Loppuiko pääministeri Sanna Marinin hallitukselta rahat juuri silloin, kun olisi pitänyt varmistaa kolmannen sektorin laajan vapaaehtois- ja järjestökentän toiminta?
Tältä todentotta näyttää, kun lukee keskustalaisen valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk) esittelemää vuoden 2021 talousarvioehdotusta. Leikkaukset kulttuuriin, nuorisotyöhön, taiteeseen ja myös sote-järjestöille ja liikuntaan ja urheiluun ovat ennen näkemättömän suuria. Hieman toimijasta riippuen leikkaus on joko neljännes tai pahimmillaan jopa kolmannes koko totutusta rahoitustasosta.
Marinin hallituksen kaudella talousarvioehdotus pitää sisällään nyt siis ennätyssuuret leikkaukset ja toteutuessaan ne pakottavat urheiluseurat, mutta myös sote-järjestöt ja kulttuurin kolmannensektorin toimijat massiivisiin käytännössä korvaamattomien palveluiden alasajoon. Esitys pitääkin korjata budjettiriihessä tai eduskunnan tulee siihen puuttua.
Yleishyödyllisen toiminnan tulevaisuus pitää siis turvata myös koronakriisin aikana ja sen jälkeenkin. Tässä on uhattuna nyt laajasti erilainen vertaistukitoiminta, harrastustoiminta, mutta myös liikunta ja kulttuuri. Voi kysyä, että jos koskaan niin onko nyt oikea aika leikata lasten ja nuorten palveluista? Nyt nimenomaan tällaista toimintaa, tukea hyvinvointiin, tarvitaan erityisen kipeästi. Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat niin koko kolmassektori tulee näivettymään todella karusti läpi koko kentän.
Leikkausten kohdistuvat suurelta osin nyt nimenomaan kaikista haavoittuvimmassa asemassa oleviin. Valtiovarainministeri Matti Vanhasen esittelemä ensi vuoden valtion talousarvioehdotus on jopa siis pelättyä pahempi. Siinä leikataan lapsilta ja nuorilta, mutta myös mm. päihde- ja mielenterveysongelmaisten, pitkäaikaissairaiden, pitkäaikaistyöttömien ja vammaisten palveluista. Esitys on tässä valossa kova ja jopa näin ollen sydämetön.
Itse olen toiminut kolmetoista vuotta myös Valtion Liikuntaneuvostossa ja liikunnan ja urheilun rahoitus on myös tätä kautta tullut enemmän kuin tutuksi. Liikunnan ja urheilun rahoituksesta ollaan Vanhasen esittelemässä budjetissa leikkaamassa neljännes. Se tarkoittaa 40 miljoonaa euroa pois liikunnalta ja urheilulta ensi vuonna. Se tulee näkymään seurojen toiminnassa, harraste- ja huippu-urheilussa, mutta myös liikuntapaikkojen rakentamisessa. Urheilupuolen rahanjako vielä käytännössä tarkoittaa sitä, että toteutuessaan tämä Marinin hallituksen talousarvio tarkoittaisi sitä, että liikuntapaikkarakentaminen loppuisi jos ei kokonaan niin putoaisi ainakin vain murto-osaan totutusta.
Vasemmistohallituksen suunnitelmat ovat siis kovia koko kolmannen sektorin kentälle. Leikkaukset laittavat monen arvokkaan toiminnan tulevaisuuden ylle jopa niin synkkiä pilviä, että toimintoja ei voitaisi enää jatkaa. Se tarkoittaisi luonnollisesti isoa määrää irtisanomia kolmannen sektorin työtehtävistä, mutta myös todella laajaa ja koko arjen läpileikkaavaa palveluiden alasajoa kulttuurista liikuntaa ja urheiluun sekä nuorisotystä sosiaali- ja terveyspuolen järjestökenttään.
Koronan myötä syntynyt rahoitusvaje pitää korjata ja varmistaa, että yhteiskunnan kannalta korvaamattoman arvokas työ jatkuu. Tämä aukon kattamiseksi on olemassa erilaisia vaihtoehtoja. Nyt kyse onkin ennen muuta tahdosta ratkaista akuuttiongelma budjettiriihessä ja myös ratkaista samalla tulevien vuosien rahoitus.
Päivä tänään täällä eduskunnan työhuoneella. Hiljaista kuin huopatossutehtaalla. (Tiedän, että huopatossutehtaalla on oikeasti todella kova meteli). Työn alla nippu kirjoitustöitä ja muutama esitelmä. Politiikan syksyä lämmitellään.