Sataa sataa ropisee – Kaupallisia yhteistöitä vai tyytyväisen asiakkaan suosituksia

Blogi, lauantaina 22.08.2020

Helteinen päivä vaihtui yön aikana ensimmäiseen syyssateeseen. On kyllä loppukesä ollutkin todella upeaa säidenkin suhteen. Eilenkin illalla vielä mopoilimme Pelto-Seppälän tilaravintolalle Hunsalaan pappiksilla ja PV:llä Jarnon kanssa ja kyllä Mulli & Mallas tarjoilikin jälleen parastaan. Omaksi suosikikseni Tintin pizzauunista on jalostunut omavalintainen pizza, mihin tulee Pelto-Seppälän oman tilan savupaistia, tuoretta kotimaista tomaattia ja rucolaa. Italialaista hunsalaisittain. Pizzan tilan emäntä Tiina Seppälä nimesikin jo Heikkilä Suopelloksi ja päässee siis ensi kesänä varmasti pizzalistalle mukaan. Paikan pizzat siis nimetty tilan peltolohkojen nimillä ja tämä Heikkilä sopii hyvin minulle sillä sukunihan täällä Lopella totuttiin tuntemaan Hevosojan Heikkilän väkenä.

Tässä se nyt on – Pelto-Seppälän Mulli & Mallas ravintolan mun oma Heikkilä Suopelto -pizza. Saa maistaa.

Pelto-Seppälän tila täyttää pian jo 300 vuotta saman suvun hallinnassa ja nyt viime vuodet tilan uusi sukupolvi on edeltäjiensä avustamana pyörittäneet siellä myös kesäravintolaa aina perjantai-iltaisin. Vielä ensi viikon perjantaina eli elokuun viimeisenä perjantaina Mulli & Mallas on avoinna kello 12-20 eli jos paikka ei vielä ole tuttu tai vaikka olisikin niin lähtekääpä ihmeessä ajelemaan Lopen Hunsalaan. Uskallan sanoa, että ette pety.

Lähiruuan parhaita makuja rakkaudella laitettuna.

Tämä hieno kesä – nyt toki jo sateeksi kääntynyt – on nostanut esille valtavan määrän myös kivoja uusia paikkoja. Itsekin on tullut kierrettyä niin lähinurkkia kuin Suomea laajemminkin ja täytyy kyllä sanoa, että Suomi on suvena kauneimmillaan ja paljon on nähtävää ja koettavaa. Toinen minkä nostan vielä teillekin esille loppukesän ja alkusyksyn kohteeksi on uudistunut kantatie 54:n kalalampi. Nykyisin Koskikahvila Myllynä tunnettu paikka kantatie 54:n varressa Lopen Topenolla on paikka missä kannattaa viivähtää. Mirvan johdolla perinteikäs kalalampi sai uuden ilmeen ja tarjoilut laajenivat paljon. Pääjuttuna tietenkin oman lammikot lohet, mutta tiskissä usein myös erinomaisen hyviä muitakin suolaisia herkkuja myös sokerihiirille parhaita leivonnaisia. Mirvankin tarjoiluilla kannattaa siis ehdottomasti piipahtaa. Ja kolmantena kesän helmenä nostan esille legendaarisen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajan. Siellä tänä koronakesänä on myös vohveliraudat laitettu kuumiksi eli hyviä suolaisia ja makeita vohveleita on Majan Herrojen raudoista irti päästetty. Vahva suositus.

Eilen illalla oli Uutiskauhan vieraana AlfaTV:ssä. Kiitos palautteesta lähetyksen jälkeen.

Nyt, kun julkisuudessa on kovasti puhuttu näistä Vihreiden ns. kaupallisista yhteistöistä niin todettakoon, että nämä mainokset eivät olleet ostettuja tai maksettuja vaan tyytyväisen itse maksavan asiakkaan suosituksia. Suoraan sydämestä.

Loppuviikollahan nousi pienoinen kohu, kun paljastui, että Vihreiden varapuheenjohtaja Fatim Diarra oli pyytänyt itselleen Helkamalta yli 3000 euron sähköpyörän. Diarra kertoi itse Iltalehdelle torstaina (20.8.2020) pitäneen pyörää lahjuksena, mutta mukana poistaneen lahjuksen maksamalla siitä verotusarvon. Hän totesi IL:ssä, että ”Totta kai maksoin siitä sen verotusarvon tietenkin. Se pitää merkata verotukseen, muutenhan se olisi lahjus.” Tämä vastaus laittoi asian erikoiseen varjoon. Vihreiden varapuheenjohtaja piti pyörän saamista ei siis lahjana vaan lahjuksena, mutta katsoi voivansa verotusarvon maksamalla pääsevänsä tästä vastuusta eroon?

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen kertoi samassa lehdessä eilen 21.8. Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin GRECO kiinnittäneen tutkimuksissaan huomiota juuri tämäntyyppisiin asioihin. Tolvanen totesi, että ”Tämäntyyppisiä järjestelyjä, joissa etuja on otettu vastaan tahoilta, jotka ovat tai voivat olla mukana julkisissa hankinnoissa, on arvioitu hyvin kriittisesti.” Diarrahan on nimenomaan myös helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja Helsingissä on viime vuosina tehty hankintoja myös Helkamalta.

Julkisuudessa Diarra halusi kuvata asian vain sosiaalisen median kaupalliseksi yhteistyöksi. Perustelu ei ollut kovinkaan uskottava Diarran varsin vaatimattoman some-seuraajamääränkin valossa. Myöhemmin hän kertoikin ostavansa pyörän itselleen eli luopuvansa ilmaispyörästä.

Rikoslain 40 luvussa säädetään virkamiehiä koskevista lahjusrikoksista. Sama säädös koskee muuten myös kaupunginvaltuutettuja ja kunnanvaltuutettujakin. Tapaus joka vaatisi toki vielä perusteellisen läpikäynnin myös viranomaisten taholta valottaa myös huolestuttavia piirteitä politiikan läheltä laajemminkin. Jopa pääministeri ja monet muut ottavat vastaan varsin isoja lahjoja? Kansanedustajien muuten tulee merkitä nämä eduskunnan avoimeen rekisteriin jos lahjan arvo on yli 400 euroa. Pääministerikin on muuten kansanedustaja.

Ja muistammehan me miten Vihreät kauhistelivat viime kaudella (IS 15.11.2016), kun silloisella pääministeri Juha Sipilällä oli yritysvierailulla kylmässä säässä päässään Tarrafamen pipo. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö paheksui pääministerin toimintaa suloisesti unohtaen sen miten miten muutamaa vuotta aiemmin, vuonna 2012, itse ympäristöministerinä toimiessaan vieraili Talvivaaran kaivoksella Talvivaara-mainoksin varustettu kypärä päässään. Twitterissä Heikki A Ollila kirjoittikin illalla, että…

”Olipa kerran syrjäisessä maailmankolkassa lahko, joka piti itseään muita parempana, kyttäsi ja moralisoi muiden tekemisiä. Kävipä niin, että yksi sen johtajista oli kalavarkaissa ja jäi kiinni rysän päältä. Suuri oli vahingonilo muiden joukossa”.

Aika velikultia.

Kommentit