Sanna Marinin vasemmistohallitukselle pitää antaa näytönpaikka – Hiljaa emme voi kuitenkaan räikeitä virheitä ja tekemättömyyttä sivusta katsella

Blogi, maanantaina 16.12.2019

Eduskunta käsitteli tänään pilkulleen samaa hallitusohjelmaa kuin keväälläkin. Tämä on kertakaikkisen hullua, sillä puolessa vuodessa on maamme tilanne muuttunut aikalailla isostikin. Talous on huonommassa kunnossa kuin keväällä Rinteen hallituksen tehdessä hallitusohjelmaansa ja myös hyvä työllisyyskehitys on hidastunut tai jo lähes pysähtynyt. Myös maailman ja EU:n tilanne on muuttunut ja nämä kaikki säteilevät myös Suomen ja myös maamme talouteen.

Kuva: VNK

Tämän takia Sanna Marinin hallitukselta oli silkkaa hulluutta ja vastuuttomuutta ottaa ymmärtääkseni keskustan vaatimuksesta käyttöön vanhentunut Antti Rinteen hallitusohjelma Katri Kulmunin sanoin ”pilkkuakaan” siitä muuttamatta. Esimerkiksi työllisyyskohta olisi kaivannut nopeasti korjausliikkeitä ja aitoja toimia työllisyyden kehittämiseksi kohti 75% työllisyysastetta. Myös verotus olisi pitänyt katsoa uudelleen läpi ja huolehtia siitä, että ihmisten ostovoimasta myös ensi vuonna ja estää se, että jo 2300 euron tuloilla ensi vuonna verotus tulee kiristymään. Myös yrittäjien ja yritysten tilanne muuttuu selvästi heikommaksi ensi vuonna ja nämä olisi nyt pitänyt korjata.

Marinin perinnöksi saama ja vielä vastaanottama ensi vuoden valtion talousarvio on vielä lisäksi työllisyyden näkökulmasta historiallisen huono ja ennennäkemätön. Siinä on siis toimia jotka vain heikentävät työllisyyttä. Siis työttömyys tulee ensi vuonna Marinin hallituksen toimin kasvamaan. Päätökset tarkoittavat ainakin noin 5000 uuden työttömän tekemistä. Tällaista ei ole ennen Suomessa nähty, sillä tähän asti aina on hallituksen valitsemat toimet tehty niin, että niillä on pienennetty työttömyyttä ja vahvistettu työllisyyttä. Nyt jostain käsittämättömästä syystä tai sitten silkkaa osaamattomuutta ja ajattelemattomuutta on tehty vain nippu päätöksiä mitkä lopputulemaltaan heikentävät työllisyyttä. Ja enää nyt ei tätä voi laittaa ajattelemattomuudenkaan piikkiin, sillä hallituksen vaihtuessa olisi ollut täydellinen paikka korjata nämä virheet.

Myös korjausta hallitusohjelma olisi kaivannut työllisyyden, verojen ja talouspolitiikan lisäksi myös tulevaisuuspanostuksien osalta. Nyt olisi pitänyt katsoa kaikki 100 kohdetta läpi ja uudelleen arvioida mitkä siellä ovat puhdasta käyttötaloutta ja mitkä investointeja. Ja sitten rahoittaa nämä käyttötalouden kohteet budjetista pysyvästi eikä vain pariksi vuodeksi. Tällaisia pysyviä lisämenoja pitäisi nyt kohdentaa mm. varhaiskasvatukseen, peruskouluun, toisen asteen opettajiin ja myös turvallisuuteen ja vanhustenhoitoon. Ja aidot investoinnit mm. pääradan remontin jatkon rahoitus ja tiehankkeet rahoittaa sitten erikseen.

Vanhustenhoito on myös jäämässä nyt isoista puheista huolimatta aivan luokattoman huonoon hoitoon. Tarve ensi vuodelle olisi jo noin 2000 hoitajalle ja tämä maksaisi noin 150 miljoonaa. Ministeri Krista Kiurun johdolla vanhustenhoitoon suunnataan kuitenkin ny vain 5 miljoonaa euroa. Eli siis vain noin puolet siitä mitä hallitus lisää oman avustajakuntansa palkkoihin. Sellaisia arvovalintoja.

