Eroamaan joutuneen Antti Rinteen hallituksen perintö oli huono ja pesä velkainen – Vuoden 2020 budjetti olisi kaivannut merkittäviä korjauksia

Blogi, tiistaina 17.12.2019

Eduskunta aloitti tänään täysistunnoissa ensi vuoden 2020 valtion talousarvion hyväksymiskäsittelyn. Eduskuntakäsittelyn aikana mm. meillä valtiovarainvaliokunnassa tuli entistä selvemmäksi se, että ensi vuoden valtion talousarvio on monessa mielessä huono ja vastuuton. Suuri ongelma on se, että nyt Antti Rinteen eroamaan joutuneelta hallitukselta Marinin hallituksen perinnökseen saama budjettiesitys kääntää pitkästä aikaan velanoton jälleen aiempaa jyrkempään kasvuun. Tavoite oli kuitenkin se, että ensi vuonna 2020 olisi jo saatu tulot ja menot lopulta tasapainoon. Nyt lisävelanotto nousee vuositasolla jälleen jo tässä vaiheessa reilusti yli 2 miljardiin ja huoli vielä tätäkin suuremmasta alijäämästä on ilmeinen sillä ensi vuoden budjetti on viritetty niin mollivoittoiseksi, että hallituksen omin toimin työttömyys maassamme tulee jopa kasvamaan. Tämä on aivan poikkeuksellista eduskunnassa, että hallitus esittelee budjettiesityksen minkä toimet ovat lopputulemaltaan työttömyyttä heikentäviä eli siis yksinkertaisesti työttömyyttä lisääviä. Ensi vuoden budjetti lisää työttömyyttä -5000 hengellä Marinin hallituksen itse päättämien toimien johdosta. Voisi siis todeta, että työllisyys tilanne olisi parempi jos Marinin hallitus ei tekisi ensi vuonna mitään.

Me esitimmekin omassa vaihtoehtobudjetissa konkreettiset toimet 60 000 uuden työpaikan synnyttämiseen maahan. Toivottavasti uusi työministeri Tuula Haatainen ottaisi sieltä edes vaikka vain osan käyttöönsä. Näin hän saisi edes työllisyyskehityksen hieman positiiviseksi lisätyöttömyyteen johtavan Marinin budjettiesityksen sijaan.

Myös surullisena olemme seuranneet tilannetta vanhustenhoidon tilanteen korjaamiseksi. Kokoomus on esittänyt nyt kestävän mallin 0,7 hoitajamitoitukseen pääsemiseksi niin, että ratkaisu ei heikentäisi esimerkiksi kotipalvelua ja kotihoitoa. Meidän mallissa ensi vuonna vanhustenhoitoon lisättäisiin 150 miljoonaa euroa pysyvää rahoitusta ja tällä saataisiin ensimmäiset 1000 lisähoitajaa kotipalveluihin ja toiset 1000 hoitajaa ympärivuorokautisiin asumispalveluihin. Tämä olisi siis aito polku kohti laadukkaampaa vanhustenhoitoa ja sitovaa 0,7 hoitajamitoitusta. Samaan aikaan kuitenkin vastuuministeri Krista Kiuru esittää vanhustenhoitoon lisää vain 5 miljoonaa. Eli käytännössä ei juurikaan mitään. Käsityksen määrärahan suuruudesta saa ehkä parhaiten kun vertaa sitä siihen, että samaan aikaan Marinin hallitus lisää omien avustajiensa palkkoihin ensi vuodelle lähes 10 miljoonaa lisää. Siis lähes tuplaten sen omiin avustajiinsa kuin vanhustenhoidon lisähoitajiin. Marinin hallituksen teot vanhustenhoidon osalta ovat siis jäämässä vain puheiksi ilman tosiasiallista tahtotilaa laittaa asioita kuntoon. Pelkillä puheilla ja kirjauksilla ei 0,7 hoitajamitoitus toteudu jos ei siihen kerran osoiteta sen vaatimaa määrärahaa.

Myös turvallisuuslupaus petetään. Poliisien määrää ei nostetakaan 7850 poliisiin. Jälleen vain puheita, mutta konkreettiset toimet ja rahoitus 1000 lisäpoliisista puuttuvat. Ja vastaavia kohtia on budjetissa paljon eli kauniita ja kannatettavia kirjauksia ilman aitoa ja riittävää rahoitusta. Näin on myös mm. koulutuksen määrärahojen kanssa joista valtaosa on vain muutaman vuoden hankerahaa. Marinin hallitus siis uskoo, että esimerkiksi ammattikoulujen ongelmat ratkeavat sillä, että lisäopettajia palkataan pariksi lukuvuodeksi ja sitten irtisanotaan. No se on laastaria ongelmaan mikä on paljon pidempiaikaisempi.

Itse pidin tänään meidän palautepuheenvuoron täysistunnossa. Lisään siitä videon tänne tänään tai viimeistään huomenna. Tällä viikolla eduskunnassa siis joka päivä äänestyksiä ja tavoite niin, että budjetti saataisiin valmiiksi tämän viikon perjantaina. Kaunis se ei ole, mutta budjetti sekin on.

Eduskunnassa tänään myös välikysymyskeskustelu Al-holin päätöksenteosta ja salailusta. Kaikki olivat yhtä mieltä, että lapsia pitää ehdottomasti auttaa. Kokoomus ei sen sijaan ole kannattamassa aikuisten tuontia Suomeen. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että hallitus lopulta myös ainakin naiset Suomeen tuo. Keskusta näytti antamaan periksi Vihreiden puristuksessa tässä. Saa nähdä mitä tapahtuu. Itse en usko, että tämä asia on vielä loppuunkäsitelty.

Kommentit