Vaarallisuusarvioinnin tulee estää vaarallisen vangin vapautuminen – Hovioikeuden ei pidä kävellä asiantuntijoiden arvion yli

Blogi, torstaina 03.01.2019

Vankien vaarallisuusarvioinnit puhuttavat jälleen. Ja puhuttavat syystäkin. Ja puhuttavat myös niin kauan kun vaaralliseksi arvioituja vankeja vapautetaan vastoin ammattilaisten lausuntoja ja uusia väkivaltarikoksia näin tapahtuu.

Itse tein jo 22.2.2012 silloiselle maamme hallitukselle esityksen vaarallisuusarvioinnin laajentamisesta. Silloinen oikeusministeri vastasi esitykseeni ja teot jäivät odottamaan tulevaisuutta. Niitä saimme odottaa aina tämän vaalikauden loppupuolelle asti. Nyt siis jotain on sentään tehty. Uusia uhreja on kuitenkin tullut koko ajan lisää.

Nostin siis silloin esille huoleni vapautuville vangeille tehtävien vaarallisuusarviointien tarpeellisuudesta. Asia nousi silloin esille ns. Porvoon tapauksen yhteydessä, kun tekijä ehti olla vapaana vain puoli vuotta ennen uusia henkirikoksia. Tämän jälkeen lakia ja käytäntöä hieman muutettiin ja sen jälkeen oikeuspsykiatrit ovat arvioineetkin elinkautisvankien väkivaltariskin, kun vangin on määrä päästä ehdonalaiseen vapauteen.

Mutta senkin jälleen arvioita tehtiin kuitenkin vain koko tuomionsa istuneille sekä elinkautisesta vankeusrangaistuksesta vapautuville. Mutta esimerkiksi taposta tuomitut vapautuivat yleensä määräajassa suoritettuaan tietyn osan tuomiostaan ilman vaarallisuusarvion tekoa. Tähän saimme korjauksen siis nyt vasta viime vuonna kun vaarallisuusarviointeja laajennettiin myös muihin väkivaltarikollisiin. Kiitos tästä kuuluu oikeusministeri Antti Häkkäselle.

Vaarallisuusarvio on siis oikeuspsykiatrinen tutkimus, jossa arvioidaan vangin todennäköisyyttä syyllistyä uudelleen väkivaltarikoksiin. Vaarallisuusarvion allekirjoittaa aina psykiatrian erikoislääkäri. Arvion laatimiseen osallistuu myös kliininen psykologi, sosiaalityöntekijä ja joukko hoitajia, jotka seuraavat vangin käyttäytymistä hoitojakson aikana.

Muistatte varmasti myös ns. Oulun pitseriasurman, mikä myös nosti vaarallisuusarvioinnit esille. Silloin ampuja oli surmannut aiemminkin ja saanut 11 vuoden henkirikostuomion. Tästä hän oli istunut vain kolmasosan ennen vapautumistaan. Silloin kysyin, että olisiko laajalla vaarallisuusarviolla ollut vaikutusta tämänkin rikoksentekijän vapautumiseen? Tämä pohdinta ei uhreja takaisin saanut, mutta oli aiheellinen tulevaisuuden näkökulmasta. Toimia vaadin silloinkin ja niitä siis nyt saimmekin. Kyseinen henkilö olisi nykylain mukaan joutunut siis käymään läpi vaarallisuusarvioinnin. Lausunto olisi todennäköisesti ollut kielteinen, mutta pahaan pelkään, että Helsingin Hovioikeus olisi hänetkin tästä huolimatta vapauttanut. Tämä onkin nyt se ongelman ydin. Palaan siihen.

Asiantuntijoiden mukaan vaarallisuusarvioinneilla voidaan ennalta ehkäistä uusien rikosten riskiä. Julkisuudessa on myös todettu, että vankiloista vapautuu edelleen sellaisia vankeja, joille olisi syytä tehdä laaja vaarallisuusarvio.

Vasta nyt siis kun oikeusministeriksi saatiin Kokoomuksen Antti Häkkänen on näissä asioissa edetty. Tänä syksynä Häkkänen antoi esityksen millä vaarallisuusarviointeja laajennettiin. Siis sen esityksen mitä itse esitin jo kuusi vuotta sitten 2012. Mutta edelleenkään vaarallisuusarviointi ei sido Helsingin Hovioikeutta vaan toistuvasti oikeus päättää vapauttaa vankeja jotka ammattilaiset katsovat edelleen muille kanssaihmisille vaarallisiksi. Pitää kysyä, että miksi?

Toivonkin ja esitän, että oikeusministeri Antti Häkkänen antaa kiireellisenä nyt myös tämän esityksen millä vaarallisuusarvioinneista tehdään sitovia eli vaaralliseksi arvioitavia vankeja ei enää voitaisi vapauttaa. Uudistan lakialoitteeni samalla vuodelta 2015 ja jätän asiasta myös hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Toimien tulee olla sellaisia, että ei enää yhtään surmaa tai murhaan minkä asiantuntijat arvioivat todennäköiseksi. Muille ihmisille vaaralliseksi arvioitu ja todettu ei kuulu vapaalle jalalle.

Uusi aamu ja päivä näin käyntiin. Tänäänkin Päijät-Hämeeseen. Illalla nuorten Pizzaa ja Politiikkaa -ilta nyt vuorostaan Lahdessa.

Kello 22.12 ja kotona. Tänään mahtava ilta Lahdessa. Ensimmäinen  tämän vuoden Pizzaa ja Politiikkaa -nuorteniltani ja väkeä kivasti Launeen Kotipizzassa mukana. Tänään iltaa tehtiin yhdessä Hämeen Kokoomusnuorten kanssa ja isäntänä kanssani tuore Lahden paikkarin puheenjohtaja Santeri Nousjoki. Mukana monta myös minun nuorten tiimistäni Lahdesta ja myös Jessica matkassa Riihimäeltä. Ja hienoa, että jälleen myös ihan uusiakin nuoria mukana kaukaisin Kotkasta.

Hyvää pizzaa ja vilkasta keskustelua myös lähestyvistä vaaleista. Kävin nuorille läpi hieman vaaliasetelmia ja myös puolueiden lähtökohtia vaaleihin ja tein myös oman veikkaukseni mitä kevään vaaleissa tapahtuu. No, sinne pitkä matka ja voi tapahtuma vielä todellakin vaikka mitä.

PP-iltoja teen mielelläni lisääkin ja myös muuallekin kuin Hämeeseen eli ei muuta kuin rohkeasti yhteyttä. Vaalien alle on tarkoitus tehdä myös muutama vaaliteemainen Pizzaa ja Politiikkaa -ilta. Palataan niihin.

Päivällä ehdin tänään myös ensi kertaa näillä lumilla hiihtämään ja hyvässä kunnossa olikin Isokorkeen ladut. Kiitokset Oksasen Karille ja Pertille! Latujen kunto hyvä, miehen huonompi.

Nyt kiitos tästä päivästä ja isoin kiitos Jessicalle ja Santerille! Jatketaan!

 

Kommentit