Salpausselän kisoissa Matti Nykäsen muisto vahvasti mukana – Toivottavasti suomalaisen mäkihyppy palaa vielä joskus mäkikotkien aikakauteen

Blogi, sunnuntaina 10.02.2019

Salpausselän kisoihin osallistui tänä viikonloppuna peräti 251 urheilijaa 20 maasta. Salppurin kisat sinetöi samalla meidän Seefeldin MM-joukkueen hiihdossa, mäkihypyssä ja yhdistetyssä.

Mäkihypyssä mukana nähtiin tämän kauden japanilaistähti Ryoyu Kobayashi yhdessä 60 muun maailman parhaan mäkihyppääjän kanssa. Yhdistetyssä myös kovimmat urheilijat viivalla norjalaistähti Jarl Magnus Riiberin johdolla. Ja maastohiihdon starteissa nähtiin yhteensä 138 urheilijaa. Salpausselän harjuilla nähtiin mm. Johannes Hösflot Kläbo ja meiltä totta kai olympiavoittaja Iivo Niskanen ja sprinttihiihdon kärkemme Ristomatti Hakola. Niskanen ja Hakola testasivat viikonloppuna myös kuntoaan parisprintissä ja hyvää vauhti olikin.

Ruotsin Ida Ingemarsdotter ja Maja Dahlqvist voittivat tänään naisten parisprintin Salpausselällä. Meidän kakkosjoukkue Johanna Matintalo ja Anne Kyllönen olivat perinteisellä tyylillä hiihdetyssä kisassa maalissa viidensiä.  Ykkösjoukkueemme Kerttu Niskanen ja Anita Korva oli maalissa vasta seitsemäntenä. Lisävauhtia siis pitää MM-hiihtoihin vielä löytää.

Miehissä olympiavoittaja Iivo Niskanen yhdessä Ristomatti Hakolan kanssa ylsivät  maastohiihdon maailmancupin Lahden parisprintin kilpailussa kolmansiksi. Kakkostilaakin kaksikko vielä loppusuoralle tultaessa haki, mutta norjalaisten kakkosjoukkueen kiri oli tänään liian kovaksi. Maalissa eroa vain muutama sentti. Vuonomaalle kaksoisvoitto, kun Norjan ykkösjoukkue vei kilpailun voiton.

Ja yhdistetyn kisan voitti norjalainen Jörgen Graabak. Graabak löi Akito Wataben maalikameravertailun kautta niukimmalla mahdollisella tavalla. Hienoa oli se, että vaikean vaiheen jälkeen nyt peräti kolme meidän kisaajaa nousi komeasti hiihto-osuudella kymmenen parhaan joukkoon. Mäki edelleen meikäläisille vaikea, mutta hyvällä hiihdolla Ilkka Herola oli kuudes, Eero Hirvonen kahdeksas ja Leevi Mutru lopulta täydensi vahva vedon ollen maalissa yhdeksäs.

Lahdessa tänään keskustelussa kaupunginjohtaja Pekka Timosen ja Raija Forsmanin kanssa myös Salppurin jatkokehittäminen. Itse toivon, että jatkossa myös MM-ampumahiihdon maailmancup ja arvokisatkin käytäisiin Lahdessa ja puhuimme myös Korean olympialaisten jälkeen keskusteluun nostamastani BigAirin saamisesta kisamonttuun. Toivottavasti hanke nyt etenee sillä tässä lajissa meillä on kovia kavereita myös jatkossa aina olympialaisia myöten.

Tänään nimittäin Rene Rinnekangas, jolta muuten innokkeen tämän BigAirin saamiseen Suomeen sain, selvitti hienosti USA:n Park Cityssä itsensä  selvitti  slopestylen finaaliin lumilautailun MM-kisoissa. Tällä kertaa Kalle Järvilehto, Aleksi Nevakivi ja Roope Tonteri jäivät karsintaan kuten myös  Enni Rukajärvikin. Rene kuitenkin vahva semifinaaleissa, josta hän eteni komeasti neljän parhaan joukossa   finaaliin.

Toivottavasti jatkossa näitä kisoja voitaisiin käydä myös koti Suomessakin. Lupaan tätä projektia työntää eteenpäin, kuten muutenkin Salpausselän kehittämistä.

Kynttilä Matille! Viimeinen lento, niin hieno ja hento! Kiitos!

Mäkihyppylegenda Matti Nykäsen muistoa kunnioittiin tänä viikonloppuna myös monin tavoin. Matin muistohetkeä vietettiin jo eilen joukkuemäen ensimmäisen ja toisen kierroksen välissä. Muistohetken lisäksi suurmäen alastulorinteen lähellä oli koko viikonlopun Matti Nykäsen kuvalla varustettu erillinen muistopaikka, johon kisaväki sai tuoda kynttilöitä tai kukkia. Itsekin Matille vielä tänään kynttilän sytytin.

Kiitos vielä kerran täälläkin Matille upeista hetkistä! Nyt mäkikotka lentää entistä korkeammalla. Annetaan tuulten olla myöntäisiä.

Lahdessa tänään keskustelussa kaupunginjohtaja Pekka Timosen ja Lahden matkailun Raija Forsmanin kanssa myös Salppurin jatkokehittäminen.

Lahdessa puitteet olivat jälleen viimeisen päälle. Uuteen paikkaan siirtynyttä huoltoaluetta testattiin toden teolla viime viikolla nuorten MM-kilpailuissa, ja kokemukset olivat positiiviset ja hyvin se toimi myös nytkin. Lahden kisamonttua on kehitetty määrätietoisesti ja itse toivon niin kuin edellä jo kirjoitin, että saamme sinne myös jatkossa MM-tason paikat ampumahiihtoon ja työnalla siis myös tämä BigAirkin.

Tänään ennen Salppurin kisoja kävin myös perinteisessä Talvikki-tapahtumassa Riihimäen Metsästysmuseolla. Lunta riitti sielläkin ja ulkoliikunnan ja tekemisen riemuakin. Kiitos jälleen Annelle ja museonväelle järjestelyistä ja kivasta perinteestä.

Huomenna sitten helmikuun ensimmäinen yritysvierailu kun käymme Riihimäellä Ullan Pakarin leipomossa ja keskusteluissa esillä myös kokousosiossa Riihimäen seudun kansanedustajien kesken myös päärata ja Lasimuseon tulevaisuus.

Talvikki-tapahtumassa yhdessä Metsästysmuseon Anne Uotila-Laineen ja museomme hallituksemme puheenjohtajan Kari Kuparisen ja Marja-Leenan kanssa.

Kommentit