Ruska vaihtui maailman vaativampaan ja kovimpaan ilmasotaharjoitukseen – Kuusi Hornetia harjoittelee ensi viikolla RedFlagissä Alaskassa

Blogi, perjantaina 05.10.2018

Muistan kuinka kahdeksan vuotta sitten aloittaessani eduskunnan Puolustusvaliokunnassa Ilmavoimat nostivat haaveenaan esille mahdollisuuden osallistua joskus RedFlag -ilmasotaharjoitukseen. Harjoituksesta mielle kertoneet Ilmavoimien kaverit puhuivat maailman vaativimmasta ilmasotaharjoituksesta ja toisaalta heistä uhkui itsevarmuus, että sinne olisi hieno päästä näyttämään meidän lentäjien taitoja. Haave ja tavoite ja ennen muuta meidän Ilmavoimien intohimoinen suhtautuminen asiaan teki ainakin minuun vaikutuksen ja otin asian ns. omakseni. Joka kerta siitä lähtien puhuettaessa Ilmavoimien koulutusohjelmasta tai Puolustusvoimien budjetista olen pitänyt esillä RedFlagia ja kysellyt sen perään. Pikkuhiljaa haaveet etenivät ja muistan kuinka muutama vuosi sitten budjettikäsittelyssä kertoivat, että ehkä ensi vuonna sitten saamme koneet jo paikan päälle. Muutamia kertoja aiemmin paikalla oltiin vain seuraamassa – tarkkailijoina – toisten lentäjien harjoitusta.

Nyt meidän Ilmavoimien kuusi Hornetia lentäjineen on mukana RedFlagissä. Neljä meidän F/A-18 Hornetiamme on aktiivisessa taisteluharjoituksessa Eielsonin lentotukikohdassa ja valmistautuvat ensi viikon varsinaiseen lentosotaharjoitukseen. Karjalan Lennoston komentajan eversti Timo Herrasen johdolla lentäjämme ovat siis valmiita mittaamaan todellisen osaamisen ja iskukykynsä Yhdysvaltalaisten lentäjien kanssa ja rinnalla. Ensi viikolla RedFlagissa lentäjämme pääsevät mukaan erittäin vaativiin harjoituksiin ja mukana on myös F-22:sia eli Raptoreita eli viidennen sukupolven hävittäjiä joiden kanssa suomalaiset ovat jo myös harjoitelleet.

Ensi viikon todellinen RedFlag laittaa sitten puntariin meidät lentäjämme ja uusimmat Hornetiemme iskukyvyt ja taisteluharjoitus tulee mittaamaan parhaalla mahdollisella tavalla suorituskykyämme. Ilmassa tullaan näkemään hävittäjien lisäksi myös laajasti ilmatankkauskoneita, helikoptereita, johtokoneita, mutta myös erilaista häirintäkalustoa ja ilmatorjuntakin osallistuu harjoitukseen. Harjoitus tarjoaa siis sellaista mitä ei missään muualla eikä missään muussa harjoituksessa voida tarjota ja harjoitella. RedFlag on harjoituksessa hyvää 1975-vuosikertaa ja vanhetessaan vain parantunut.

Suomen Ilmavoimat juhlivat tänä vuonna 100. toimintavuottaan.

Suomalaislentäjät ovat jo nyt hyvässä ja kovassa maineessa Yhdysvalloissa. Ja itse olen vakuuttunut, että ensi viikon jälkeen miehiämme kunnioitetaan yhä enemmän. Lentäjä-ässä, kaksinkertaisen Mannerheim-ristin Ritarin Ilmari Juutilaisen 94 pudotuksen, Hans Windin, Eino Luukkasen ja muiden 96 Lentäjä-ässämme perintö elää siis hyvin ja sitä valitaan 100-vuotisissa Ilmavoimissamme. Mikä olisikaan parempi vuosi osallistua tähän harjoitukseen kuin juuri vuosi 2018.

Tulen itse ainakin seuraamaan suurella mielenkiinnolla harjoitusta ensi viikolla. Suosittelen teillekin. Uskoisin, että Ilmavoimien Instagram-tilikin tulee tarjoamaan paloja harjoituksesta ja myös Twitter ja kotisivut.

Kello 15.36 ja kotona Lopella. Tänään äärimmäisen mielenkiintoiset kokoukset ensin puolustusvaliokunnassa ja sitten asunto- ja ympäristöjaostossa. Alan olla entistä huolestuneempi meidän asuntokantamme tilasta ja velkaantuneisuudesta, mutta toisaalta myös tulevista haasteista. Kannustan kyllä kaikkia nyt asuntokauppaan ryhtyvää selvittämään todella tarkkaan niin vanhan taloyhtiön tilanteen ja myös lainansaannin mahdollisuudet yms, mutta myös uusien asuntojen ostajia selvittää mm. yhtiölainojen osuudet ja lyhennysvapaiden jälkeiset kustannukset. Tässä vain kaksi huomiota mihin kannustan kiinnittämään suurta huomiota. Voisin palata näihin huoliin joku päivä vielä tarkemmin ja syvällisemmin.

Perjantain istunto tänään vain lyhyt ja sitten Riihimäen kautta Lopelle. Tänään tarkoitus lähteä metsään. Käynnissä siis valtakunnallinen Mennään Metsään -viikko.

Politiikka on ennen muuta yhteistyötä ja yhteistyötä myös yli puoluerajojen, mutta myös yli oppositio-hallitus -rajojen. Kun luottamus ja henki on hyvä niin vaikeistakin asioista selvitään vaikka oltaisiinkin eri mieltä.

 

 

Tagit: Alaska, Hornet, RedFlag,

Kommentit