Huomenna äänestämme eduskunnassa hallituksen luottamuksesta. Uusille ministereille, poislukien luottamuksensa menettänyt Sirpa Paatero, ja puhemieheksi siirretty Antti Rinne olisin valmis antamaan paikan näyttää, mutta tätä vastuutonta hallitusohjelmaa ja työttömyyttä lisäävää budjettia en valitettavasti voi olla tukemassa. Tulen siis huomenna äänestämään Marinin hallitukselle epäluottamusta. Suomi ja suomalaiset ansaitsevat parempaa ja myös tarvitsevat.

Huomenna eduskunnassa sitten käsittelyssä myös ensi vuoden valtion talousarvio. Pidän tässä Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron meidän vaihtoehtobudjetin valmistelusta vastanneena ja myös Valtiovarainvaliokunnan vastaavana. Palataan siihen huomenna. Tänään vielä illalla Lopen kunnanhallitus ja junalla ajeltu tänään aamulla Helsinkiin, sitten takaisin Riihimäelle ja vielä illalla pitäisi mennä takaisin eduskuntaan. Yövuoroa.

Junista puheenollen. Tänään oli hieno päivä, kun Riihimäen uudet esteettömät asemalaiturit saatiin myös käyttöön ykkösraiteen osalta. Yksi kansanedustajaurani pitkäaikaisimmista urakoista näin tältä osin päätökseen. Pääradan remonttia pitäisi kuitenkin jatkaa myös tämän hallituksen aikana. Nyt puolivuotta on jo hukattu, kun suunnittelua ei ole viety eteenpäin. Näyttää pahasti siltä, että tätä menoa ei pääradan suunnitelma ole ajoissa siinä kunnossa, että voisimme hankkeelle saada myös EU:n uuden rahoituskauden tukea. Tätä edelleen tavoittelemme ja tällä viikolla eduskunta vielä äänestää Kokoomuksen määrärahalisäyksestä pääradalle. Meidän tavoite on, että suunnittelu ja myös rakentamistyöt voisivat jatkua pääradalla tauotta myös tulevina vuosina.

….

Kello 21.17 ja kämpillä. Kunnanhallitus takana ja myös hallitusohjelman käsittely eduskunnassa. Huomenna se keskustan tuella hyväksytään vaikka se nyt näyttäytyy entistä huonompana tässä tilanteessa.

Illansuussa Marinin hallitus kertoi tismalleen sen päätöksen mitä Al-Holin osalta täällä aiemmin ounastelin ja myös mediassakin kommentoin. Keskusta taipui Vihreiden puristuksessa ja nyt myös aikuisia tullaan tämän ns. yksilökohtaisen arvioinnin myötä maahamme tuomaan. Epäilen ja uskon, että ensimmäinen lento tulee vielä aivan lähipäivinä. Joka tapauksessa tämän vuoden puolella.

Päätös oli Marinin hallituksen juuri se virkamiehen seläntaakse meno mitä epäilimme. Mutta tosiasia on se, että hallituspuolueet kyllä vastuun kantavat jos näiden henkilöiden toimesta nyt tai tulevaisuudessa jotain sattuu. Suojelupoliisi on tästä varoittanut ja nämä varoituksen sanat haluttiin nyt sivuuttaa täysin.

Kokoomus haluaa, että pienimpiä lapsia autetaan heti. Olisi pitänyt auttaa jo kesällä. Mutta me emme hyväksy yhdenkään aikuisen Suomeen tuomista sillä tätä ei vaadi tai edellytä yksikään laki tai kv-sopimus eikä tätä tue myöskään maamme turvallisuuskaan. Huomenna tästä eduskunnassa lisää ja yritämme tätä sotkua edelleen selvittää. Myös aamusta keskustelussa ensi vuoden valtion talousarvio. Pidän aamusta Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron kello 10 alkavassa täysistunnossa. Tätä voi seurata eduskunnan kotisivuilta ja myös YLE Areenasta.

 

 

Kommentit