tämän tärkeimmän ratahankkeen edelle nyt näyttää demarit tunkevan siis tuota Itärataa.

Etelä-Suomen Sanomat kirjoittikin tänään pääkirjoituksessaan, että 2 miljardin Itärata kulkisi ”Helsingistä Porvoon kautta Kouvolaan. Samalla Lahti ja Päijät-Häme jäisivät kohtalokkaalla tavalla pussiin. Lahden kautta kulkeva kaukojunaliikenne loppuisi kuin seinään.”

Etlari huusikin apuun lahtelaista SDP:n kansanedustajaa Ville Skinnaria. Lehti odotti Skinnarin vaikutusvallan toivottavasti nyt näkyvän demareiden tulevissa liikennelinjauksissa.

Etlari totesi vielä, että nyt Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Uudenmaan on yhdessä tehtävä työtä pääradan eteen. Olen tismalleen samaa mieltä ja toivotankin kaikki talkoisiin mukaan ja avuksi. Itse olen pääradan parissa vääntänyt jo toistakymmentä vuotta ja työt ovat nyt edenneetkin hyvin. Emme saa antaa tämän junan nyt pysähtyä edes siihen, että SDP nousisi hallitukseen.

Muina aiheina tänään keskusteluissa myös mm. ammattikoulujen vaikea tilanne ja muutama mukava ajatustenvaihto myös urheilusta ja liikuntapaikkarakentamisestakin. Liikennehankkeista myös juteltiin raiteiden lisäksi muutenkin ja kiitosta saimme mm. Lahden eteläisen kehätien rakentumisesta ja myös teiden korjausvelkarahoista.

Nyt vielä hetki lounasta Teerenpelin Olavissa. On muuten erinomaisen hyvä lohikeitto. Lämmittää sisältä kuvasti ja ison kulhon kyljissä myös sormien kohme helpottaa.

Ei valitettava ja itseasiassa mä tykkäsin tästäkin päivästä ja monista kivoista juttutuokioista. Ne tämän työn suola. Ja erityisen mukava oli törmätä kahteen entiseen loppilaiseenkin kun Leväsen Mona ja myös Salokanteleen Jukka. Ja olihan se kiva saada myös kiitosta ja palautetta myös mm. Enzon ryhmäläisiltä jotka olivat olleet enemmän kuin tyytyväisiä vierailuunsa luonani eduskunnassa. Sinne muuten tervetulleita tekin eli laittakaapa viestiä tulemaan jos haluatte vaikkapa talven tai kevään aikana tulla eduskuntataloon tutustumaan.

Nyt jälkkärikahvia ja sitten Heinonen jälleen sula sisältäkin.

 

Kommentit